argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Стипендии за за студенти, дипломанти, млади учени и преподаватели  (Прочетена 1418 пъти)

S.Cvetkov

  • Модератор
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 433
  • Самуил Ц.
    • Стундетски съвет при ПУ "Паисий Хилендарски"

Стипендии на Германската служба за академичен обмен (DAAD)

Германската служба за академичен обмен (DAAD) отпуска стипендии за студенти,
дипломанти, млади учени и университетски преподаватели за учебната 2010 – 1011 г.

Стипендиите, които се осигуряват са следните:

1. Студенти
- Едномесечни летни курсове по немски език и странознание, които се провеждат във висши училища в Германия
Условията за кандидатстване са завършен най-малко първи курс от висшето образование и добро владеене на немски език. Кандидатстване в първата и последната година от следването не е възможно. Дава се предимство на кандидати, които не са пребивавали в Германия за по-продължителен период.

Стипендията е 1225 евро.

- Стипендии с продължителност от 1 до 3 месеца за германисти за подготовка на дипломна работа
Необходимо е по време на стипендията кандидатите да са в последния курс на своето обучение по специалност немска филология, немски като чужд език или теория на превода. Също така кандидатите трябва да имат научен ръководител от немско висше училище и да представят концепция за дипломната работа и конкретен работен план.

Стипендията е 650 евро месечно. DAAD поема част от здравната застраховка, както и част от пътните разходи. Предвидена е еднократна помощ за учебници.

2. Студенти след първа диплома

- Стипендии с продължителност от 10 до 24 месеца за продължаване на следване на абсолвенти от всички специалности след първа диплома
Условията за кандидатстване са добро владеене на немски и/или на английски език и убедителна презентация на професионалните и личните мотиви. Кандидатите трябва да са завършили висшето си образование преди не повече от 3 години.

Стипендията е 750 евро месечно. DAAD поема част от здравната застраховка, както и евентуални учебни такси до 500 евро на семестър.

- ERP – студенти – икономисти за завършване на магистърска програма и получаване на диплома степен магистър от избран университет в Германия
Условията на кандидатстване са много добро владеене на немски и/или английски език и убедителна презентация на професионалните и личните мотиви. Кандидатите трябва да имат диплома за завършено висше образование в икономическа специалност, придобита преди не повече от 3 години.

Стипендията е 750 евро месечно. DAAD поема част от здравната застраховка, както и евентуални учебни такси до 500 евро.

3. Аспиранти и млади учени
- Изследователски стипендии с продължителност до 6 месеца
- Изследователски стипендии с продължителност до между 7 и 12 месеца
- Изследователски стипендии за цялостна дисертация с продължителност до 3 години
Условията за кандидатстване са доброто владеене на немски и/или английски език, както и завършено висше образование степен бакалавър (по изключение), магистър, диплома или докторска степен.

Стипендията е 750 евро месечно за завършили с първа диплома и 1000 евро месечно за получилите докторска степен. DAAD поема част от медицинската застраховка, както и част от пътните разходи.

4. Университетски преподаватели и учени
- Стипендии за извършване на изследователски и работен проект в немски държавен университет или институт с продължителност 1 до 3 месеца
Кандидатите трябва да работят в български университет или изследователски институт и да имат покана от немски институт.

Стипендиите са в размер от 1840 до 2240 евро месечно в зависимост от университетската степен;

5. Стипендии за изкуство и музика
- Продължаване на следването до 1 година
Условията за кандидатстване са завършена степен по специалност изобразително изкуство, дизайн, филм, архитектура или музика преди не повече от 6 години.
Размерът на стипендията е 750 евро месечно. DAAD поема част от медицинската застраховка, както и част от пътните разходи.

- Работен престой с продължителност от 1 до 3 месеца за университетски преподаватели в германско висше учебно заведение
Кандидатите трябва да преподават в българско висше учебно заведение в сферата на изкуството и да имат покана от немски институт.

Стипендиите са в размер от 1840 евро до 2240 евро месечно в зависимост от университетската степен. DAAD поема и част от пътните разходи;

6. Стипендии с продължителност от 1 до 3 месеца за бивши стипендианти-алумни на DAAD за осъществяване на изследователски или работен проект в германски държавен университет или извън университетски изследователски институт
Кандидатите трябва да са бивши годишни DAAD стипендианти или дългосрочни стипендианти на бившата ГДР, които са се върнали в страната най-малко преди три години и работят във висши училища, научни институти или в държавната администрация. Също така е необходима покана от германски институт.
Стипендите са в размер между 1 840 евро и 2 240 евро месечно. DAAD поема и част от пътните разходи.

7. Студентски екскурзии и студентски стажове с цел запознаване с научния, икономическия, политическия и културния живот в Германия
Стипендиите са насочени към студенти, които са поне втори курс от своето следване. Големината на студентските групи трябва е между 10 и 15 човека и е необходимо студентите да бъдат придружавани от преподавател. Групата трябва да има покана от немско висше учебно заведение.

Крайният срок за кандидатстване за всички стипендии, с изключение на тези за студентски екскурзии и стажове, е 13 ноември 2009 г.

За студентски екскурзии документите се подават от университетски преподавател в България. Крайните срокове са:
1 ноември 2009 г. - заминаване 1 март до 31 май 2010 г.
1 февруари 2010 г. - заминаване 1 юни до 31 август 2010 г.
1 май 2010 г. - заминаване 1 септември 2010 г. до 28 февруари 2011 г.

За студентски стажове документите се подават от университетски преподавател в Германия. Крайните срокове са:
15 ноември 2009 г.: заминаване 1 март до 31 май 2010 г.
15 февруари 2010 г.: заминаване 1 юни до 31 август 2010 г.
15 май 2010 г.: заминаване 1 септември 2010 г. до 28 февруари 2011 г.

Допълнителна информация може да намерите на интернет страницата на Международна фондация "Св. Кирил и Методий" както и на интернет страницата на DAAD. http://www.daad.de/deutschland/foerderung/hinweise/00461.de.html
http://www.cmfnd.org/index_bg/index2_bg.htm

Източник на информация:  МФ "Св. Кирил и Методий".
Активен
С. Цветков