Note: This is an archived topic. It is read-only.
  Argon Bulletin Board
  ping
  LAN abuse !!!

UBBFriend: Email This Page to Someone!

profile | register | preferences | faq | search



This topic was originally posted in this forum: ping
Author Topic:   LAN abuse !!!
ksx
Administrator
posted 12-04-2002 17:18     Click Here to See the Profile for ksx   Click Here to Email ksx     
Днес следобяд LAN потребител със следните данни:
MAC Address: 00:40:05:26:c6:75
Hostname: apetrov
неразрешено използва реалният IP adres: 194.141.27.113, който се ползва от http://ecl.pu.acad.bg, което възпрепятства работата му. Потребителят "apetrov" ще получи досъпа си обратно до Интернет, след подробно писмо до мен!


ksx
Administrator
posted 15-04-2002 11:10     Click Here to See the Profile for ksx   Click Here to Email ksx     

...
Izvinjavam se za nepravomernoto si vkljuchvane vav virtualnata mreja. Tova beshe predi njakolko dena, kogato v techenie na njakolko dni ne mojah da polucha pochti nikakva Internet vrazka v rejima na avtomatichno opredeljane na IP adresa i reshih da probvam (az sam posleden PC vav Workgroop). Vidjah, che varvi dobre. Izvinjavam se oshte vednaj, ako s tova sam poprechil na njakoi. Sega sam vazstanovil staroto polojenie, no razbira se njamam vrazka.
Molbata mi e takava: poneje gotvja mnogo disciplini, svarzani s posledni novosti v oblastta na MP, komjutarnite arhitekturi i cifrovata shemotehnika imam nuzhda ot dobra vrazka s Internet. Ne se zanimavam s prazno rovene iz Internet. Ako moje da me vkljuchite kato chlen na virtualnata mrezha shte sam mnogo blagodaren. Moga da ostana i v obshtia kjup stiga da imam dobra vrazka.
...

Най-мекото определение на подобен род потребителски инициативи е безотговорност, в резултат на които се възпрепятства работата на отговорни сървъри. Може би трябва да съм доволен, че избраното IP-то не бе на централния сървър, с което да парирате не само една машина, а мрежата на целия университет.
За в бъдеще всеки който реши да ползва IP различно от автоматично предоставеното му такова (в рамките на LAN мрежата на ректората [нова сграда: chaushev@pu.acad.bg]) и НЕ ме уведоми за това, достъпа на PC-то му дори до вътрешната мрежа ще бъде отрязан!

За информация на всички:
1. Входящият трафик се разпределя на всички еднакво, независимо дали са с реално или виртуално IP, за това не се мислете за прекарани, търсейки начини да докопате митичен бърз Интернет.
2. Това за какво ще ползвате мрежата си е лично ваш избор, разбира се съобразно ограниченията споменати в:
http://forum.argon.acad.bg/html/Forum11/HTML/000006.html
3. DHCP е система за автоматично раздаване на адреси и настройки, с което целя не да ви вкарам в "общ куп", където да бъдете ощетени по някакъв начин, а да въвежда ред в мрежата на ПУ.
4. Реалните IP адреси се заемат САМО на сървъри.


emil
Editor
posted 15-04-2002 15:02     Click Here to See the Profile for emil   Click Here to Email emil     
Мисля, че след като се изясниха нещата, дойде времето и аз (Емил Дойчев от Лаборатория по електронна търговия) - като представител на потърпевшите, да си кажа мнението.

Подобни велики идеи водят до това, че се ангажират поне 3-ма човека с откриването на проблем, който е просто невероятен по своята същност. За мен такива своеволия по категоричен начин показват мнението на извършителя, към всички които поддържат мрежата в университета - кои сте вие, че да ми казвате как да си настроя компютъра - аз мога по-добре от вас да се справя с проблема. И искам да кажа, че това не е от "преди няколко дена" - последния инцидент беше вчера (14.04.2002) преди 12:00. Възможно е това да е започнало по-рано, но просто го забелязах в петък (12.04.2002).

Доколкото разбирам, от отговора изпратен до sysadmin-а, г-н Петров води лекции, свързани с компютърните архитектури и изглежда е запознат с мрежата на университета щом може да определи кой IP адрес е реален. Т.е. тук не става въпрос за нещо случайно, а за целенасочено действие. Освен това след като г-н Петров притежава такива знания, най-вероятно знае до какви последствия води това за компютъра, който използва (легално) същия IP адрес, но може би е решил, че неговата работа в момента е по-важна. Разбирам нуждата от поне малко свястна връзка с интернет, но проблемът не се решава така. Честно казано аз приемам това за директен опит за спиране на достъпа до сървъра на ECL, тъй като е по силите на всеки да провери дали на този IP адрес няма друга машина.

Сървърът на Лабораторията по електрнонна търговия работи от около 1 година, но това не означава, че спирането му няма да се отрази на никого. Е, разбира се, земетресенията в околността няма да се повторят точно заради тази история, но има хора, които се опитват да свършат някаква работа.

Вашите действия, г-н Петров, нарушиха e-mail обмена на лабораторията свързан с развитието на текущи и бъдещи проекти; попречихте на около 120 студенти, обучаващи се в магистърски програми да видят оценките си от последните 2 изпита - а това са хора, които не могат да седят по 24 часа пред някой компютър в очакване Вие да спрете компютъра си, за да могат да получат достъп до сървъра на лабораторията (а аз трябва да им давам обяснение защо съм ги излъгал, че ще имат достъп до резултатите без да се налага да идват до Пловдив). С още малко усилия и късмет щяхте успешно да блокирате днешната демонстрация пред хора, които се очаква да финансират някой от бъдещите проекти на Лабораторията, разработвани с цел обучение на студентите във ФМИ. Вашите действия, макар и косвенно, доведоха и до временно спиране на web сървъра на ФМИ.

Ето, че само една такава - на пръв поглед дреболия, води до много други проблеми. Разбира се връзката със сървъра на лабораторията е спирала и преди и съм убеден, че ще спира и в бъдеще, но целта е да се намалят до минимум тези случаи.

Благодарение на такива саботьори се налага системните администратори да се занимават с простотии и да се опитват да открият, кои от потребителите каква щуротия е направил, вместо да се занимават с наистина необходимите за поддръжката на мрежата неща. Лично аз загубих половин работен ден и половин неделя за да се занимавам с тази история.

Оплаквате се, че няма интернет, че мрежата е бавна, а с нищо не допринасяте за функционирането на тази мрежа. Напротив! Най-доброто, което можете и трябва да направите е да спазвате изискванията на системния администратор (това мисля се отнася до всички потребители на интернет и LAN в ПУ). Все пак той е сложен на това място защото може и знае какво трябва да се направи. А ако нещата не вървят добре, то самооправството далеч не е най-добрия начин за справяне с проблема. Ето този случай показва, че най-доброто, което може да се постигне така е спиране на достъпа, не само до интернет, а и до университетската LAN.

В този смисъл подкрепям всички ограничения, които са наложени и които ще бъдат наложени на потребителите на интернет и LAN в ПУ от системните администратори, с цел повишаване на мрежовата етика.

Благодаря на Атанас Терзийски и Тодор Чаушев, които съдействаха за откриването на проблема и отстраняването му (за тези, които не знаят - това са системните администратори).

Емил Дойчев
Лаборатория по електронна търговия към ФМИ на ПУ.


None
Junior Member
posted 22-12-2004 20:45     Click Here to See the Profile for None     
Цялата Ви мрежа е боза дори и да се спазват паравилата пак ще си остане боза.
Толкова много проблеми имате за оправяне а само се оплаквате, критикуватече и правосъдие раздавате. Кой ли ден ще си намерите майстора и Вие.


All times are Europe, Plovdiv

This is an ARCHIVED topic. You may not reply to it!
Hop to:

Contact Us | Faculty of Chemistry

Powered by Infopop www.infopop.com © 2000
Ultimate Bulletin Board 5.47c