В интерес на истината тия от Майкрософт правят само неща, които им носят преки дивиденти под една или друга форма. А всяко нещо, от което не се вижда пряка полза - го захвърлят!
Така например преди около две години когато "Фондация бъдеще 21-ви век" се кандидатира да стане Майкрософт академия, те получиха абсолютен отказ! Нищо, че от години са регионална CISCO академия с отлична репутация, нищо, че не поискаха нито финансово, нито материално спонсорство, те просто поискаха да се провеждат курсовете/изпитите там!
Но момчетата там имат здрав дух. Сега "Фондация бъдеще 21-ви век" е SUN академия и имат амбицията да се развиват още!
Но всъщност въпросът беше друг! Кои са тия от Майкрософт, какво искат и дали ще го получат?
Истината е, че парите са огромна сила и с пари могат да се купят много неща ( дори толкова глупави патенти ). Но освен пари и шарен десктоп - друго не могат да предложат нито на потребителите, нито на програмистите. Дори сертификатите им са "бебешки". Не че се взимат кой-знае колко лесно, но MCP-то по-скоро е въпрос на явяване/плащане, отколкото на реални знания. От много време съжалявам, че имам някой и друг сертификат и само се радвам, че вече не смятам да се явявам на подобни мероприятия!
Но най-лесно е да се напада някого, без да му се даде възможност да се защити! Още по-лесно е във форум, а не очи в очи! По принцип нямам нищо против Майкрософтците, може би защото аз самият съм такъв( дори работата ми е свързана с dotNET ), но имам много против подобни глупави изяви от тяхна страна!
Съдиха ги от SUN за dotNET Framework-а - платиха си изабравиха!
Глобиха ги за вградения в ОС-a Media Player - пак си платиха и пак забравиха!
А ако някой от членовете на този форум е запознат с някоя от лицензионните им политики веднага се забелязва защо хората се подвеждат по уж "по-евтиното" и попадат в капана на Майкрософт. Веднъж влезли трудно се излиза - все пак смяната на технологии изисква време и физически ресурси!
А най-много ми е жал ( и яд ) за програмистите, които са се насочили мъм Майкрософт БЕЗ да се замислят за нищо друго. Специално визирам Visual Basic.
Единственото, което ме измъкна от помийната яма на VB беше факта, че по принцип много често си задавам въпроси от рода на "Защо това работи така, а не по друг начин?" и т.н. За да не си помислят някои хора, че мразя този език или хората, които пишат на него, ще спомена, че повече от половината от съзнателното си програмиране съм изкарал пред BASIC и компания! За съжаление хората, насочили се към този език добиват само повърхностна представа за работата на операционната система и се ограничават само с разработката на Майкрософт базирани продукти.
Въпреки че VB.NET е уж "език от ново поколение", той си е все същата боза както и стария VB6. Не познавам лично някого, който да има по-богат опит от мен с която и да било версия на VB, дори и VB.NET, така че знам какво говоря!
Въпреки това за хората, поели по пътеката на Майкрософт има спасение! Ако освен да разработва може и да мисли, то "писачът" се превръща в мислещ "програмист" или т.нар. "homo programus".
Но стига толкова за езиците, да се върнем на патентие!
Помните ли, че по едно време Майкрософт патентоваха и двойното щракване с мишката?
А патента с множеството десктопи?
Големи разправии бяха и по двете! Кой знае тези юнаци кога ще решат да патентоват и праха, който полепва по мониторите, защото той е радиоактивен и може да се изолзва като суровина за добив на електричество!
Какво друго мога да кажа... благодаря на всички, които изчетоха този пост, имах нужда да си изплача мъката!
Успех на всики, които са поели по пътя на Майкрософт! Предайте много поздрави на Бил Гейтс!