Добре де, това не стана ли ясно още в началото? За пукането:
Ако това се случи, ще загубим всички ние - и потребители и ентусиасти, вярващи в свободата като основно човешко право.
Помислете - софтуерните патенти ще дадат стратегическо предимство на големите корпорации спрямо малкия и средния софтуерен бизнес. Софтуерните патенти ще бъдат използвани и като деструктивно оръжие срещу отворения код и изобщо свободния софтуер като цяло.
Софтуерните патенти ще увеличат и цената на редици технологии за крайния потребител, който ще понесе последиците от патентните такси.
Софтуерните патенти ще окажат негативно влияние в широк мащаб на сигурността на компютърните системи, стандартизацията, спокойствието на ИТ пазара (включая пазара на труда).
Аз доколкото разбрах, ако имах голяма софтуерна корпорация, по-скоро вие всички щяхте да ми плащате по един или друг начин, защото все щях да съм се сдобил с някое патентче. А може и по-лошо - може въобще да не давам на никого да реализира в програмата си патентования ми алгоритъм, дори и срещу пари, защото патента държа аз и е каквото аз кажа. Те са това софтуерните патенти - изключителни права за ползване на алгоритми, на идеи. Представяте ли си някой да ви каже, че не може да обхождате масив последователно, 'щото е патентовано? И какво сега? Трябва да измисляте някакви по-сложни схеми, които работят по-неефективно, само за да не ви съдят. Или добре - не вас - компанията ви, нали пак ще го отнесете някак? Е, точно последователното обхождане - не вярвам патентните бюра да са чак толкова малоумни - но някакви по-сложни полезни алгоритми може да ни се отрежат. А, всъщност, не знам дали това е най-добрият начин да се обхожда масив
.
Та в ЕС се опитаха да пробутат софтуерните патенти под наименованието "компютърно осъществени изобретения", но не мина - европарламентът отхвърли директивата на 6 юли 2005. Доколкото разбрах обаче, тя само е щяла да установи общоевропейска практика в патентоването, а сега все още за всяка страна-членка е различно. Тъй че конкретната опасност е минала, но нещата не са окончателно решени.
Така, нещо да съм объркал?