argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: AJAX ? бъдещето или ? така ни се иска  (Прочетена 3255 пъти)

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die

мислите ли че AJAX и Web 2.0 наистина е нещо невероятно и така нататък..
дали нещата вървят кам по добре а не към по зле
едно време имаше една мисъл колкото по малко JavaScript толкова по малко бъгове :)
гледах това :
https://www120.livemeeting.com/cc/events/downloadLMM.wmv?ticketID=vwfhxgvj6hp1l4v0 ( иска медиа плаър направо го слагате в опен URL )
тва е демо на GWT Designer хм
и Google Web Toolkit изобщо и без ИДЕ за manual программинг не изглежда зле.
от друга страна използването на ICeFaces си е JSF супер де :) ама нещо бати лагавата история :) .
гледам ASP.net AJAX не изглежда лошо, ама на мене попринцип там всичко АСП ми изглежда лошо и нензам
ZK Framework също не е лош
отделно има Echo2 определено не лош фреимwork някой казват че е даже по добре от GWT с подобна идея :
http://demo.nextapp.com/Demo/app

p.s. Пиша на български тъи като ми теглиха една лекция да пиша на български да видят ЧЕ Е ПО ЗЛЕ :)
« Последна редакция: 22.12.2006, 10:03:47 от JOKe »
Активен

Dendroid

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Re: AJAX ? бъдещето или ? така ни се иска
« Отговор #1 -: 22.12.2006, 22:04:16 »

Ей т'ва демото е много готино, а на теб JOKe имаш много правописни грешки  :hihi:
Активен

TeeRexX

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 739
  • изпратете ми анонимно пари в плик :)
    • www.myspace.com/teerexx
« Отговор #2 -: 23.12.2006, 08:05:08 »

гледам ASP.net AJAX не изглежда лошо, ама на мене попринцип там всичко АСП ми изглежда лошо и нензам
Vpe4atleniqta mi ot ASP.NET AJAX toolkit sa 4e e mnogo dobyr kato ideq i ujasqva6to bygav kato realizaciq  :roll: Dobre 4e postoqnno go update-vat ta opravqt nqkoi bozi.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #3 -: 23.12.2006, 13:41:15 »

a ve v ASP.net AJAX
gledam che se pishe im alko javaScript
:)
TOVA NE ME KEFI !:+)))
hahaa
triia sichko AUtomatic :+>>
GWT me kefi primerno :>>
Активен

hammer

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
    • Уеб - блабла
« Отговор #4 -: 23.12.2006, 14:00:58 »

Хм, аз поне до сега не съм видял Аякс имплементация без малко джаваскрипт :) Инъче аякса е полезен туул за правене на шарени, app-like приложения. В общи линии е поредната шаренийка :)
Активен
Stupidity Is Limitless ...

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #5 -: 23.12.2006, 14:10:27 »

nene to JavaScript e iasno che ima
vaprosa e da ne go pishesh MANUALY
t.e. da si se generira sam :)
Активен

deviser

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
    • портал за имоти
« Отговор #6 -: 24.12.2006, 00:01:01 »

Относно JavaScript-a в Ajax - ми то му се подразбира от името все пак тая глупост представлява едновременното използване на JS i XML  ... такаче реално нищо ново под слънцето :)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #7 -: 24.12.2006, 18:51:23 »

e ne to taia glupost predstavlqva asihronno izprashtane na get zaqvki kym server ot javaScript.
Активен

macrogrand

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9
« Отговор #8 -: 24.12.2006, 21:24:44 »

Моето мнение е че ajax ще се задържи, но с малко по-различно разбиране, от това в момента (точен пример е демото което даде).
В момента нашумя и даста програмисти взеха да пишат безсмислени приложения/глезотии.
Получава се нещо като начинаещ web програмист който прави фирмен сайт: стремеж към това да вкараш всевъзможни въртящи се глупости, но не и насока към основната идея - Продукт показващ на крайният клиент за какво става дума.

В един сайт е много удобно след попълване на данни да изкараш на потребителя без презареждане дадени резултати (заето потребителско име, продукта Ви е добавен в количката и тнт).
Също големия плюс е че да кажем при web базиран софтуер често има времеотнемащи изчисления и проверки (генерация на големи файлове, синхринизация на данни, връзка с други бази данни и тнт) и за да покажеш на клиента страницата, трябва да го караш да се изпълният и тогава да ми се покаже на браузъра, а той да не знае защо не се зарежда.... е тук ajax е много подходящ.

Обаче идеята да правиш тези глупости местещи прозорци (това не е ajax) и цялостен брауз на страниците без презареждане за мен е абсурдна: много трудно при наличието на няколко програмиста ще се реализира голям динамичен проект, SEO (тук няма смиисъл да се говори), стандарти като 508 пак е абсурдно, губене на клиентела която не ползва java script в брузърите (GSM, текстови браузъри и тнт).

Оффф цял ден мога говоря за това.

АЗ МИСЛЯ че ще се задържи, но до основно ниво позволяващо оптимизирана работа на клиента.

ПП ще се радвам да няма постове от типа 'ти луд ли си' и тнт. Това ми е мнението изградено на моя опит.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #9 -: 28.12.2006, 10:24:20 »

не и мене ме дразни чесно казано целия сайт да е AJAX-овски ... ама доста компоненти има идея да са AJAX Например таблици с сортиране филтриране и етц. или пък списъците (trees) или пък прогрес барове разни текстови полета с autocomplete или пък за валидация
Активен

TeeRexX

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 739
  • изпратете ми анонимно пари в плик :)
    • www.myspace.com/teerexx
« Отговор #10 -: 02.01.2007, 20:37:23 »

a ve v ASP.net AJAX
gledam che se pishe im alko javaScript
:)
TOVA NE ME KEFI !:+)))
hahaa
triia sichko AUtomatic :+>>
GWT me kefi primerno :>>
не съм писал жаваскрипт досега, като съм ползвал AJAX и не съм забелязал някъде да ми е трябвал в тази връзка
Активен

oneofmany

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
« Отговор #11 -: 09.01.2007, 01:18:23 »

Моето мнение е че ajax ще се задържи, но с малко по-различно разбиране, от това в момента (точен пример е демото което даде).
В момента нашумя и даста програмисти взеха да пишат безсмислени приложения/глезотии.
Получава се нещо като начинаещ web програмист който прави фирмен сайт: стремеж към това да вкараш всевъзможни въртящи се глупости, но не и насока към основната идея - Продукт показващ на крайният клиент за какво става дума.
Pyrvo nikoi ot teq "dosta programisti" za koito govorish ne opredelq dali AJAX shte ostane ili ne. Standartite se syzdavat ot industriqta kato cqlo ili po tochno ot grupa ot dosta vlqitelni firmi. AJAX ima zad gyrba si Sun, Google i do nqkyde MS taka che za men vyprosa dali AJAX e bydeshteto ili prosto porednata glezotiq e bezsmislen. Samo che JOKe bi trqbvalo da popita kakvo tochno shte e bydeshteto na AJAX. V momenta AJAX e vse osthe vyv faza na development i aktivno testvane i vse oshte ne e dostatychno lesen za polzvane ( a i "bezopasen" ). Na tazi tema sa izpisani dosta statii ot hora sys sravnitelno visok prestizh v industriqta no s dve dumi bydeshteto na AJAX ne e kato samostoqtelen ezik, a kato chast ot framework. To veche ima nqkolko predlozheniq kato RoR, JSP integraciqta s AJAX i na MS frameworka obache oshte sa znachitelno malko testvani i nepylni/nestabilni.

В един сайт е много удобно след попълване на данни да изкараш на потребителя без презареждане дадени резултати (заето потребителско име, продукта Ви е добавен в количката и тнт).
Също големия плюс е че да кажем при web базиран софтуер често има времеотнемащи изчисления и проверки (генерация на големи файлове, синхринизация на данни, връзка с други бази данни и тнт) и за да покажеш на клиента страницата, трябва да го караш да се изпълният и тогава да ми се покаже на браузъра, а той да не знае защо не се зарежда.... е тук ajax е много подходящ.
Syzhalqvam mnogo obache tova ne e AJAX. Popylvaneto na forma se pravi sys elementaren JavaScript bez da se nalaga izpolzvaneto na AJAX, a za pokazvaneto na statusa veche mozhe da se polzva AJAX obache tova e tochno edin ot primerite kogato programista pravi razni glezotii za da pokazhe kolko e velik(a) ( s drugi dumi e bezsmisleno ). Pogledni samo kak e napraveno v nqkoi ot golemite online magazini i shte se ubedish sam che edin nadpis sys gif fail e dostatychno efikasno reshenie. Ako iskash shte ti dam linkove kym naistina dobri AJAX izpylneniq.
« Последна редакция: 09.01.2007, 01:30:07 от oneofmany »
Активен

TaBuPeH

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
« Отговор #12 -: 17.01.2007, 15:57:12 »

Един съвет от мен за въпросният AJAX

работя в една фирма, занимаваща се с изграждане на VOIP системи. В момента работим един проект за японски телеком и си карахме спокойно на PHP, със презареждане на страниците където трябва :)

Всичко беше чудесно докато един от колегите не предложи да включим AJAX за да трием данни без да се налага да презареждаме страниците. Стана готино и го сложихме. Клиента се влюби в идеята. И около 2 седмици по-късно започнаха проблемите по дебъгването. Много е досадно да дебъгваш 3000 реда функция, която изгърмява някъде със например недефиниран ключ за масива. Грешката не се изплюва директно в браузъра, а в конзолата за JavaScript Errors, а съответно ако са и няколко грешки не изплюва всичко като хората. Така че моят съвет е да си направите приложението без глезотийките :) ако толкова се налага първи свършете проекта и след това отделете 10тина дни да интегрирате AJAX на вече готовите и дебъгнати функции :)

п.с. постарах се да не изглеждам злобно настоен към AJAXа въпреки че всички в офиса вече искаме да убием колегата с гениалната идея за AJAX :)
Активен