argon bulletin board

Пловдивски университет => Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" => Темата е започната от: Ivon_bg_ в 17.10.2008, 14:24:02

Титла: Бригади
Публикувано от: Ivon_bg_ в 17.10.2008, 14:24:02
Здравейте колеги, имам намерение да се пробвам другото лято на студентска бригада. Ще се радвам да споделите какво сте чували  за различните фирми, коя няма да ме прецака,  в коя държава си засужава най-много, общо взето разкажете какво знаете и какво сте виждали (за тези които са били) - доволни ли сте или не, изобщо могат ли да се изкарат пари и коя фирма е най-коректната?
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: kimi_f1 в 26.10.2008, 18:48:57
никой ли няма инфо е... :-( и аз съм любопитен за...предпочитам Англия понеже английски поназнайвам  :hihi: който нещо знае да сподели и с нас  :-) ще си чакаме доста май :wink:
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: (>',')>LIA<(','<) в 27.10.2008, 08:22:25
Не точно от бригада, но все пак от личен опит ти препоръчвам да идеш в Уелс. По-спокойно, за същите пари, с по-мили хора и по-красива природа, а и няма да ти се налага да береш ягоди. Щом "поназнайваш" английски няма да имаш проблеми...е поне не и след първия месец, защото там "поназнайването" на езика, такъв какъвто се преподава тук, не е точно от полза :-D. Успех.

~LIA~
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: kimi_f1 в 28.10.2008, 10:18:05
ОК  :-)   8-)
към "Дракона" значи да вървим  :evil:  :-D
а между другото коя фирма би ни препоръчал  :?
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: (>',')>LIA<(','<) в 01.11.2008, 23:37:55
Чувала съм, че макар да са скъпи - "новвек" са добри. До толкова само мога да кажа що се отнася до фирми. Ако, обаче, напълно би ме послушал - аз лично не бих ползвала фирма - сама се справих и си спестих много пари. Прави се относително лесно. Първо си уговаряш среща в някой джоб център за изваждане на разрешително за работа на т.н. self-employed статус. За това интервю не ти трябва почти нищо освен това да си гражданин на Европа, което ти предполагам си, ако си на България. Нужно е да имаш и постоянен адрес, но не на документи, а просто сигурно място, на което да ти се прати разрешителното, както и международен паспорт. Освен това, ако вече си си намерил и работа - това е плюс. Ако се чудиш каква работа можеш да си намериш с такъв статус - всякаква сезонна(т.е. поне като за начало не на безсрочен работен договор) от чистач, готвач и сервитьор до мениджър и прочие. Единственият трик е това, че като те наемат ти УЖ им предоставяш услугите си и те са твой клиенти. Но реално си работиш на нормален договор, те те осигуряват и прочие. Интервюто не се минава лесно, то се минава ПОВЕЧЕ от лесно - стига да си мил и учтив, ако си бъбрив още по-добре. Обикновено се бави най-вече, заради многото документи, които ще се попълнят, а не защото те изтезават на кръстосан разпит.
Ако се хванеш да направиш тези неща сам ще си спестиш между 1.5 и 3 хиляди лева. Относно намирането на работа - Интернет - просто потърси нещо. Най-удачно е ако си харесаш нещо или да кандидастваш онлайн или направо да им се обадиш по телефона, за да им обясниш как стоят нещата и ако са навити да почнеш. Аз лично нямах никакви проблеми. С мен не на едно или 2 места проявиха много търпение, даже на едно място, където работих, ми дадоха акъл как да се размина без данъци напълно законно, а пак да съм осигурена. Всъщност дори не ми се наложи да правя, каквото и да е било освен да се обадя на счетоводителката и да и кажа какво да прави - после тя ме спаси от всички гадни 30% данъци. Като цяло хората бяха в помощ стига да си учтив, работлив и да говориш плавно, така че да не им напомняш през цялото време, че си чужденец, който е дошъл да им вземе работата. Успех.

~LIA~
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: kimi_f1 в 13.11.2008, 23:47:02
 :-)  :handshake:
danke  :wink:
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: ilkooo в 14.11.2008, 12:11:50
Аз лично бих предпочел едно лято в US заради самата обстановка и естествотот на работата там пък и ако си намериш 2 работи и парите няма да са никак малко. Бих препоръчал едни сайт да видиш за какво става дума : http://www.usitcolours.bg/ .Хората твърдят, че това е най-евтината и сигурна фирма ама трябва да прочетеш в сайта за да се увериш  :wink:
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: hint в 20.11.2008, 15:12:42
Аз личо не бих заминал на бригада, тъй като имам доста приятели кото са се опарили или казват, че парите вече не си струват. Преди години имаше сметка от тези бригади, сега вече не е толкова голяма. А и поне според мен, ако имаш желание за работа можеш и тук да си намериш доходоносна работа по морето, без да имаш главоболията в Америка или англия.
 Относно Англия според мен е по - добре да заминеш не на бригада, а отделно и да си търсиш работа, поне такива са моите наблюдения.
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: Retoy в 01.12.2008, 01:20:43
първо не мисля ,че някои студент може да си намери работа за 250 паунда на седмица в нашата родина затова не ми говорете наизуст,второ почти никои в Англия не му пука дали знаеш англииски или не, той е само предимство ,трето -не е толкова лошо колкото го изкарват повечето хора,четвърто- стига сте си седяли в тая Бг така или иначе тук ще живеем цял живот,отидете вижте света ,ще видите като се върнете колко ще има да разказвате и как ще чакате  следващата година отново да заминете,бил съм на бригади и в Usa и England ,и на двете места е невероятно само ,че в Англия се изкарват повече кинти ,ако успеете да се проявите със сигурност ще ви направят ваизер дори и от първата година,тази година ще ходя за 3 път и ще ви кажа ,че ще го правя докато няма да има смисъл.Ще ви споделя аз как заминавам -по принцип се свързвам с един от агентите в България на англииските фирми за работа на младежи в Британия(в случая моята фирма е HOPS ) Той ми предлага няколко оферти(към 4,5) и аз избирам къде да отида ,първият път късмета ме заведе близо до Бирнингам и там се оказа една от най-добрите ферми в цяла Англия ,сега вече е много трудно да се попадне там ако нямаш покана от боса,но иначе ви пожелавам успех ,за тези които имат желание нама да бъдат разочаровани ,с агент излиза към 300 лева документите -мисля ,че по евтино няма да намерите
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: encore в 01.12.2008, 22:37:40
Здравейте.Имам един въпрос относно бригадите.Тъй като аз съм студент 1-ва година бих искал да попитам дали ако реша да замина на бригада ще мога да ида на такава.Задавам този въпрос защото много хора са ми казвали, че студентите 1-ва година небиват допускани на такива бригади защото от "ПУ" не разрешавали.Ако можете да ми кажете има ли нещо вярно в това???
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: marin2025 в 01.12.2008, 23:42:26
можеш  и  първата  година  да  отидеш  ,  стига  само да  си  изтеглиш  датите  за  изпитите  по- рано  , за  което  е  нужно  да  искаш  разрешение от преподавателя да  те  изпита  по-рано!безмислено  е  юни месец  да  идваш  всяка  седмица  със  самолет  за  всеки  изпит  от  Англия  примерно--има  и  друг  вариант  да  отложиш  1-2  изпина  за  следващата  година  !  варианти  има много  стига  само  да  искаш  --ще  го  постигнеш!
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: vanni24 в 04.12.2008, 17:13:30
Здравейте,  :-D  искам да споделя мнението си относно бригадите в чужбина и по-точно тези в USA. Била съм 3 пъти там, тези които до сега не са ходили, а имат желание да отидат ги съветвам да го направят, за да видят един много по-различен свят от нашия - ще си упражните езика, ще направите екскурзии може би, ще си спестите парички и най-вече ще трябва да се оправяте сами! Според мен всеки млад човек трябва да види нещата извън България. Относно фирмите.... те са толкова много. Аз по стечение на обстоятелствата и трите пъти бях с три различни фирми. Най-доволна останах от Fletcher Lynd, които за съжаление имат офиси само в Благоевград и София. Много са коректни и точни.Няма друга фирма в БГ, която да издава DS за една седмица.
Ако някои има някакви въпроси, може да ми пише!  :-)
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: SUN`way в 25.01.2009, 14:36:58
   Ами доколкото знам, преди беше възможно да се отиде на студентска бригада само ако не си първи или последен курс от обучението си. Сега това вече е отпаднало.
   Иначе ако трябва да обобщя това, което съм чувал от приятели, ако идеш в САЩ работата ще е по-лека, ще се върнеш с по-малко пари (самото отиване на работа там предполага повече разходи) и ако искаш да се върнеш с пълни джобове трябва да си намериш 2 до 3 различни работни места (евентуално едното само за weekend-ите) ; в Англия пък обратно, работата е замеделска и доста тежка, няма как да си на 2 работни места различни, защото си забит да живееш в някакви каравани насред нищото (е, добре де, в близост до някое селце), за сметка на това хората се връщат с по-голяма печалба.
   Главните минуси: за САЩ се говори усилено, че тази година ще е слаба за работа, тъй като тях доста здраво ги е разтресла кризата; в Англия пък паунда доста си загуби от стойността последните година-две (от 2.80лв до 2.10лв), което също е доста прецакано. Но това да не ви отказва, бачкането в чужбина си остава най-доходоносният начин да си прекараш лятото. Ако ви трябват кинти (че на кой ли не му трябват) -това е изхода. И най-добре да отидете с поне 1 приятел.
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: arjentina2000 в 11.04.2009, 11:59:13
Бригадите в САЩ са супер.В България не можеш да изкараш толкова пари за 5 месеца.
Титла: Re: Бригади?
Публикувано от: arjentina2000 в 11.04.2009, 12:12:00
P.S.Ако сте били в САЩ и все още не сте си взели данъците мога да ви препоръчам Алекс- връща ги за 14 дни и взима супер малка комисионна.Видях рекламата  от таблото на английската филология,тел е 0894365943.
Титла: Re:Бригади?
Публикувано от: *Jenny* в 29.09.2009, 14:55:43
Миналата година бях на бригада в САЩ с Ориндж  и прекарах едни незабравими 5 месеца :)   Това което изживяваш там остава спомен за цял живот  :wink:  И пак ще отида без да се замислям  :-P
Титла: Re:Бригади?
Публикувано от: Стойчо в 21.10.2009, 19:50:43
Това лято с още трима сме се навили да ходим или в Германия или в Англия,така,че някакви познати фирми да знаете тук в гр.Пловдив?Ако може да дадете адрес или телефон.Видях,че препоръчват "Новвек" и HOPS - някой друг работил ли е с тях и какво ви е мнението за тези фирми?Ако може ми препоръчайте и някоя друга.  :-) :y:
Титла: Бригади
Публикувано от: bfg в 21.01.2010, 03:45:41
Някой може ли да ми даде малко повече информация за студенстките бригади , има ли възможност да ида на бригада в Англия през лятото ? Ако някой е по запознат нека да ме светне.  ;)
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: Стойчо в 21.01.2010, 13:26:36
Някой може ли да ми даде малко повече информация за студенстките бригади , има ли възможност да ида на бригада в Англия през лятото ? Ако някой е по запознат нека да ме светне.  ;)
Да ти кажа и аз бях навит да ида някъде,но вече съм на друго мнение и лятото ще поработя в България.Едни приятели бяха мисля,че с Уни груп,но не съм много сигурен,ако те интересува ще ги питам която точно фирма са ползвали...но въобще не бяха доволни.Първо условията на живот са били много тежки,второ работата е била изключително тежка,по цял ден от рано сутрин до 19ч.Освен това и заплащането не гледай,че е 7евро час,а оувъртайма е ~12-като си махнеш парите за програмата(над 1000лв.),като махнеш парите начален капитал-билети за самолет,после в страната за градски и междуградски автобуси и за първата седмица(сиг.900лв.)и като махнеш после парите за храна и наем всяка седмица и като прибавим и мизерните условия и тежък труд,ще се върнеш...а ако времето там е лошо-няма да има работа,няма да има и пари....затова помисли добре какво може да спечелиш от тази работа и какво може да изгубиш,и не говоря за изгубените пари,а за изгубеното здраве!В крайна сметка и в България има работа,стига да потърсиш :wink:


А за фирми за бригади се сещам за Уни груп,Тодоров и ко,ЮКбригада,Новвек...виж ги в гугъл
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: raitchev в 30.01.2010, 12:21:51
Аз ти предлагам да отидеш на бригада в САЩ. Ще видиш свят, ще събереш опит, ще пооправиш езика, а и с някой лев ще се върнеш отгоре. Заеби работата в БГ.. не си струва. Мен много ме е яд че първото ми лято не отидох на бригада, но си поправих грешката следващите две :)
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: negromusicorossas в 22.02.2010, 19:50:33
здравейте :) аз искам да задам един въпрос съжелявам ако прекалено глупав
аз се записах за бригада в САЩ и др месец съм на интервю за виза та въпроса ми е ако някой знае какво се случва на тези интервюта защото нещо мн съм се притеснила а не искам да ми ми откажат виза защото после ще се гръмна (в ктъга на преувеличението ест)?
мерси предварително
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: Стойчо в 22.02.2010, 21:42:49
здравейте :) аз искам да задам един въпрос съжелявам ако прекалено глупав
аз се записах за бригада в САЩ и др месец съм на интервю за виза та въпроса ми е ако някой знае какво се случва на тези интервюта защото нещо мн съм се притеснила а не искам да ми ми откажат виза защото после ще се гръмна (в ктъга на преувеличението ест)?
мерси предварително
Интервюто е в консулството на САЩ и представлява индивидуално събеседване със всеки студент,което протича между 5 и 15 минути.На него изпитващия преценява нивото на английски на кандидатите и мотивите Ви с които ще ги убедите че ще се върнете в България след края на програмата.Най–често задавани въпроси на интервюто са:
- Имате ли братя и сестри, на колко години са и с какво се занимават?
- Родителите Ви какво работят?
- В кой университет учите?
- Каква е Вашата специалност?/Може да поискат да обясните по-подробно/
- Кога ще се дипломирате?
- Защо искате да отидете именно в САЩ?
- Имате ли роднини извън страната?
- Пътували ли сте някъде извън страната, къде?
- Искате ли да останете да работите в САЩ?
- Къде искате да продължите кариерата си?
- Какво мислите за нас, американците?
- Какви са Вашите предимства и недостатъци?
- Какво искате да видите от САЩ?
- Какво ще Ви мотивира да се върнете обратно в България?
- Как си се представяте след 5 години?

информацията е от http://www.ukbrigade.com/7-usa-programmes.html
Успех! :-)
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: negromusicorossas в 27.02.2010, 22:51:02
мн съм благодарна за инфото :)
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: Стойчо в 01.03.2010, 17:17:59
мн съм благодарна за инфото :)
За нищо :-) Успех на интервюто :-)
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: yavor в 12.03.2010, 11:40:10
има ли желаещи за бригада в Англия чрез агенция светове? ако има хайде да се свържем за да сме повече хора
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: JoroR в 15.03.2010, 21:39:35
Може ли да се ходи на бригада след изпитите?
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: marin2025 в 15.03.2010, 22:50:29
може !
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: VaLeNTinKa в 26.05.2010, 10:29:37
Аз искам да попитам - някой спомена нещо от рода на "ако си гражданин на Европа" - това означава ли, че ако съм руска гражданка с постоянно пребиваване на територията на република България не мога да замина на бригада за Англия/САЩ?

Освен това искам да попитам тези, които са ходили вече, колко са им излязли първоначалните разходи, включващи самолетни билети, такси, оформяне на документи и т.н. Интересувам се и за Англия, и за USA. Благодаря.
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: xxansxx в 10.11.2012, 23:50:42
Здравейте,
искам да попитам тези въпроси по-горе където за за интервюто на английски ли ще се задават или на български език
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: seviyorum в 17.11.2012, 15:30:44
Здравейте,
искам да попитам тези въпроси по-горе където за за интервюто на английски ли ще се задават или на български език

на английски
Титла: Re:Бригади
Публикувано от: NeZiRuS в 08.01.2013, 13:18:41
Бригада в САЩ. друго не признавам :-)
Титла: Re: Бригади
Публикувано от: ralicata_bg в 14.04.2014, 16:23:19
мога да препоръчам една фирма от която съм останала с положителни емоции RT TAX www.rttax.com/bg/ (http://www.rttax.com/bg/) тя не е за работа/ бригади а е само за връщане на данъците, които си плащал докато си работил в чуждата страна  :y:
Титла: Re: Бригади
Публикувано от: radogeorgiev78 в 05.02.2017, 14:17:58
Ако някой преподавател Ви каже, че не си струва да заминавате на бригада не го слушайте. Опитът и нещата които видях бяха невероятни, да не говорим че с подобри благосъстоянието ми. Студентските бригади са нещо което бих пожелал на всеки да изпита. Аз заминах две поредни години с ABC Abroad и бях изключително доволен. Първата година се получиха много добре нещата, втората още по-добре. Дори ходих на почивка в Маями за 4 дни. Ако решите да ходите може да разгледате техните оферти за студентски бригади - https://abcabroad.bg/studentski-brigadi-usa-uk.
И само да вметна, че те ми предложиха да си върна данъците от САЩ и с тяхна помощ си върнах около 95-96% от тях - https://abcabroad.bg/vrushtane-danuci-usa-eu