argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Покана за концерт  (Прочетена 1967 пъти)

prokimen

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 12
Покана за концерт
« -: 08.05.2009, 15:09:00 »

ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ ХОРОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ „СВ. КОНСТАНТИН-КИРИЛ ФИЛОСОФ” ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ НА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА В НАВЕЧЕРИЕТО НА 11 МАЙ – ДЕНЯТ, В КОЙТО БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЧЕСТВА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ” е единственото училище в България, което още от създаването си през 1977 година чества като свой патронен празник 11 май. Денят според православния църковен календар е посветен на Светите равноапостоли – братята Кирил и Методий. На този ден по традиция учениците сплитат венци, които тържествено поднасят на паметника на българските първопросветители пред Народната библиотека и на паметника на Св. Климент Охридски. На този ден за първи път преди 27 години запя и Младежкия камерен хор за старинна българска музика при Гимназията, създаден от вдъхновения педагог и изследователя на практическата църковно-певческа традиция Людмила Добринова.
На 10 май от 13 часа в Криптата на Храм-паметник „Св. Александър Невски” вокална формация Юлангело, следовник на тази традиция, инициира и организира концертната и творческа среща „Поколения”.
В концерта „Поколения” ще вземат участие Младежкият камерен хор на НГДЕК, вокалният ансамбъл Диптих – уникално двойно съчетание на мъжкото църковно-канонично пеене и женското народно пеене – състав от бившите възпитаници на Гимназията, който Л. Добринова създаде и ръководеше до края на живота си и вокална формация Юлангело, основана също от нейни ученици и последователи в изследователската ѝ дейност. Трите състава ще изпълнят индивидуално и съвместно български монодични църковни песнопения – от най-популярните мелодии, от Рилската певческа школа, а също и мелодии от практическата устна традиция, открити и записвани из цялата страна от археографската експедиция ПЕЛЕА на НГДЕК, създадена от Л. Добринова в края на 80-те години.
„Това ще бъде среща на единомишленици – изпълнители и изследователи не само на църковната музика и на българския фолклор, но и изследователи и ревностни поддържници на нашия национален дух – поколения, идващи от най-българското и в същото време най-европейското училище на България”, коментират от формация Юлангело.

Официални гости на срещата ще бъдат г-жа Гергина Тончева, директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ” и г-жа Доста Димовска, директор на Културно-информационния център на Република Македония в София.


Събитието се организира със съдействието на Националната художествена галерия.
Вход: свободен.

Активен
Вярвай в Бог!
Обичай България!
www.yulangelo.com