argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Какво се учи първата година в СФ  (Прочетена 2434 пъти)

infinity

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 14

Здравейте ! Искам да ви попитам какво се учи първата година в специалността СФ  :sun:
Активен

tonitab

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
Re:Какво се учи първата година в СФ
« Отговор #1 -: 12.08.2009, 10:06:37 »

Колегите,които все още учат СФ,може би ще дадат по-точно инфо от мен,тъй като аз преди 10 години бях в първи курс,но предполагам,че разликите ще са минимални.По мое време имахме езикознание,литературознание,старобългарски език,културна антропология на славяните(това беше някакъв вид фолклор-сега не знам дали се учи все още),както и часове по съответния славянски език,а също и увод в славянската филология.През втория семестър имаше и фонетика на съвременния български език.Иначе видях преди време,че май и езикова култура са въвели,но за това може да се изкаже някой по-подготвен колега
Активен

Маймунчо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 96
« Отговор #2 -: 12.08.2009, 11:26:38 »

Добре дошъл/дошла  :-)
Ето учебните планове на филологическите специалности за тази година - на 7-12 страница е славянската филология.
За много от нещата, които те интересуват, е добре да следиш сайта на факултета - винаги публикуват интересна и актуална информация там.
Както е писала tonitab, през първия семестър се учат най-основните уводни дисциплини - увод в литературната теория, увод в езикознанието, увод в славянската филология. Естествено, най-много се учи съответният славянски език, освен това започва и курсът по старобългарски. През втория семестър започвате вече по-конкретните дисциплини по език и литература, но дотогава вече ще можеш да се ориентираш и самостоятелно.
Много е хубаво, че се интересуваш по-рано от нещата. Затова, като човек, току-що завършил 5-ти курс славянска филология, ще си позволя да ти дам един съвет (дано не го приемеш като някакво нравоучение 8-) ). Ходи редовно на лекции и и на практическите упражнения по славянския език през първия семестър -  ако изпуснеш нещо в началото, никога, ама никога няма да успееш да го наваксаш. Пък през следващите семестри вече се отпускай, ако искаш.
Активен
Самый отдаленный край Вселенной к чему-нибудь да близок, самый близкий от чего-нибудь да отдален.
К. Прутков

tonitab

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
« Отговор #3 -: 12.08.2009, 21:06:23 »

Не е много хубаво да се отпуска и след това,защото полонистите и бохемистите поне по мое време много ги стягаха и не им даваха много възможности да се отпускат
Активен

infinity

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 14.08.2009, 00:17:16 »

Блаодаря за отговорите, както и специално на Маймунчо, чийто отговор в никакъв случай не приемам като нравоучение.  :-) :sun:
Активен

infinity

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 22.08.2009, 09:27:46 »

Кои книги и на кои автори се изучават през първата година на обучението ?
Активен

~SorroW~

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
« Отговор #6 -: 23.08.2009, 13:37:12 »

Здравейте и от мен :-) аз също съм СФ 1 курс тази година :-) И понеже чух доста "страшни" отзиви за специалността искам да попитам дали наистина е толкова трудно и невъзможно ... ?
Активен
~ В истината има повече красота,дори когато красотата е отвратителна ! ~

Crystal

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 322
« Отговор #7 -: 23.08.2009, 15:31:45 »

Sorrow, стига човек да е достатъчно мотивиран и да полага нужните усилия в това, което прави, то той може да постигне всичко и за него няма трудни и "невъзможни" неща. Това, което пиша, може да изглежда много общо и клиширано, но в действителност си е така :-) А СФ не е кой знае колко трудна специалност; според мен хората, които твърдят това, доста преиграват :wink: Вярно, че литературите идват малко в повече, но и в останалите филологически специалности се изучават много литератури :-) Езикът е труден в началото, но както вече казах, човек трябва да положи известни усилия; когато научиш добре основните неща в езика, после нещата стават лесни :wink:
Активен

~SorroW~

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
« Отговор #8 -: 24.08.2009, 18:01:04 »

Mного благодаря  :-) Достатъчно мотивирана съм просто нали знаете как действа външното влияние.. а след няколко окуражителни думи е малко по-добре  :-) Благодаря още веднъж  :-)
Активен
~ В истината има повече красота,дори когато красотата е отвратителна ! ~

Crystal

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 322
« Отговор #9 -: 25.08.2009, 21:30:43 »

Mного благодаря  :-) Достатъчно мотивирана съм просто нали знаете как действа външното влияние.. а след няколко окуражителни думи е малко по-добре  :-) Благодаря още веднъж  :-)

SorroW, пожелавам ти успех и дано наистина ти хареса специалността; струва си, но за съжаление много хора отпадат в процеса на обучение... Просто, за да стигнеш до края, трябва да си наистина много мотивиран/а, да ходиш на упражненията по език и НАЙ-ВЕЧЕ - това, което учиш да ти харесва :wink:

P.S. Успех и на всички останали новоприети колеги :)
« Последна редакция: 25.08.2009, 22:42:03 от Lilith »
Активен

vi_ki

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
« Отговор #10 -: 03.09.2009, 21:50:39 »

Да попитам и аз нещо кои произведения и автори се изучават и кои са първите предмети и първите литературни творби които се учат 1 курс СФ- Полски
Активен

etito

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
« Отговор #11 -: 18.09.2009, 12:34:47 »

Здравейте!
Много благодаря за инфото за учебния план.
Само не знам какво се мъдри това физическо възпитание първата година :-D
Както и да е.
И аз чух доста "страшни" отзиви по специалността, но много ми се учи точно това.
Мерси отново (:
Активен