argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: адвокатска колегия - само с 4.50  (Прочетена 5312 пъти)

krai

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33

Имам едно питане, напоследък се носи слух, че за да  те приемат в адвокатската колегия се иска успех най - малко 4.50. Въпросът ми е на първо място има ли такова изискване, ако да къде го пише? И това 4.50 само от държавните или от държавните плюс средния успех от дипломата?
Моля, помогнете, че съм ужасно притеснена , а ми предстои само един държавен , на който ще трябва да взем а важното решение- дали да се отказвам или не.
Мерси, на всички!
Активен

Kelli_Mutu™

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2750
  • Юридически факултет
    • My photos
Re: адвокатска колегия - само с 4.50
« Отговор #1 -: 26.10.2008, 23:04:17 »

Ами потърси нормативен акт или правилник, изискващ успех. Щом все пак си до държавни изпити трябва да знаеш къде да търсиш :)
Активен

krai

• Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 26.10.2008, 23:49:11 »

Ами там е работата, че нито в нормативния акт или правилник има еднозначен отговор по въпроса или поточно няма такова изискване, а на нас ни казват, че има. Просто не знам къде да търся??????????????
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!
« Отговор #3 -: 27.10.2008, 00:13:30 »

Кой  ти  казва:--------  бармана  ,сервитьора  ,приятел , родител, комшия, доцент,  асистент, професор,  някой  ученик.. следовател ,адвокат  ,  полицай  , учител ,  минувач...не  си  уточнила..???
Активен
Всичко е любов

krai

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 27.10.2008, 00:15:40 »

Ами за това се говореше на държавния по наказателноправни. Доц. Манев, ако искаш да бъдем точни. Той го твърди
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 27.10.2008, 00:48:41 »

Ясно ,   ясно  ,значи  не  е  вярно, добре  де , вчера  в  1  комисия  на  държавните   по  Наказателно - правни  науки   беше  той  и  Кемалова--Какво  повече  да  говорим,смятам  че  коментара  е  излишен тъй  като  аз  след  2-3  години  ще  се  явявам  на  ДИ!Така  че  споко  ,и  (3)--ка  да  изкараш  на  Държавен  изпит  като  плащаш 100  лева , мисля  че  беше  --месечната  адвокатска  такса  ,пак  ще  станеш  адвокат! :y: :wink: :handshake:
Активен
Всичко е любов

А. Петров

• Адвокат
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 627
  • Юридически факултет
« Отговор #6 -: 27.10.2008, 07:41:14 »

Ясно ,   ясно  ,значи  не  е  вярно, добре  де , вчера  в  1  комисия  на  държавните   по  Наказателно - правни  науки   беше  той  и  Кемалова--Какво  повече  да  говорим,смятам  че  коментара  е  излишен ...
Защо да не е вярно, защото го е казал доц. Манев ли?  :wink: Бай Марине...  :-D
А иначе по въпроса, доколкото съм попрегледал и ЗСВ и Наредбата за провеждане на конкурсите за кандидатстване на магистратска длъжност изискване за успех много добър 4.50 има, но... този успех да бъде резултат от първия (писмения) изпит и е предпоставка кандидатстващият да бъде допуснат до втория изпит - устния.
П.С. Забравих да уточня - става въпрос за работа като магистрат, не за адвокат.
« Последна редакция: 27.10.2008, 07:42:50 от D R A F T E R »
Активен
...the WISH is father to the thought !!!

marin2025

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 27.10.2008, 09:33:42 »

не  става  въпрос  за  магистратска  длъжност  ,  а  за  адвокат!
Активен
Всичко е любов

krai

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 27.10.2008, 10:46:23 »

Именно, тук става въпрос за допускане до изпита пред адвокатската колегия, не за друго.
Активен

А. Петров

• Адвокат
  • Неактивен Неактивен
  • Юридически факултет
« Отговор #9 -: 27.10.2008, 11:59:57 »

И така, както се казва, "Закон- слънце!".
За да приключим с темата:

НАРЕДБА № 2 от 29.10.2004 г. за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати

Чл. 8. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) Тематичният конспект за изпита се утвърждава от Висшия адвокатски съвет и се изпраща на всички адвокатски съвети, като същевременно се публикува в Интернет-страницата на Висшия адвокатски съвет.

(2) Тематичният конспект може да бъде променян с решение на Висшия адвокатски съвет, взето не по-късно от три месеца преди провеждане на изпита.

(3) Адвокатският съвет на колегията, в която кандидатът желае да бъде вписан като адвокат или младши адвокат, предоставя на кандидата тематичен конспект за изпита.

(4) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 1.09.2005 г.) За участието си в изпита кандидатът заплаща такса в размер 25 лв., която внася по сметката на Висшия адвокатски съвет.

Чл. 9. (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) Кандидатът за адвокат или младши адвокат подава писмено заявление за участие в изпита до адвокатския съвет на колегията, в която желае да бъде вписан. Заявлението съдържа трите имена на кандидата, единния му граждански номер и адрес.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) Към заявлението се прилагат в оригинал или нотариално заверен препис диплома за завършено висше юридическо образование, удостоверение за придобита юридическа правоспособност и документ за платена такса.

(3) (Отм., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 39 от 2005 г., попр., бр. 41 от 2005 г.) За изпитната сесия през месец юни заявлението с приложенията към него се подава най-късно до 30 април, а за изпитната сесия през месец ноември - най-късно до 30 септември.

Чл. 10. (1) Адвокатският съвет разглежда подадените заявления с приложенията към тях на първото заседание след постъпването им, но не по-късно от 7 май за изпитната сесия през месец юни и не по-късно от 7 октомври за изпитната сесия през месец ноември.

(2) Решението, с което адвокатският съвет допуска или не допуска кандидата до изпит, подлежи на обжалване до Висшия адвокатски съвет от кандидата и от контролния съвет в седемдневен срок от съобщението.

Така, както ги виждам аз нещата, комисията може да реши дали да те допусне до изпит- със или без коментирания успех. То иначе какво им остава да работят толкова хора, завършващи с под 4.50?!
« Последна редакция: 27.10.2008, 12:02:54 от D R A F T E R »
Активен

krai

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 27.10.2008, 13:19:20 »

Това и аз съм го чела, а и наредбата, която цитираш е много стара има и по-нова, с която таксата е 50, а не 25 лв, иначе нещата остават същите, което обаче не дава еднозначен договор, а и смятам, че това разглеждане на комисията на подадените документи, не би трябвало да се отнася до успеха, а повече за това дсали лицето е съдено или не, дали е лишено от право да упражнява да дадена професия или не, но не съм сигурна, а и не знам кой може да ми даде точен отговор, а изобщо според вас има ли такава практика за успех или познавате ли някого, когото можете да питате?????????????
 мерси
Активен

krai

• Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 28.10.2008, 22:37:43 »

Да ви кажа честно темата скоро не ще приключи, защото няма никаква яснота по въпроса, не знам дали това може да са някакви вътрешни правила??????????? Ако ли не не знам защо тогава Манев и Кемалова да са толкова убедени, а да няма нищо такова?// :s:
Активен

Sarkis

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23
« Отговор #12 -: 03.11.2008, 22:05:04 »

Колеги ,няма такива изисквания - казват ви го просто ,за да ви накарат да четете повече

п.п това прословуто "4.50" , което Кемалова и на нас повтаряше се отнася до друго - а именно за изпита за съдии ,където има идва изпита - единият е писмен , на който трябва да се изкара минимум 4.50 , за да може след това да се иде на устния. Кемалова сама казваше на лекциите си да се чете закона ,защото закона е "слънце " . След като ви е казала за това 4.50  - е трябвало да я попитате кой нормативен акт потвърждава думите й :)
« Последна редакция: 03.11.2008, 22:10:08 от Sarkis »
Активен

krai

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 03.11.2008, 22:45:32 »

Дано да е така, но по тази логика дори и за изпита за съдии оценката от държавните няма никакво значение
Активен

А.К.Т.

• Неактивен Неактивен
  • Знам, че мога!
« Отговор #14 -: 04.11.2008, 09:21:36 »

Чл. 184.ЗСВ (1) Конкурсът( за назначаване, повишаване в длъжност и преместване на съдия, прокурор и следовател - бел. авт. ) включва писмен и устен изпит, като оценките са по шестобалната система.
(4) До устен изпит се допуска кандидат, издържал писмения изпит с оценка не по-ниска от много добър "4,50".

Чл. 186. (1) ЗСВ Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити.
Научете се да четете закона.  :?
Активен
Carpe diem!

А. Петров

• Адвокат
  • Неактивен Неактивен
  • Юридически факултет
« Отговор #15 -: 04.11.2008, 15:00:22 »

....
Научете се да четете закона.  :?
Ау, извинете моля!  Айде без такова отношение! Понеже "не съм се научил да чета закона" все още, искам да попитам скъпата А.К.Т., ако някой колега евентуално завърши с успех под 4.50 от държавните изпити,този факт ще означава ли, че въпросният колега няма да формира общ успех, необходим му в хипотезата на чл. 186 ЗСВ?
А дали има вариант този с общ успех 3.00, но на двата изпита на конкурса с 5-ци да изпрати отличника вкъщи ако последният е оценен с 3 на двата конкурсни изпита? И какво всъщност ни казва чл. 186З СВ?   
Активен

А.К.Т.

• Неактивен Неактивен
  • Знам, че мога!
« Отговор #16 -: 04.11.2008, 15:51:00 »

Колега, D R A F T E R, цитатите от ЗСВ, които съм извела по-горе са в отговор на изказването на krai
...по тази логика дори и за изпита за съдии оценката от държавните няма никакво значение
Мисля че няма по-добър начин да опровергая мнението й от цитиране на конкретна разпоредба от закона. Що се отнася до препоръката ми до всички колеги да се научат да четат закона, мисля че не е излишна и е най-добронамерена, казвам го от опит. Относно изказаните от Вас хипотези- оставям ги без коментар, полемика в случая е безмислена.

Активен
Carpe diem!

krai

• Неактивен Неактивен
« Отговор #17 -: 05.11.2008, 22:43:07 »

Благодаря за отговора на всички ви, но не знам защо в такъв случай Кемалова и Манев казват друго? Не са прочели Закона или четат нещо, което ние не знаем къде да прочетем????????????????
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
« Отговор #18 -: 06.11.2008, 00:17:57 »

Не бе  колега ,  когато  ти  станеш  като  тях  и  ти  ще  имаш право  да разтягаш  локуми  и  да  се  правиш  на  страшен!  Толкова  ли  не  можеш да  зацепиш , че те карат  да  четеш  и  да  се  изчанчиш, това  е   толкова  просто  (погледни  някъде  в  по-горните  ми  постове  бях  писал  )  ,преди  25  години  когато  те  са  били  на  студентската  скамейка  и  на  тях  са  им  набивали  чемберите  и други  даскали  вече  покойници    са  внасяли  респект   в   тяхните   мозъци  !    Нищо  ново  под  слънцето,  и  все  пак земята  се  върти, така  че  се  возим  без  пари,  напук  на  наште  готини  даскали!лека  нощ :y: :sun: :-)
Активен
Всичко е любов