argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Покана за семинар (София)  (Прочетена 1663 пъти)

artanis

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
    • http://free.hit.bg/artanis
Покана за семинар (София)
« -: 23.11.2005, 11:47:06 »

СЕМИНАР на СЕКЦИЯТА за ЛИНГВИСТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ

Гостуващият в Института за Паралелна Обработка на Информацията – БАН

АТАНАС ЧАНЕВ
докторант по Когнитивни Науки
в Университета в Тренто и ITC-irst Пово-Тренто

ще изнесе доклад на тема:

Преносимост на алгоритми за парсинг

на семинар на 28 ноември 2005 г. от 14 часа в зала 218 на ИПОИ-БАН.

Поканват се всички заинтересовани.

От СЛМ на ИПОИ-БАН

резюме:
==========================
Парсерите на естествен език са сред най-важните компоненти на системите за обработка на естествен език. Най-добрите парсери за английски език дават приемливи резултати. Това не е така при парсинг на други естествени езици. Парсерите могат да бъдат класифицирани по различни начини: основани на правила/статистически, конституентни/парсери на зависимостите. Целта на това изследване е да установи до каква степен различните парсери са преносими от един език към друг както и да бъде съставен 'преносим' модел на Човешкия Механизъм за Парсинг на Изречения (ЧМПИ).
==========================
Активен

OpenBSD

• Гост
Re: Покана за семинар (София)
« Отговор #1 -: 23.11.2005, 12:32:54 »

Идеята е страхотна и много ми се иска да присъствам, но ЗАЩО винаги разни интересни мерпиятия се повеждат в делнични дни??? :? Не може ли организаторите да се съобразят и с тези, които не са от София и да го направят например събота? Тогава посещаемостта ще е много по-голяма. А и няма да ми се налага да се моля пак за един ден отпуск. Надявам се поне да публикувате някакви записки от семинара. Съжалявам само, че няма да мога да дойда.
Активен

Galia Angelova

• Гост
« Отговор #2 -: 23.11.2005, 13:33:03 »

Едночасовият семинар е в делничен ден по традиция, там хората докладват текущата си работа. Не само вие, OpenBSD, а и много други колеги и студенти от София няма да присъстват поради учебна дейност и т.н.  А и бихте могли да поканите г-н Чанев да ви посети специално и да изнесе цикъл лекции по въпросите на синт. анализ - той сигурно ще го направи с удоволствие :-) Галя Ангелова
Активен

OpenBSD

• Гост
« Отговор #3 -: 23.11.2005, 14:50:08 »

Ако става за въпрос това мога да го питам на избираемата дисциплина 15. PERL за лингвисти (Практикум), Атанас Чанев – докторант в университета на гр. Тренто, Италия, и без това съм решил да я посещавам, понеже лингвистиката ми е една от темите, които скоро ме заинтересуваха, но друго е когато можеш да зададеш въпростите си пред голяма аудитория и направиш анализ на отговорите, пред това да питаш само един човек. Това не означава, че подценявам Атанас Чанев. Просто за мен най-добре разбрана е материята когато се знае повече от едно мнение на компетентни хора по даден въпрос.
Активен

Галя Ангелова

• Гост
« Отговор #4 -: 25.11.2005, 08:33:33 »

"...най-добре разбрана е материята когато се знае повече от едно мнение на компетентни хора по даден въпрос"" - да, съгласна съм, но не може да се реализира в този частен случай. Бихте могли обаче да следите за учебни курсове в международни мероприятия, например EuroLAN 2005 и RANLP 2005 предложиха много сериозни учебни курсове и подпомагаха студенти от Изт. Европа. Подобни школи ще има и през 2007 година.
Активен

artanis

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
    • http://free.hit.bg/artanis
« Отговор #5 -: 29.11.2005, 13:27:55 »

За всички, които се интересуват, слайдовете могат да бъдат изтеглени от адрес:

http://web.hit.bg/chanev/presentations/BAN281105V2.ppt

поздрави:
а.
Активен

OpenBSD

• Гост
« Отговор #6 -: 29.11.2005, 15:12:59 »

Фен, хиляди благодарности за това.  :-) :-) :-)
Активен