argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Кандидатстудентски изпит  (Прочетена 4008 пъти)

SGSBG

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 11
    • Сайт - проект
Кандидатстудентски изпит
« -: 19.03.2009, 00:01:15 »

Здравейте,

Първо искам да започна с това, че съм нов във форума и не съм сигурен дали мястото на тази тема е тук...Ако не-моля да ме извините!

Сега по темата:
Наскоро разбрах, че в този университет за факултета по математика и информатика-специалност информатика може да се кандидатства с приемен изпит само по "информатика-ушесторена". И тъй като съм се насочил точно към тази специалност бих искал да попитам{ако е възможно}за малко подробности относно този изпит. Нещата, които ме интересуват най-много{поразрових се малко из форума и разбрах, че се състои от TEST и задача "от средна трудност"} са:
   - В този тест има ли някакъв точно определен език за който се пита{питам, защото ние учим само паскал, та да зная дали да почвам C++ (аз съм 11 клас)} или включва общи неща за всичките?
   - Какво по-точно означава от "средна трудност" (ако може някакъв пример или нещо поясняващо напр. какво се включва в нея) и отново има ли значение на кой език ще я напишем...

Благодаря предварително за разбирането.

Steffan Steffanoff
Активен
Сайтове направени от мен:
Представи за вселената

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
Re: Кандидатстудентски изпит
« Отговор #1 -: 19.03.2009, 00:12:02 »

http://fmi-plovdiv.org/index.jsp?id=324&ln=1 тук са даваните теми предните години. Мисля, че ще си отговориш на въпросите като ги прегледаш.
Активен
Too short signature limits.

lamerch0

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 43
« Отговор #2 -: 19.03.2009, 00:12:41 »

Добре дошъл във форума,

разгледай това  за въпросите относно задачите.

//офтопик

Антони изпревари ме ;) А си мислех че само мен не ме лови съня
Активен

SGSBG

• Неактивен Неактивен
    • Сайт - проект
« Отговор #3 -: 19.03.2009, 13:44:18 »

Много ви благодаря за бързия отговор...вчера не можах да го видя защото трябваше да лягям...няма значение,сега ще ги видя... Още веднаж Благодаря.
Активен
Представи за вселената

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #4 -: 20.03.2009, 10:16:30 »

Можеш да пишеш и на Паскал задачата!
Активен

SGSBG

• Неактивен Неактивен
    • Сайт - проект
« Отговор #5 -: 20.03.2009, 13:59:20 »

Прегледах някои от тестовете и задачите, но в някои от отговорите, които дадох не съм сигурен... Та въпросът ми е има ли някъде отговори на тест-а(някои задачи, като например от i-2008-1 въпрос 19, са напълно неразбираеми за мен(нямам никаква идея как да стигна до верния отговор...) и си мисля, че като разполагам с отговорите ще мога да се сетя за начина, по който се стига до верния такъв). Ще съм много благодарен ако ми окажете съдействие и по този въпрос. Ангажирал съм и учители да ми помагат, но за някои въпроси отговорът е "Според мен е В)" да кажем, което ме кара да си мисля, че и те не го знаят...

Благодаря предвярително!

С Уважение Steffan Steffanoff
« Последна редакция: 20.03.2009, 14:01:36 от SGSBG »
Активен
Представи за вселената

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #6 -: 23.03.2009, 10:05:59 »

...някои задачи, като например от i-2008-1 въпрос 19, са напълно неразбираеми за мен(нямам никаква идея как да стигна до верния отговор...) и си мисля, че като разполагам с отговорите ще мога да се сетя за начина, по който се стига до верния такъв..
Отговорът на 19-ти въпрос от 2008-1 е Б)
Гаранция  :-)

Съвет: Ако не можеш чисто аналитично да достигнеш до верният отговор, то опитай се да си нарисуваш (с пресичащи се кръгове) множествата на различните видове студенти, след това означи с числа броят на тази, които знаеш (от условието) в съответните области. Пресметни тези, които не са дадени в условието.
Активен
А.Пенев

SGSBG

• Неактивен Неактивен
    • Сайт - проект
« Отговор #7 -: 23.03.2009, 14:52:42 »

Още веднъж много благодаря... сега ще се помъча да стигна сам до този отговор  :-)
Активен
Представи за вселената

SGSBG

• Неактивен Неактивен
    • Сайт - проект
« Отговор #8 -: 25.03.2009, 22:48:25 »

Колкото и да се пробвам се до един и същ отгожор стигам и тои е 8, но такъв за жалост няма :s: ако мойе да ми кайете как да стигна до 9 ще съм много щастлив :roll: Може би малко ставам нахален, но....надявам се да не се натрапвам много и да флууд-вам форума, но тази задача ме измъчи.

Благодаря предварително!

Steffan Steffanoff
Активен
Представи за вселената

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #9 -: 26.03.2009, 01:14:21 »

Да те успокоим, както каза и колегата Пенев - такива объркващи въпроси няма да се дават повече! Концентрирай се и над задачата! Можеш да я правиш на Паскал, но ако целта ти е специалностите Информатика или БИТ, а не Математика и Информатика, и успееш да научиш С++ - ще си помогнеш за информатичните предмети в 1-ви курс, тъй като са базирани на С++ (в Математика и Информатика - на Паскал/Делфи).

https://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=9442.msg80342#msg80342

Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #10 -: 26.03.2009, 15:36:38 »

Колкото и да се пробвам се до един и същ отгожор стигам и тои е 8, но такъв за жалост няма :s: ако мойе да ми кайете как да стигна до 9 ще съм много щастлив :roll: Може би малко ставам нахален, но....надявам се да не се натрапвам много и да флууд-вам форума, но тази задача ме измъчи.

Благодаря предварително!

Steffan Steffanoff
Добре е, че си намерил единия възможен отговор и той наистина е 8, но има и още един възможен отговор.

Ето подробно решение на задачата (с малко илюстрации иначе може да се реши и чисто аналитично, но така е по-очевидно):

виж решението тук

Използва се, че |A U B| = |A| + |B| - |A ∩ B| за 3 множества (виж: Inclusion-exclusion principle) и се разглеждат два случая в зависимост от това дали студента, който знае C и Pascal знае и ООП или не.
« Последна редакция: 26.03.2009, 16:23:47 от А.Пенев »
Активен
А.Пенев

SGSBG

• Неактивен Неактивен
    • Сайт - проект
« Отговор #11 -: 27.03.2009, 00:08:04 »

Много благодаря....отново  :blush:

Steffan Steffanoff
Активен
Представи за вселената

SGSBG

• Неактивен Неактивен
    • Сайт - проект
Re:Кандидатстудентски изпит
« Отговор #12 -: 19.11.2009, 21:49:46 »

Здравейте отново!

Не съм писал от близо една година, но тъй като скоро ще трябва да кандидатствам се питах  дали се предлагат някакви курсове за подготовка за изпита по информатика? има ли смисъл от тях(ако има)? Кага започват(отново ако има)? Опитах се да потърся в  http://fmi-plovdiv.org/ но явно не търся както трябва.
Питах се още дали и тази година форматът на изпита ще бъде същият?

Благодаря предварително

Stefan Stefanoff
Активен
Представи за вселената

Boyana89

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 20.11.2009, 09:39:04 »

Нови кандидатстудентски, компютърни и специализирани курсове :
http://fmi.uni-plovdiv.bg/news.jsp?ln=1&newsId=135&newsPageNumber=1 ,
а дали има смисъл от тях незнам, защото не съм ходила, но все пак един курс по С++ примерно ще ти е в плюс за 1ви курс Информатика (примерно). :-)
Активен

hdk

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 28
« Отговор #14 -: 20.11.2009, 16:48:44 »

Ако искате елате тази неделя в 9 ч. в 433 к.з. (Нова сграда) да видите какво представлява курса. После при желание може да се запишете. Всеки, който е искал да научи основите на програмирането със С++ го е направил. На този курс идват не само зрелостници, но и единадесетокласници и други желаещи да учат С++. Определено полза има, но най-добре това да кажат тези, които минали години са завършили курса.

доц. Крушков
Активен

Jupiter

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
« Отговор #15 -: 21.11.2009, 01:50:29 »

Аз бях на такъв курс през от ноември 2006 до март 2007. Полза ОПРЕДЕЛЕНО има.
Преди това учих в Електротехникум (можете да се досетите колко информатика сме учили :) )
Не се изискват НИКАКВИ начални познания. Аз лично даже не знаех къде, как и какво да пиша , за да тръгне нещо, но само за това кратко време успях да навлезна в материала, да се представя добре на изпита и да се запиша в желаната специалност. Преподавателите обясняват страшно добре, иска се само желание.
Успех  :y:
Активен

SGSBG

• Неактивен Неактивен
    • Сайт - проект
« Отговор #16 -: 22.11.2009, 20:49:25 »

Тази събота и неделя, за съжаление не бях в Пловдив. Аз лично мисля да се пробвам със задачата на Паскал, защото това учим в училище, а ми се струва нереално и невъзможно да науча C++ за такъв кратък срок. Не съм сигурен дали няма да смеся двете програми и по този начин да не направя нищо на изпита. Мисля вместо това да си купя учебника на доцент Христо Крушков за програмиране на Паскал. Надявам се да ми помогне за изпита. За жалост не живея в Пловдив и това също ме възпрепятства да се включа в организираните курсове. Искам да попитам също дали са известни датите за предварителните изпити по информатика през 2010г. и има ли някаква литература, която ще ми е от полза за теста?
Активен
Представи за вселената