argon bulletin board

Пловдивски университет => Студентски съвет => Дискусии => Темата е започната от: S.Cvetkov в 10.01.2010, 10:45:37

Титла: За колко години трябва да се взима бакалавърска степен?
Публикувано от: S.Cvetkov в 10.01.2010, 10:45:37
За колко години трябва да се взима бакалавърска степен?

Достатъчни ли ще са 3 години за 1 студент да изучи целия материал, за да се сдобие с бакалавърска степен?
Министърът на МОМН Сергей Игнатов и неговия екип искат да направят точно това, а именно да се намалят годините за обучение. От четири на три, от пет на 4 и т.н.

Според мен по този начин, ако се намали обучението, България ще се сдобие с повече безработни млади хора и такива, които небиха били компетентни или недостатъчно образовани в сферата на тяхното образование. Верно е, пазарната икономика е на лице, но по този начин образованието се превръща в номер едно за печалба и експлоатация на хората. Реално погледнато, след като завършиш е трудно да си намериш работа, защото се иска СТАЖ. Представям си един току що завършил бакалавър, 22 годишен свеж мозък, който и хабер си няма от това което е завършил, но все пак иска да работи в тази сфера.


Цитирам: "Целта е нашите университети да са конкурентни на западните, където студентите вече завършват висшето си образование след тригодишен курс. Освен това така възможностите за завършване на повече специалности стават по-големи."

Айде сега.. почна се с конкуренцията, алоо ние западните студенти ли ще оправяме или тези които останаха в България?


Споделете и вашите мнения, защото те са важни. Въз основа на тях ще се сформира всеобщо студентско решение, с което може да се повлияе на това предложение и то да отпадне или съответно да се приеме.