argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Оценяване на изпита по информатика.  (Прочетена 2936 пъти)

ldbl

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16

Привет на всички.
Имам няколко въпроса надявам се да получа отговор.
Как се оченява изпита по информатика. Виждам че изпита е разделен на 2 задача и въпроси.
От това следва ли че ако минималната оценка е 2 и задачите са 20 оценката се формира по следния начин: 2 + 2 за запълно решена задача + 20*0.1
А как се оценява задачадата за създаване на програма  дали ще донесе 2 точки или по-малко.
Ако алгоритъма е описан продробно има ли значение дословната реализация на конкретния език.
Примерно синтактични грешки от вида пропуснат ;
Пише че е препоръчително да се реши на pascal,c/c++,basic но не е забранено да се реши и на друг език за програмиране.Просто проверката ще отнеме повеече време. Сигурен съм че написването на тази задача на асемблер е в пъти по-трудно отколкото на някой от модерните езици за програмиране визирам (Java,C#). В които има сортиране на масиви. Или примерно split(Текст,знак за разделение) и връща масив с елементи. Което прави принитирането на името от задачите въпрос на 2 реда код.
А сортирането на масив примерно въпрос на 1 ред код. Без мехурчета , quicksort И т.н.
Освен това в текстовите задачи някои са свързани с обща култура други са свързани с логическото мислене или решаването им чрез уравнение. Има ли разлика в точките които носят?
Освен това попаднах на задачи на които условието е подвежщо и верния отговор може да бъде повече от един поне за мен.

Поздрави.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
Re: Оценяване на изпита по информатика.
« Отговор #1 -: 09.05.2009, 21:55:58 »

С грешни неща се тормозиш. Понеже и теста и задачата са елементарни, реши ги без грешка и да не ти пука как се оценява. :)
Активен
Too short signature limits.

ldbl

• Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 09.05.2009, 22:02:35 »

Добре ти примерно как би решил въвеждането на името.
При положение че никога не трябва да се доверява човек на данните въведени от потребителя.
Аз бих взел име, презиме и фамилия отделно. После ще ги съединя като сложа интервали между тях.
И проверя дали може да се повере в масива. Който примерно е зададен с дължина 80 елемента.
Но по-лесния начин е просто да вземеш името с презумцията че данните са верни и къси от масива в който трябва да се поберат.

Сигурно се подразбира че трябва да се направят тези проверки прав ли съм ?

Поздрави.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #3 -: 09.05.2009, 23:06:42 »

Не си. Идеята е да покажеш знания и съставителите на задачата поставят изисквания за това какви знания са необходими. Не е нужно да се досещаш бог знае какво. Те не са клиенти, а ти не трябва да пишеш програма, която да се продава. Нямаш и време да го направиш на изпита. Та ако можеш да напишеш нещо повече или да напишеш нещо както трябва в рамките на изпита - бонус, кефиш се. В противен случай просто си реши задачата и ефекта няма да е по-различен, ако е вярна. Разбра ли какво имам предвид или ще си говорим за валидации на входа? :)

Поздрави,
Антоний
Активен
Too short signature limits.

ldbl

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 09.05.2009, 23:48:39 »

Привет,
Валидацията на входа е нещо с което човек рано или късно се сблъсква.
Благодаря за отговора все пак. Почерпих информация и от други места.
И явно тези доизпипвания на кода не чак толкова  важни.
Което в случая е добре спестява време и не само това.

П.П
И все пак обаче не разбрах как се разпеделят нещата между задачата за програмиране и другите 20 задачи. Няма ли някаква формула по която се изчисляват като на изпита по математика ?

Поздрави на всички.
Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #5 -: 10.05.2009, 09:40:35 »

Виж >>>тук<<<

Там между другото се казва:
Цитат
Схема за оценяване. Оценката от конкурсния изпит е средно аритметична стойност от оценката на теста и оценката на задачата, като резултатът се закръглява до десети в полза на кандидат-студента.
т.е. задачата и теста имат равен принос към крайната ти оценка т.е. на задачата получаваш от 2.00 до 6.00 и на теста получаваш от 2.00 до 6.00, след което се събират двете оценки и сумата се дели на 2, закръглява се до десети нагоре и това е крайната оценка (крайна_оценка = (оценка_на_задачата + оценка_на_теста) / 2).
Още нещо, което не е казано явно в по-горния линк е, че 20-те въпроса на теста имат еднаква тежест в него т.е. всеки верен отговор носи по 0.20 към оценката на теста (оценка_на_теста = 2.00 + брой_верни_отговори * 0.2).

Подробни указания за това точно как се формира оценката (включително тежестта на подусловията на задачата по програмиране) се изнасят в деня на самия изпит от изпитната комисия (обикновено това става някъде пред ректората на ПУ).

Активен
А.Пенев

ldbl

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 10.05.2009, 10:48:06 »

А. Пенев благодаря за точния отговор.

Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #7 -: 10.05.2009, 10:51:44 »

Има си формула, има си критерии, но те (за задачата, защото за теста вече го е казал А. Пенев - там всеки въпрос носи 1/20 от оценката, или 0.20 т.) се прилагат към самата задача и се изнасят в деня на изпита, защото тогава се тегли самата задача (дотогава тя е засекретена). Отделните елементи от алгоритъма са с отделна тежест, но това се прилага към самата задача.

Валидацията на входа я правете само където е указана изрично! Или където сметнете за нужно, но не навсякъде. Наистина целта на задачата е да покажете познания по съставяне на алгоритъм и владеене на избраният език за програмиране (не непременно перфектни, все пак тепърва ще изучавате информатика, не почвате работа), а не да направите идеална завършена система с всички нужни екстри, валидации, описания, документации и тестване!

А за Assembler, стига да Ви стигне времето, ще успеем да Ви я проверим и оценим задачата! Все пак имайте впредвид, че Вие сте лимитиран с времето, не комисията за проверка! Ние имаме до 5 дни за проверка (обикновено за 1-2 дни успяваме) и сме екип, освен това се проверява от двама независими проверителя + арбитър (3-ти проверител) при разлика в оценките на първите двама над единица, или при оценка < 3 или >= 5.50.
« Последна редакция: 10.05.2009, 11:04:01 от Светослав Енков »
Активен

ldbl

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 10.05.2009, 13:30:10 »

И един последен въпрос.
На адреса който ми даде А. Пенев
Пише следното:
12. Подреждане (сортиране) на масив от числа (поне един алгоритъм със сложност n2 и поне един алгоритъм със сложност n.log n). Сливане на масиви. Двоично търсене в подреден масив.
Това означава ли че използуването на qsort от стандартната библиотека не е добра идея ?
И алгоритъма за сотриране трябва да се напише. За да се покаже че кандидата владее поне един алгоритъм за сортиране.

Извинявам се ако въпросите ми ви се струват леко странни.
Но малко съм се отдалечил от нещата и няма от къде другъде да почерпя информация.

Поздрави.
Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #9 -: 10.05.2009, 15:05:50 »

Това означава ли че използуването на qsort от стандартната библиотека не е добра идея ?
Да, не е добра идея.

И алгоритъма за сотриране трябва да се напише. За да се покаже че кандидата владее поне един алгоритъм за сортиране.
Да, точно за това не е добра идея  :-)
Активен
А.Пенев

ldbl

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 10.05.2009, 15:23:36 »

Благодаря на всички за изчерпателните отговори.
Надявам се темата да е полезна не само за мен.

Поздрави.
Активен

eXtreme

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 26
« Отговор #11 -: 16.05.2009, 09:59:39 »

На изпита аз лично питах дали можем да ползваме сортировка от вградени библиотеки и казаха, че няма абсолютно никакъв проблем.
Иначе мисля, че няма абсолютно нищо сложно да вземеш да си напишеш сорта. Времето на изпита е предостатъчно.

Поздрави,
eXtreme
Активен
ВИНАГИ НА РЪБА!

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #12 -: 16.05.2009, 18:46:29 »

Да, ти на практика, за qsort-а трябва да направиш функцията за сравнение, която е 2/3 от сортирането (при сложна сортировка с две условия), така че ако тя е верна, ще ти я признаем, не е проблем!
Активен