argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: въпрос относно..  (Прочетена 2319 пъти)

morrtimor

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
въпрос относно..
« -: 18.06.2009, 18:43:42 »

здравейте,имам приятелка която иска да кандидатства в ЮФ другата година-незнае какви са конспектите по бълг.език и история,а няма време да отиде до Пловдив да си вземе справочника на ПУ  :mmm:
някой може ли да ни помогне да ни каже по какъв материал трябва да се готви  :-)
много ще сме ви благодарни  :sun:
Активен
цоп и аз в кюпа :D

morrtimor

• Неактивен Неактивен
Re: въпрос относно..
« Отговор #1 -: 18.06.2009, 18:49:13 »

а също не ни е ясно...
защо правото е само магистър?  :smoking:
като бакалавър какво трябва да запише Български и История ли?- и после направо да се премести?  :blush:
Активен

LuckyLuck

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 117
« Отговор #2 -: 18.06.2009, 19:23:13 »

Специалност Право е само магистърска. Учи се 5г. редовно (или 6г. ,ако е задочно) . Не е възможно преместване от друга специалност.

А справочника може да се поръча и онлайн от Хеликон или от books.bg .
Активен

dess

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 165
« Отговор #3 -: 18.06.2009, 20:16:54 »

Мисля, че поже да види справочника и от сайта на ПУ. поне преди беше така !?  :roll:
Късмет на кандидатстудентската кампания!!! :y:
Активен
Победата обича упоритите

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!
« Отговор #4 -: 18.06.2009, 22:08:33 »

Здравейте непозната,евентуално бъдеща колежка. Предай на твойта приятелка , че няма да може да завърши право, след като не знае от къде да чете за изпитите по История и Български език .Това не е залък за всяка уста.Освен , че трябва най-малкото да си отличник ( в най-лошия случай много добър)   от средното образование, след това да си изкарал много добри оценки(Баловете са над 33-50 до 36 за специалност Право). Ако те приемат следват 5 години (6 задочно)   яко учене с много изпити . След тези години ,ако не си отпаднал по успех,  което е много често явление се явяваш на 3 държавни изпита (първия ден е писмен, там е с да или не, втория ден е  устен !След това има задължителен 6 месечен държавен стаж ,без заплата, след това се ходи в София за Правоспособност. Пропуснах да кажа  , че от 80-100 души на година се дипломират около 30-40 %.След това като си учил толкова години , ако ходиш по интервюта за работа от 5-6 опита има вероятност една малка част да си намерят държавна работа за по 340-420 лева начална заплата. Друга част, които имат пари   за собствени офиси и реклама, или използват имена на родители има вероятност да си намерят   клиенти . Други които нямат пари отиват по чужбина да си търсят късмета, а някои се омъжват, раждат дете и си слагат дипломата в рамка.Но живота е много по шарен и е невъзможно да се опишат хилядите случаи, а в крайна сметка  се иска страхотна упоритост на характера- многото пари не идват изведнъж   ,а човек цял живот се бори за тях и когато ги има си отива от този свят! Задължително  препоръчвам на твоята приятелка да прочете тези мои мисли   ,   преди да реши да учи Право!Като цяло големите инати  като  зодия Овен , Рак , Телец , Водолей  като че ли по- лесно се дипломират. Разбира се , че ще има представители и от другите зодии  , но  те като цяло като че ли са по- малко в сравнение с другите зодии.Независимо от всичко , ти пожелавам успех!
Активен
Всичко е любов

morrtimor

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 18.06.2009, 22:38:55 »

незнам но който и да прочете това би се отказал  :? , нищо-вместо да се кажат няколко окуражаващи думи.....
кажи тогава от коя литература да се готви момичето за изпитите,все пак нали трябва да се започне от някъде,някой да й каже.. не може да се родиш всезнайко все пак  :-)
Активен

law_master

• Адвокат
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 547
« Отговор #6 -: 18.06.2009, 23:02:24 »

Споко душицо, той колегата си пляска глупостите ей тъй за добър ден :-D
Ученето наистина е много, но след първи курс вече свикваш. за изпита по истоеия не ползвах ниаккъв конспект. Бях си зел един учебник и малко на уроци и да си развия някоя и друга тема и готово. По БЕ четох от предговора на един правописен речник една седмица преди изпита, ама щото бях мега зле с правописа. тъй че и без конспект може да минеш, стига си чела. Тя историята не са я изменяли скоро :wink: :-D
Активен
ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ

morrtimor

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 19.06.2009, 09:04:20 »

супер,мерси  8-)
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!
« Отговор #8 -: 20.06.2009, 23:43:37 »

Аз не знам кой Ви преподава в средното, но би трябвало да питате преподавателите си ,пък ако те не са Ви казвали : Всички  , абсолютно всички изпити в целия свят в това число и Бг изпитите за Висше образование са от материала за средното образование.Оттук следва,  че ако си научила какъвто и да е материал от средното образование(ако съумееш да покажеш знания на КСИ)няма никакъв проблем да те приемат във ВУЗ.И така за хора със висок КИ -по история и БЕ  наблегнете на учебния материал от 9-12 клас, като по история е достатъчно да учите до 1 -ва световна война.Успех! :y: :-)
Активен
Всичко е любов

vs_valio

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 84
« Отговор #9 -: 22.06.2009, 13:33:27 »

чисто и просто, конспекти не ти трябват просто за право се явяваш на изпити по ЕЗИКОВА КУЛТУРА и тема по История на България.Изпитът по езикова култура се състои от 4 задачи първата е думи 60 на брой от които трябва да се подчертаят вярно изписаните,втората задача мисля че беше да се открият правописните и граматически грешки като след това текста май се преписваше вече в правилния вариант,третата задача беше да да се отстранят пуктоационните грешки без да се променят границите на изречението.Четвъртата задача според много хора най-трудната,писането на есе на тема,която ще разберете когато пристигне варианта за изпита.За всяка задача се получаваха точки,като за всяка отделна задача на базата на получените точки се пише оценка.Изпита по история преминава под писането на тема,като темата може да е по обширна всмисъл да са комбинирани две теми в една ,но не е нещо кой знае какво,като се подготвиш що годе добре.А що се отнася до темите по история като видиш справочника там са записани,но не се различават кой знае колко от миналите години поне последните две три години.Както каза по горе един колега учебник по История на България ще ти свърши чудесна работа,то няма никакви промени и това е материала за изпита,като измежду всичко(т.е.всички теми) в учебника, ще се падне темата за изпита.УСПЕХ надявам се да сме били полезни!
Активен
VS