Наистина, аз сини екрани много рядко виждам, главните проблеми, налагащи форматиране при мен, са загуба на данни и настройки от харудерен проблем (примерно надути кондензатори 2005-та година и дори след смяна на дъно, пак се разминах без форматиране, а само с repair install на ХР). Та, тогава имаше сини екрани от надутите кондензатори.
По темата, човека не казва забиване и син екран, казва чести замръзвания за по 1 секунда. Както и насичане в игрите. Ами, моят племенник с нов хардуер на Win7 си цъка абсолютно всички игри на макс. Верно, това на автора на темата е лаптоп, хард диска му е 5400 оборота, драйверите не са изцяло сертифицирани за Win7.
Пробвай да изключиш индексирането на файловете за Windows Search, макар че това е полезно нещо. Пробвай все пак една нормална инсталация на Vista, за която си има драйвери в сайта на Acer. Предполагам, ъпдейтваш всички драйвери и самият Win7? Пробвай с изключено WiFi да кажеш как е музиката? Знам, че си писал че според теб е от WiFi, ама... Примерно, ако дърпаш торенти в момента, а връзката е кодирана по AES/WPA2, може да вижда зор мрежата, ако е със софтуерно кодиране/декодиране? Пусни от Task Managera Resource Meter или нещо такова - да видиш кое товари!
Примерно, на моя лаптоп с Виста, снощи беше ужасно лагене, покрай вчерашните ъпдейти. След рестарта се оправи. Ако хибернираш или стендбайваш (sleep) - също се смотва понякога, и само рестарт оправя и то не веднага. ХР е много по-чевръсто в тия случаи.