Директно по темата, ще дам пример за това как не трябва да се държи един студент по време на изпит:
През 2006г. водих една факултативна дисциплина с мощното наименование "SQL технологии и разпределени бази данни" (SQL technologies / distributed databases). Продължителността на изпита беше колкото продължителността на едно пълно занятие, т.е. няколко астрономически часа (не помня колко точно).
Близо два часа след започването на изпита, вратата на залата се отвори, с бодра крачка при мен дойде един студент, който нито се представи, нито нищо и с нахакано поведение ми заяви, че минавал оттук само да му впиша оценката и да си ходи. Същият точи пич присъстваше като име в протокола, но за един цял триместър не го бях видял нито веднъж.
Казвам ви, за пръв път в живота ми мозъкът ми завъртя празен цикъл и не знаех това шега ли е, скрита камера ли е или човекът наистина е сериозен и иска ей така от нищото да му напиша оценка, различна от двойка, без да е идвал на упражненията, без да полага изпит и без дори да прояви малко уважение към мен (като преподавател) и към колегите си (които бяха дошли навреме за изпита).
Сами си правете извод ако постъпите така каква оценка ще получите...
Друга подобна случка, която ще помня цял живот е как вече като завършил магистър вече се бях пренесъл да живея и работя в София и един ден получих обаждане по телефона от един мой бивш студент. Та той щял да ми прати по пощата индивидуалния си протокол за дисциплината "Въведение в Microsoft.NET" (това съм го преподавал през далечната 2005г.), аз да му нанеса оценка в протокола(!!!) и да му го пратя обратно по пощата, защото през 2005г., когато водих тази дисциплина, той по някакви технически причини не могъл да се яви на изпита.
От моя гледна точка ангажиментите ми като преподавател във ФМИ на ПУ бяха приключили и то доста отдавна, така че това беше втория път в живота ми, когато мозъкът ми започна да върти на празни обороти и да се чудя в кой свят живея.
В "Нов Български Университет" беше горе-долу същото. През 2008г., когато един семестър водих дисциплината "Мрежово програмиране с Java", от общо 20 и няколко студента, двама от тях ме търсиха в последствие да им пиша оценки в индивидуалните протоколи, защото са пропуснали изпита. Само че тогава беше с една идея по-лесно, защото и аз и те бяхме на едни и същи географски координати (в София), въпреки че моите ангажименти към НБУ вече бяха приключили.
На база на личния ми опит като студент, че и като преподавател, съветите ми към студентите са два:
1) Уважавайте преподавателите си от чисто човешка гледна точка. Всички сме хора и е редно да се държим културно и възпитано.
2) Оправяйте си изпитите навреме и не оставайте с висящи изпити твърде дълго, защото иначе е трудно да завършиш (за да вземе диплома, студентът трябва да има оценка различна от двойка за всички предмети, които е записал).