Все пак в крайна сметка всеки сам си учи това, с което иска да работи, няма никакво значение дали ще е Java, C#, PHP и т.н.т. Гледаш какво се търси, намираш го и го учиш, ако имаш основите не е проблем за относително кратко време да почнеш да пишеш на какъв да е език.
До тук нищо което да не се знае, обаче като предложение мога да кажа, че е добре в университета да се обръща повече внимание на това, което се търси сега и ще продължи да е актуално и в близките няколко години. Най-търсените умения(ако говорим за езици) са тези по Java, C# и PHP, но да не отписваме дела на C и C++. Не казвам, че не се учат, но не е дотатъчно, защо иначе някои студенти ще ходят по академии ?!
Аз си го обяснявам с липсата на възможност да се привлекат кадърни хора, които да водят упражнения и лекции по тези... да ги наречем (не много правилно можеби) дисциплини. Вярно е, пускат се избираеми и факултативни дисциплини, но те са КРАЙНО НЕДОСТАТЪЧНИ. А да не говорим, че поради задъжлителния характер на първите и това, че повечето са абсолютно безполезни, се насадих на пачи айца с някаква математика.
Университета изобщо не може да ни ориентира в това какво ни чака като програмисти - ФАКТ за които мога да споря колкото искате. Имам информация как е другаде и като правя сравнение, мога да кажа, че сме ЗЛЕ !
Някой може да каже, че нещата се менят много бързо, да така е, но не чак толкова бързо, че университета да не е в крачка с новостите. Примерно Java(платформата) ще я има още дълго време, въпреки, че езика Java, има тенденция да замира, но вероятно ще се наследи от нещо много подобно... примерно Scala, същото е предполагам и със .Net и C#, така че е глупаво да се каже, че не е уместно да им се обръща много повече внимание.
Не обвинявам и не нападам никого, макар че наистина има хора дето са за .... (цензуриран израз)
Това са някои от проблемите, които аз виждам, но не знам как точно да се решат и не ми е работата да знам, да се надяваме, че ако свалят обучението на 3 години за бакалавър, ще има някаква промяна за по-добро и вместо 3 години всеки път да ни почват с това какво е ООП, ще се учат една година основните неща и после това, което е необходимо като реални уменя и знания за работа.
Необходими са динамични промени ....
....абе аз каво се хабя да обяснявам, като тъй или иначе думите ми са като глас в пустиня
Аз не съм съгласен, че само жабата е пладформено независима. Да пишеш на С и С++ също е доста независимо - все пак има компилатори за всички ОС и хардуерни пладформи.
:D