След като там може да се направи това, защо да не може и тук?
По същата причина, поради която не се правят много оптимизации на много места - има хора, чиято работа зависи от наличието на сегашната неефективна система. Едно време работници са трошали парните машини, които са им "взимали работата", та сега ли ще е различно?
Впрочем, въобще не твърдя, че в конкретната ситуация точно в ПУ някой умишлено пречи или нещо такова. Това е мащабно явление, случва се навсякъде. Пък и сериозно, кой ще тръгне да обмисля как да
премахне собствената си работа?
Като оставим "общите явления" настрана, има си и съвсем реални пречки (не че са големи и непреодолими, но комбинирани с горното...). Необходимо е например цялата система да се направи много, ама много сигурна откъм възможности да бъде "пробита" от студентите. А като се знае колко са изобретателни някои хора, когато трябва да прецакват системата (да се чуди човек защо просто не вложат тази енергия в учене, но...
). Тази висока степен на сигурност, ще означава, че съответния софтуер почти сигурно ще е доста скъп. Осен това ще трябва да се закупят нови компютри и да бъдат обучени преподавателите да работят със системата (а в унито има такива, за които сеговори, че едва ли не не знаят от кое копче се включва компа).
Знам, това са все дреболии, но те се трупат, а и като прибавиш по-горната всеобща тенденция, стигаш до "Бе защо да си правя труда да се занимавам, като ще е зорно пък накрая ще ми вземе и работата. Я да си го караме по стария начин". И така...
ПП Само защото съм служител, не значи, че не виждам някои проблеми. Всъщност, точно защото работя в Университета и се надявам да го правя и в бъдеще, имам особено голямо желание проблемите да се разкриват и разрешават.
ППП Ако питате кой конкретно е виновен - никой. Работата е комплексна, зависи от твърде много хора, повечето от които си имат и други неща на главата и така си минаваме с групова безотговорност. Системата е такава, за съжаление. И не само при нас