argon bulletin board

Пловдивски университет => Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" => Темата е започната от: Kelli_Mutu™ в 13.12.2006, 21:01:18

Титла: МОН
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 13.12.2006, 21:01:18
Колеги,

На 18.12.2006 г. (понеделник) Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще посети Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". От 10:00 ч. в 6 аудитория( 1 етаж, Ректорат) той ще чете лекция свързана с основните аспекти във висшето образование в България. Всеки присъстващ ще има възможност да зададе въпрос, който го вълнува или да получи информация, която го късае.
Заповядайте колеги! Всеки може да се чувства поканен. Дискуията ще е полезна и интересна за нас, а и със сигурност информацията, която ще получим ще е важна с оглед влизането на България в ЕС.
Титла: Re: СЪОБЩЕНИЕ
Публикувано от: Атанас Терзийски в 13.12.2006, 23:43:46
Дони, там съм (ако забравя, напомни ми). Мисля, че всеки студент бива да присъства - сега е шанса ни да задаваме въпроси, а не както обикновенно се сещаме по избори,,,  :hihi:
Титла: Re: СЪОБЩЕНИЕ
Публикувано от: avenger в 14.12.2006, 00:33:26
Има нещо вярно относно "всеки студент",но проблема е в часа.
Титла: Re: СЪОБЩЕНИЕ
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 14.12.2006, 02:23:05
Ясно е, че заради тази среща часове няма да се отменят. Има доста студенти от моя факултет, които ще пропуснат лекциите. Но нека отчетем, че Министърът на образованието и науката не идва всеки ден в ПУ, така че смятам, че си заслужава да изгубим някой друг час.
Има доста важни неща, които може да го пита всеки. На мен ми е интересно например как стоят нещата с българските дипломи в страните-членки на ЕС-признават ли ги и доколко. Информацията, която имам относно този въпрос е, че българските дипломи имат стойност в чужбина, но само след определен випуск (не помня точната година, само знам, че съм вътре). Тази информация получих точно преди година и половина на среща дискусия със Соломон Паси (по това време Министър на външните работи). Друга тема, която мисля вълнува студентите и е доста наболяла напоследък: кредитната система. Конкретни въпроси за нашия университет: отпускане на средства, изграждане на общежития и пр. Въобще доста важни въпроси, чийто отговори ще са полезни на публиката. Освен това предполагам, че преподавателите също ще имат полза от подобна среща, затова ще се радвам да видя и такив в понеделник.
Титла: Re: МОН
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 19.12.2006, 00:43:38
Министърът на образованието Даниел Вълчев посети днес ПУ "Паисий Хилендарски". Той се срещна с ръководството на учебното заведение, преподаватели и студенти. Министърът обяви, че от следващата година унивеситетите сами ще определят таксите си и по този начин се очаква те да имат по-големи приходи. Даниел Вълчев заяви, че от следващата година заплатите на учителите ще се повишат, тъй като при новия модел на финасиране още през следващата година във висшето образование ще влязат - 45-50 млн. лв. Министерството на образованието и науката ще осигури на преподавателите да бъдат абонирани за безплатен интернет. Предвижда се през 2007 година да се направи електронен регистър, като първо ще се сканират дипломите на учениците преди те да бъдат раздадени. Всеки университет ще проверява дали документът за завършено образование е валиден, като по този начин ще намалеят злоупотребите с фалшиви дипломи.

Източници на информация:
http://news.ibox.bg/news/id_851639366
http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=980958
http://education.actualno.com/news_88024.html
Титла: Re: МОН
Публикувано от: Атанас Терзийски в 19.12.2006, 09:33:06
И аз бях на срещата - пича е много в час и ме кефи. Не си спомням политик напоследък, който да държи реч (без да чете) в продължение на около час, която е перфектно структурирана и има много ясна нишка която се следва. Засегна много ясно  нещата около образованието в БГ - радвам се че имаме такъв министър и съм убеден, че би направил много! Желая му успех.

Относно признаването на дипломите извън БГ, може да се разглежда в 3 аспекта, Дони:
1. Нужда от по-нататъшно образование там: ДА, категорично се признават, дори и тези от БГ училищата, разбира се след процедура на легализация, това е така от много години... уви в обратната страна не е толкова лека процедурата, но уви.
2. За работа: Тук нещата не опират толкова до "признаване", доколкото до "доверяване" и доста други фактори. Дори да си завършил в локалната държава и търсиш работа - нямаш гаранции, а това че ти признавали дипломата, кво от тва? Изобщо Вълчев колкото и да иска да смеси бизнеса и образованието (проблем на Европа както каза) няма да е леко - Уни-тата са институция, на която не се гледа сериозно в Европа, защо от бизнеса тогава да гледат?...
3. Специфика + доверие: Помисли следва ли дисциплини, които обслужват локално държавата ни да бъдат признати там - аз не мисля, че някой в Европа би имал интерес от това.