argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Теория на графите - проект  (Прочетена 1937 пъти)

Христо Стоянов

• Гост
Теория на графите - проект
« -: 29.11.2005, 17:55:36 »

Пиша проект за една дисциплина във факултета и търся информация....
Търся доказателството на

R(C6,C6)=8

Изпратете ми или проект или каквото имате за това доказателство, може и линк дори, може и на английски информация.
Предварително благодаря!

email: hr.stoyanov@abv.bg
Христо Стоянов
Активен

artanis

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
    • http://free.hit.bg/artanis
Re: Теория на графите - проект
« Отговор #1 -: 29.11.2005, 18:04:46 »

Здравей Христо,

Какво е R? C6 сигурно е пълен граф с 6 върха?

а.
Активен

Христо Стоянов

• Гост
« Отговор #2 -: 01.12.2005, 11:10:29 »

R(C6, C6) е число на Ремзи. C6 е цикъл с 6 върха.

И...не съм сигурен, но мисля, че трябва да взема 8 точки и да докажа, че съществува или бял 6 цикъл или черен 6 цикъл, нещо такова...
Активен

artanis

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
    • http://free.hit.bg/artanis
« Отговор #3 -: 01.12.2005, 12:42:47 »

Хмм ... Не си спомням за това число. Нито пък за бели и черни цикли.

Опитай се да дефинираш проблема по-прецизно. Например цикъл от 6 върха (може ли връх или дъга да участват повече от един път, графът насочен ли е). Дай и малко бекграунд. Сигурен съм, че ако дефинираш проблема прецизно, ще ти е по-лесно да намериш решение (ако има познато такова) или да разбереш защо не може да бъде намерено решение.  Потърси в учебника на Манчо Манев, на сайта; след това потърси как други хора са се опитали да решат този проблем и докъде са стигнали.

Успех!

а.

п: Преди доста време се опитвах да докажа теоремата (или хипотезата) за четирите цвята. Беше забавно :)
Активен

Nikolay

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 62
« Отговор #4 -: 01.12.2005, 20:24:06 »

Здравей, Христо!
Ето книжка, която ще ти помогне:
"Числа на Рaмзи", автор Николай Хаджииванов, серия Алеф, изд. Народна Просвета.
Със сигурност е има в библиотека "Иван Вазов"(Пловдив), понеже като ученик съм е заемал. Там са изчислени "малките" стойности на числата на Рамзи. Пак от същия автор, в сп. "Математика" от 1995 година (не си спомням точно кои броеве, но  те са само 6 за година) има статии на тази тема.
Ето и линк:
http://mathworld.wolfram.com/RamseyNumber.html

Поздрави,
Активен
Nikolay D.

Христо Стоянов

• Гост
« Отговор #5 -: 05.12.2005, 19:13:13 »

artanis и Nikolay,
Първо искам да ви благодаря, че ми указвате помощ. Проекта го пиша за дисциплината Теория на Графите и я води проф. Хаджииванов. Той самият го е доказал, но не го е популяризирал защото е много дълго и не го е издал в книжка (тази вечер го питах). Тъй като не съм много наясно с предмета, но се оказа, че е доста интересен, пък и трябва да си напиша проекта, то се налага да поразпитам и да преведа на български ако се наложи някои материали.

Та...търся доказателството на...
При всяко черно бяло оцветяване (2 цвятово) на K8 - пълен граф с 8 върха, винаги има едноцветен 6 цикъл.
Това трябва да се докаже.

Така поне ми го преведе на "български" един колега.  :-)

Ще ви бъда безкрайно благодарен, ако продължавате с помощта си.

Христо Стоянов
Активен

Bono

• Гост
« Отговор #6 -: 08.12.2005, 12:57:22 »

хмм ... въпросът ти е доста основателен. нямам решението за C6, обаче писах миналата година за C5. ако искаш идея как да си напишеш курсовата, мога да ти пратя моята за да си подскажеш, макар че мога с две думи да ти кажа как се доказва:
броиш върхове и ребра.
а, то три думи, дори. това е цялата идея.
ако искаш да четеш, майла ми е madcow at gbg dot bg.
успех:)
Активен

Христо Стоянов

• Гост
« Отговор #7 -: 11.12.2005, 22:20:32 »

Bono,
Още веднъж ти благодаря! Имам един лек въпрос, как направи тези наистина перфектни чертежи, на какво чертаеш, това сякаш не е на TeX, защото като почнах да чертая на ТеХ дори първия чертеж, стигнах до задънена улица, пък твоите чертежи са наистина перфектни.

Христо  :mrgreen:  :-)
Активен