argon bulletin board

Пловдивски университет => за бибилиотека на ПУ => Темата е започната от: schatze в 16.02.2013, 16:18:55

Титла: материали по китайски език
Публикувано от: schatze в 16.02.2013, 16:18:55
Здравейте,надявам се да не звуча нескромно с питането си ! Аз съм първи курс , специалност български и китайски език.Тъй като кандидатствах на първо място за тази специалност се опитах предварително чрез интернет да се запозная с всички подробности и се натъкнах на следната информация  http://ksk.slovo.uni-plovdiv.bg/2012/02/12/китайският-посланик-дари-на-пу-п-хиле/  , която гласи, че китайският посланик е дарил 1700 учебни пособия на ПУ.При което естествено аз мислех,че има доза истина в това.Посещението ми в библиотеката на ПУ обаче ме опроверга,тъй като там няма абсолютно нищо на тема китайски.Ще се радвам ако получа отговор,благодаря предварително за вниманието !
Титла: Re:материали по китайски език
Публикувано от: Атанас Терзийски в 16.02.2013, 20:27:31
Здравей schatze (съкровище),

Ще ти отговоря макар и периферно, понеже преподавам нещо съвсем друго в ПУ.

В централната библиотека имаше доста материали (едни кафяви учебници) в началото на уч. година. Сигурен съм, че има копия само за читалня, които можеш да копираш. Въпросните кафяви учебници са през английски, така че ако това не те тревожи - действай с тях. Освен това при мен има едно копие учебници през български (единствените китайско-български учебници на пазара, внос от Китай). Това копие предстои да върна в библиотеката скоро, така че мога да ги върна и веднага да ги получиш.

Сърдечни поздрави :)
Титла: Re:материали по китайски език
Публикувано от: schatze в 17.02.2013, 15:40:09
Много ти благодаря за информацията и най-вече за това , че си се отзовал на питането ми.Относно учебниците ги имам и английските и българските,тоест българските трябва да ги допреснимам,тъй като ги имам до половината, но и това ще се уреди-в най-скоро време ще дойда до библиотеката да ги взема и да им направя копие на останалата част.Идеята ми е,че не е никак лошо да има и други учебни пособия във връзка с китайския (пък били те на какъвто и да е език).Просто е хубаво любопитството на младите хора да бъде утолявано,защото и без това е рядко явление в днешно време.Но както и да е,аз реших да си задам въпроса,защото забелязах,че тук винаги се намира някой,който да ти отговори човечно и учтиво.Ясно е че нищо не мога да променя в ситуацията и че не съм аз човекът,който трябва да го прави,но все пак опитах  :blush:  И все пак благодаря още веднъж за бързата реакция !
Титла: Re:материали по китайски език
Публикувано от: Milka в 19.02.2013, 09:04:07
Здравейте! Да, действително има голямо дарение от Китайското посолство и то се намира в библиотеката, но е в запечатани кашони. Все още чакаме от катедрата да определят кои книги ще бъдат за библиотеката и кои - за преподавателите. Ние обработваме единствено тези, които ни предоставят, до този момент това са въпросните кафяви учебници и още известно количество книги, а именно:

    1 Junhui, Liu, China's Environment                 
    2 Qingmin, Zhang, China's Diplomacy                 
    3 Guoping, Pan и др., China's Laws                       
    4 China's Social Development         
    5 Qian, Zheng, China's Ethnic Groups and Religions
    6 Shanghai                           
    7 Qingnan, Zeng и др., China's Traditional Way of Health P
    8 Bingshan, Sun, Chinese Paper-Cuts                 
    9 Rui, Wang, Love                               
   10 Jin, Li и др., Read Stories and Learn Chinese     
   11 Zuoliang, Wang, Recite Ancient Poems and Learn Chin
   12 Learn to Cook Chinese Dishes       
   13 Xia, Li, Unravelling the Mystery Chinese Fac
   14 Oxford Advanced Learner's English-C
   15 Shouyi, Bai, An Outline History of China         
   16 Hong, Li, Green Tea                           
   17 Hong, Li, Brewing Tea                         
   18 Ying, Xu и др., Ethnic Minorities of China         
   19 Zhongqing, Yin, China's Political System           
   20 Li, Wu и др., China's Economy                     
   21 Qiaojuan, Xi и др., China's Science, Technology and Edu
Титла: Re:материали по китайски език
Публикувано от: schatze в 19.02.2013, 18:54:45
Отново благодаря за отговора  :bow: явно просто е станало разминаване,тъй като аз бях проверявала в библиотеката в самото начало на годината за каквито и да било книги относно Китай и ми казаха,че има само учебници.В най-скоро време ще намина пак,за да си взема нещо.Все пак ясно е че каквато и книга да взема няма да мога да разбера голяма част(като се има на предвид,че учим от 3-4 месеца),но идеята ми е че вярвам че самото докосване до някаква литература и дори разглеждането пак би било по някакъв начин полезно за нас.Още веднъж благодаря на всички за вниманието  :-) :bow:
Титла: Re:материали по китайски език
Публикувано от: firerose в 31.05.2013, 03:48:21
Има аз лично съм заемал такива книги! Провери пак. Може и човека да не те е разбрал правилно в твоето търсене на подобна книга :)