Подканвам всички хора, които се чувстват успешно реализирали се в IT сферата да разкажат накратко как са стигнали до този момент. Искрено се надявам това да послужи като мотивация за младите студенти, които тепърва ще минават по нашия път.
До колко съм успешно реализирал се е относително понятие, но все пак ще си позволя да разкажа накратко как се развивах през годините.
=== === ===
Още в началото на втори курс започнах да си търся работа. Бях на 19 години и двете фирми, в които отидох на интервю ме приеха доста несериозно. Нямах никакъв практически опит, но подхождах със самочувствието, че познавам Windows 98 и Visual Basic 6 в детайли. Нямах GSM апарат, нямах и домашен компютър, което допълнително усложняваше моето кандидатстване, тъй като никой не вярваше, че мога наистина да разбирам от програмиране без да имам компютър.
ОК, два месеца след началото на 2-ри курс похарчих почти всичките си спестени пари и си купих компютър. Започнах усилено да експериментирам с IDE-тата от Visual Studio и да правя какви ли не самостоятелни проекти. Малки игрички, хакерски програми, въобще каквото ми хрумнеше на момента. Общо взето половината от свободното си време във 2-ри курс го прекарах пред компютъра, а другата половина заедно с приятелката си. Сред личните си проектите имах и собствен video player с поддръжка на цели 2 вида формата на субтитри. Цялата идея за player-а тръгна от там, че за един конкретен филм не можех да подкарам субтитрите и се наложи да си направя собствена програма за рендване на субтитри. След това покрай тази програмка взех, че вмъкнах и ActiveX компонента на Media Player и така получих цялостен video player.
Междувременно освен с desktop програми много здраво наблягах на HTML + JavaScript, естествено пак за мои си уеб страници. Хубавото беше, че добих някакъв опит в онлайн маркетинга и преди да навърша 20 години първият IT проект, за който получих пари (и съответно съм си платил данъците) беше да направя така, че два конкретни уеб сайта да добият по-голяма популярност или иначе казано да присъстват с конкретни ключови думи в конкретни търсачки. Тогава нямаше изчистена концепция за SEO, нито пък имаше фирми, които да се занимават с онлайн маркетинг.
В началото на 3-ти курс започнах да работя на непълен работен ден в една пловдивска софтуерна фирма, където на базата на опита си с Visual Basic и VBA ми дадоха да работя по концептуален проект за изграждане на онлайн магазин. Тогава за пръв път видях какво означава да работиш с уеб сървъри и как реално стои въпросът с уеб приложенията. Това промени нагласата ми и от чисто desktop приложения започнах да мисля за web приложения. Започнах да се занимавам с IIS, а в последствие успях да си 'сглобя' собствен уеб сървър на базата на Xerver + PHP engine под формата на CGI. Така дръпнах в посока PHP и стигнах до там, че спечелих 2-ро място на едно балканско първенство по приложно PHP програмиране. Междувременно се бях записал и в регионалната CISCO академия, тъй като имах огромното желание да придобия по-сериозни познания за компютърните мрежи.
В началото на 4-ти курс по чисто финансови причини ми се наложи да си намеря работа на пълен работен ден и тогава започнах да работя здраво с .NET технологии. Покрай ASP.NET реших да проуча как стои въпроса с Java базираните технологии за уеб и въобще за enterprice приложения и оттогава до ден днешен (със съвсем картки изключения) съм 100% Java програмист.
Междувременно покрай работата си с Java се сертифицирах по три от програмите на Sun Microsystems като преди това бях станал и сертифициран специалист по продажбата на Microsoft продукти, а по-късно се сертифицирах и по една програма за IT management. Всичко това го броя като една важна част от квалификацията си като IT специалист.
Отдавна мина времето, когато владеенето на един език (например C++), едно API (например Havoc) или дори една конкретна платформа (например .NET) гарантираха запазено работно място в някоя софтуерна фирма. Сега сериозните програмисти трябва да имат доста по-широк кръг от познания и да са готови да 'превключват' при необходимост между платформи, API-та и езици. За справка - въпреки че съм Java програмист, наскоро ми се наложи да работя по един .NET проект, а почти всички колеги 'скачаме' между няколко софтуерни платформи, в зависимост от конкретните изисквания за всеки проект.