argon bulletin board

Пловдивски университет => free ping => Темата е започната от: Атанас Терзийски в 17.08.2007, 14:31:45

Титла: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Атанас Терзийски в 17.08.2007, 14:31:45
Докато несменяемите администраторите сме аз и Дони (Дони, щото е моя избор, а аз щото съм единствения отговорен по техническата подръжка), ми хрумна, че може би имате идея за това как да избираме и сменяме модераторите на форума. Може да е демократично, може и да не е - стига да е добре аргументирано. Според мен все пак правилата трябва да са водещ критерии... Искате ли да гласуваме или?
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 17.08.2007, 14:37:47
Аз съм за идеята. Харесва ми. Например във форума на УНСС обявяват конкурс за модератори, няколко човека се кандидатират, като всеки един от тях в собствена тема казва какви са му идеите, дискотира с хората и прочее. Накрая се гласува с анкета за кандидатите и измежду тях се избират тези с най-много гласове. Като цяло същински избори ;). Ако някой има по-добро предложение да каже :).
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: antoniy в 17.08.2007, 15:21:04
Тъй. Моето мнение е, че идеята не е добра. Обяснението ми е следното: Щом има някоя константна личност на върха на управляващата пирамида, която не се променя в зависимост от променящите се страсти във форума, нещата със смяната на модератори не могат да дадат динамичните резултати, които явно очаквате, в зависимост от ситуацията и мнението на потребителите. И сега преди Дони и/или Наско да ми се обидят, нека кажа, че няма нищо лично в мнението ми. Просто от принципна гледна точка за мен логиката е неиздържана в случая и не смятам това за радикално решение. Винаги щом има константен човек отгоре се получава диктатура или мафия, откъдето пък следва, че искания резултат за добре модериран и администриран форум от различни хора не се постига.

Поздрави :)
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 17.08.2007, 15:27:27
Няма никой да се обиди cipher. Все пак не сме тук, за да се обиждаме. А за мафия в някакъв си форум не мисля, че може да говорим  :hihi:. Тук нищо не се печели, а мафията винаги работи за печалба.
А аз не виждам администраторите какво правят. Наско работи само по техническата поддръжка. Аз в краен случай се занимавам с конкретни неща, обикновено ако някой ми сигнализира и също редовно следя за кирилицата. Така, че каква диктатура има в случая. Ако някой иска да прави това ок. Сменяйте ме веднага :).
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Sayos в 17.08.2007, 15:30:57
ЧЕРВЕНИТЕ ЕСКАДРОНИ


В утрото на светла ера, с факела на нова вера,
идат бодри ескадрони с устрем горд и набег смел,
а над тях, кат хищни птици, кат настръхнали орлици,
спускат се и разпиляват гръм шрапнел подир шрапнел.

Кон изправя се, изцвили и, отронил сетни сили,
грохне мъртъв на земята някой воин поразен.
В миг уплашен спира коня, но наново той догоня
стъпките на ескадрона, в общий прилив устремен.

И развели буйни гриви, над пожънатите ниви,
като вихър отминават ескадрон след ескадрон.
Под копитата извива прах на облачета сиви
и премрежва с бронзов блясък огнения хоризонт.

Ето татък край върбите екнаха пушкала скрити
и вълни от кървав пламък срещнаха се гръд със гръд;
сви се буря безпощадна, зазвънтя стомана хладна -
кратка схватка, и наново ескадроните летят...

Ах, летете ескадрони! В устрема ви милиони
погледи са приковани със надежда и любов.
Свил десницата корава, целий свят се днес изправя
стреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.

Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
на световната неправда, на сподавения стон
и човекът да намери зад открехнатите двери
мъртви старите химери на бездушния закон.

Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,
вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!
С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход
на възбунените роби, на червените вълни!

И когато сетний камък на обгърнатия в пламък
и разруха древен замък се отрони в пепелта,
вий слезнете от конете и земята целунете -
възцарете вечна обич, вечна правда над света.

Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: antoniy в 17.08.2007, 15:34:18
@Дони, ами да, може да не е диктатура, но е мафия. ;) Мафията печели пари от властта. Онлайн е глупаво да говорим за такъв тип печалба, но щом има власт, винаги ще се намери начин за използването й. ;) Това в общия случай естествено.

@Sayos: Да живей наший строй! :)
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Атанас Терзийски в 17.08.2007, 17:01:04
cipher, all,
някой да има желание да поеме отговорност по форума, подръжката му и евентуално сървъра на който е (xeon.uni-plovdiv.bg).
Вижте и преди съм го казвал - задълженията и отговорностите вървят ръка за ръка, абсурдно е да искаш права, без да влагаш нищо в замяна...

Няма кво да си говорим за мафия, това е смешно... също може би ви е ясно, че няма кой да се наеме да ми помага с техническата част, може би ви е ясно и че Дони няма да я заменя, така че въпроса около администраторите, не само че е ясен, ами е и изчерпан.... дайте да си говорим за модераторите. Предложението на Дони с гласуване е ОК, но в случая едва ли ще има толкова желаещи - аз съм много склонен да популяризираме това сред студентите и да се нядяваме, че някой от тях ще поеме, мислите ли че това е реалистично?
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Стефан Николов в 17.08.2007, 17:28:06
По принцип съм против "демократичното" избиране, освен ако не се направи по един специфичен начин, който го прави... хммм... не особено демократично. Аргументи сега нямам време да давам, че ще излизам след мъничко, може би утре ще се аргументирам.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: antoniy в 17.08.2007, 19:17:41
Всъщност не знам възможностите на тоя форум като система, но теоритично може така да се делегират правата, че да няма най-горна инстанция с изключение на техническото лице, което просто може да затрие всичко физически. :) Така всеки да гледа другия как си върши работата и при спор да не е думата на потърпевшия срещу тази на модератора или админа, а арбитъра на даден админ, модератор или група от тях да взима отношение по темата, като между временно може да не участва пряко в модериране/администриране на форум. Съмнявам се някой да му се занимава чак толкова, за да прави тая система. Мисля, че в случая просто се намираме на приказка. :)

Все пак си държа на горното мнение, че цялата идея за избиране на модератори при положение, че си има "твърди" Тодор Живков-ци, не ме кефи и няма да започне да ме кефи. :) За мен е нелогично и безпредметно да се прави каквото и да е, ако се оставя нещо твърдо, което не може да се пипа. Все едно гледам нашата политика. Постоянно се менят всякакви олигофрени в парламента, но реално тия, дето диктуват какво да става не са на сцената. :) Не смятам да убеждавам някого в нещо, но това е което мисля. Ако искате се вслушвайте.

Мир вам,
Антоний
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Атанас Терзийски в 17.08.2007, 19:26:19
cipher, кефиш ме къв си романтик/утопист... уви някой ден ще ти дойде на главата да отговаряш и поддържаш нещо, което обслужва доста хора, тогава би ми било интересно да наблюдавам как ще се променят демократичните ти идеи към не толкова демократични, но ефективни.

Аре, идвай на срещата, до 20.00 имаш още 34 минути.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Sayos в 18.08.2007, 10:56:23
Честно да ви кажа не ми пука, кой ще е админ или модератор, НО трябва да се научите да понасяте известна доза добронамерена критика и да се вслушвате понякога в съветите. Добре е също да има както правила за потребителите на форума, така и такива за модераторите. Така ще се знае кой прав кой крив и кой ще черпи бира!
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 18.08.2007, 14:14:19
Sayos ти си отказал алкохола. Само сериозни постове пишеш  :hihi:.

Мнението ти е ок за мен. Аз съм твърдо за критиката, а и много често ме критикуват във форума, така че съм свикнала. Хола чувствайте се свободни да го правите. Интересно ми е да чуя мнения (особено за неща, които не правя добре) :).

А относно правилата, има такива и за модераторите:

2.19 Форум "Public" подлежи на модерация, но само когато това е наложително. Самоволното модериране подлежи на санкция от страна на екипа поддържащ форума.

2.20 В случаите на т. 2.19 всеки потребител на форума може да съобщи на модераторите или администратора за допуснатата нередност от страна на модератора.

Написано е, така че да се отнася до Public, но всеки може да съобщева за нередности, допуснати от когото и да било.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Sayos в 18.08.2007, 15:07:48
Дони тва го знам, не това имах впредвид, под правила искам да кажа:
Ако модератор неправномерно се заяде(или някъв друг вид простотия) да бъде наказван, ако трябва да губи права като мод за известно време, както решите.
С 2 думи да има санкции и за тях за да не си развяват коня?
Имам специално изискване и към мен, ако модератор ми изтрие пост както Стефан, да бъде наказан да ме черпи бира.
Мисля че свана сега какво имам като идея
Дори мисля, че наказанията за модераторите трябва да са много по сурови от тия на юзерите.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Стефан Николов в 18.08.2007, 15:52:53
Ахааа, да де, ама те модераторите (дори и аз) са общо взето обикновени хора и допускат грешки. Някои повече, някои по-малко, но всички го правят. Някои дори са склонни да си признават грешките, като им ги посочиш. Въпроса е да не се нахвърляш да им режеш главата (образно казано) за всяка грешчица. Все пак и потребителите не биват баннати за всяка тяхна глупост, нали? "Наказанието" на модераторите е в ръцете на администратора/ите. Единственото форумно възможно такова е просто на съответния човек да му се отнемат модераторските права. Всичко друго (черпене на бира и т.н.) е върпос на добра воля.

Та да, ако някой модератор не се справя, правата му трябва (и ще) бъдат взети. Но хубаво е и потребителите да проявяват по малко разбиране и да не ни се хвърлят на врата за всяка грешчица. Едно Лично Съобщение често върши толкова работа, колкото и тема само с главни букви и три удивителни, ама е по-малко изнервящо (и унизително). Не подминавайте грешките ни с лека ръка (обикновено е полезно човек да си ги види, преди да станат много и тежки), но и не ни линчувайте за всяка една. Ако това стане, нервите на всички ни ще изкарат значително по-дълго.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Sayos в 18.08.2007, 16:09:47
Ахааа, да де, ама те модераторите (дори и аз) са общо взето обикновени хора и допускат грешки. Някои повече, някои по-малко, но всички го правят. Някои дори са склонни да си признават грешките, като им ги посочиш. Въпроса е да не се нахвърляш да им режеш главата (образно казано) за всяка грешчица. Все пак и потребителите не биват баннати за всяка тяхна глупост, нали? "Наказанието" на модераторите е в ръцете на администратора/ите. Единственото форумно възможно такова е просто на съответния човек да му се отнемат модераторските права. Всичко друго (черпене на бира и т.н.) е върпос на добра воля.

Та да, ако някой модератор не се справя, правата му трябва (и ще) бъдат взети. Но хубаво е и потребителите да проявяват по малко разбиране и да не ни се хвърлят на врата за всяка грешчица. Едно Лично Съобщение често върши толкова работа, колкото и тема само с главни букви и три удивителни, ама е по-малко изнервящо (и унизително). Не подминавайте грешките ни с лека ръка (обикновено е полезно човек да си ги види, преди да станат много и тежки), но и не ни линчувайте за всяка една. Ако това стане, нервите на всички ни ще изкарат значително по-дълго.
:y:
lowstef, така е прави си. Никой не е казал, че сте безгрешни. Идеята е че ако има точно обявени правила за теб и останалите модератори, всеки юзер ще може да следи ако има нещо нередно и да ти пише ЛС.
бтв, аз нали ти писах в ICQ, като ми изтри поста? Няма значение, важното е че се разбрахме, аз си поемам вината че налях цяла тема, за тоя пост!
Тва за бирата беше майтап, ама аре тва да ми е последния сериозен пост, щото не искам да идват да ми проверяват дали не съм си ударил главата.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Стефан Николов в 18.08.2007, 16:39:27
Sayos, то не боли сегиз-тогиз и да си сериозен, а :hihi: ? Иначе ICQ-то нещо ме е*аваше, сега мисля успях да те включа най-сетне, та вече можеш и по-"интимно" да ми "пилиш" ;) .

За правила съм съгласен по принцип. Ама аз лично не мога да измисля нищо по въпроса.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 18.08.2007, 17:32:19
Браво, момчета! Кефя се, че се разбрахте като пичове и не се нападате взаимно. Много мъжка и зряла постъпка от страна и на двама ви. Сега нямам верме да мисля за парвила, но тези дни ще видя какво мога да направя.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Templar в 18.08.2007, 18:33:23
Съжалявам, че ще те разочаровам, но прегледай тази тема (http://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=1010.0) и помисли колко ли време ще издържат тези правила и колко хора от сегашния форум ще са ЗА.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Атанас Терзийски в 18.08.2007, 23:15:44
Относно правилата... Тия дни Дони ми каза нещо, което ме впечатли, а именно, че понякога решавала казуси без да знае законите... по усет, по логика, по морал - това е уникално яко! Та:

Моралните и неписани правила са тия дето движат нещата в живота, а писаните са по-скоро като се стига до наказания. Аз мисля, че в момента правилата са ни супер, така че не се крийте и оправдавайте зад нова и допълнителна никому ненужна бюрокрация. Sayos, аз мисля че с чиста съвест (не публично а само пред теб) ще си признаеш, че постовете ти често са безмислени и направо за изтриване, също и до много други потребители...
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Sayos в 19.08.2007, 08:22:59
Относно правилата... Тия дни Дони ми каза нещо, което ме впечатли, а именно, че понякога решавала казуси без да знае законите... по усет, по логика, по морал - това е уникално яко! Та:

Моралните и неписани правила са тия дето движат нещата в живота, а писаните са по-скоро като се стига до наказания. Аз мисля, че в момента правилата са ни супер, така че не се крийте и оправдавайте зад нова и допълнителна никому ненужна бюрокрация. Sayos, аз мисля че с чиста съвест (не публично а само пред теб) ще си признаеш, че постовете ти често са безмислени и направо за изтриване, също и до много други потребители...
Не съм твърдял никога че постовете са ми смислени  :-)
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: А. Петров в 19.08.2007, 09:50:28
...Моралните и неписани правила са тия дето движат нещата в живота, а писаните са по-скоро като се стига до наказания...

А нас ни учат, че така е било преди  200 години :wink:! Днес обичайното право(...Моралните и неписани правила) урежда една изключително малка част от обществените отношения, отстъпвайки пред писаното материално право( не само наказателното право). Друг е въпросът, че регулиращите абстрактни правни норми дотолкова са навлезли в ежедневието ни, че биват приети за "морални и неписани" 8-)
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Атанас Терзийски в 19.08.2007, 18:25:23
...Моралните и неписани правила са тия дето движат нещата в живота, а писаните са по-скоро като се стига до наказания...
А нас ни учат, че така е било преди  200 години :wink:...

Уреди ми среща с тия дето те "учат" така, та да ги изпапкам.
Много ясно, че моралните и неписаните правила са в основата, разбира се друг въпрос е че законите дето мислите за обществото покриват и копират тия неписаните...
Ми фен, замисли се колко от поданниците на една държава знаят, т.е. чели са/учили са законите преди смело да заживеят... около нула процента. А може би ти като ходиш в друга държава обстойно се запознаваш с писаните им закони, хихиии аре моля ти се.

... та подобно е и за форума, всеки знае кое как би трябвало да бъде, но се крие зад писаните или по-скоро ненаписаните правила и това че един закон/правило никога не може да обхване 100% от бъдещите случаи!
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: Kelli_Mutu™ в 19.08.2007, 18:27:59
един закон/правило никога не може да обхване 100% от бъдещите случаи!

Правилно. Прецеденти не се случват от вчера.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: VooDooMaN в 19.08.2007, 19:26:58
Изберете мен и всички ще са доволни.
Титла: Re: Как да избираме модераторите на форума?
Публикувано от: А. Петров в 20.08.2007, 08:08:25

Ми фен, замисли се колко от поданниците на една държава знаят, т.е. чели са/учили са законите преди смело да заживеят... около нула процента...


Ами...като се замисля...след като смело заживях, мама и тати са се грижили да не престъпвам законите( Защото май Закона е казал, че те са отговорни) и да не се срещам с лошия чичко Полицай.
Апропо така е и при гражданите и при поданниците :wink: