argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Упражнения по АСД  (Прочетена 2101 пъти)

m1k1

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
Упражнения по АСД
« -: 23.02.2010, 11:56:28 »

Искам да питам защо упражненията се водят от студенти и специялно по асд където аистента ни орязва много. Явно е решил че не трябва да профължим в по-горен курс защото на контролните дава някви задачи за вундеркинди дето и преподавателите няма да могат да ги решат. Дори и да напишеш задачата ако не му обясниш всяка запетайка какво прави пак не ти дава точки да не говорим за точки от присъствие.
Активен

Владо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Упражнения по АСД
« Отговор #1 -: 23.02.2010, 14:07:06 »

Цитат
дава някви задачи за вундеркинди

Струва ми се, че задачите са си много добре, ама вие вероятно сте или некадърни, или мързеливи, или и двете  :rock:
Все пак, защо не постнеш условието на някоя от тези толкова трудни за теб задачи, така ще мога да те посъветвам дали да не зарежеш виШото и да се заемеш с изучаване на основните техники (и алгоритми  :hihi:) за сервиране на храна и напитки или наливане на бензин/нафта в автомобил.
Активен

Breathe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 347
  • delusions
« Отговор #2 -: 23.02.2010, 15:01:32 »

Подкрепям Владо.
Миналата година беше същото. Задачите са точно такива каквито трябва да са, това е АСД, не е лесно.
Учиш и се справяш, това е.
Никой нямаше проблеми накрая с изпита, не знам какво си се наплашил/а толкова.
Активен

m1k1

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
« Отговор #3 -: 23.02.2010, 15:20:45 »

Ето ги задачите според мен са трудни http://trekto.info/asd/ex_6/ Някой хора се занимават с web и не им трябва да знаят как се прави опашка или стек.
Активен

pustinqk

• Гост
« Отговор #4 -: 23.02.2010, 15:43:35 »

Ми на другите пък може да им трябва и са дошли да се научат.
Не знам какъв е тоя, ама като поразгледах сайта, вече ми се прииска и на мен да ми е асистент. :bow:
Активен

Владо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
« Отговор #5 -: 23.02.2010, 16:13:17 »

Колега, явно още си много зелен  :-)
Интересно ми е тогава какво трябва да се учи според теб по АСД, ако не именно Алгоритми и Структури от Данни.
Цитат
Някой хора се занимават с web и не им трябва да знаят как се прави опашка или стек.
Нека позная, поразцъкал си PHP и си мислиш, че можеш да програмираш   :?
Лошо няма, то трябват и кодери-ботове, както и ботове-кодери (зависи от това с кое се справяш по-добре да си бот или кодер и съответно се отразява и на заплатата) :smoking:

PS  Човек, задачите са ЕЛЕМЕНТАРНИ !
« Последна редакция: 23.02.2010, 16:39:17 от Владо »
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #6 -: 23.02.2010, 17:12:37 »

...Някой хора се занимават с web и не им трябва да знаят как се прави опашка или стек.

А пък някои хора работят в държавната фирма "Чистота ЕАД" и образование не им трябва хич.  :-)

Занимавам се с web, приятелю. И не само с web. Започнах кариерата си с ASP (тогава още нямаше ASP.NET) и с течение на времето стигнах до консултантските услуги. С моите 7 години професионален опит зад гърба си ще ти кажа, че днес може и да се занимаваш с web, но утре нищо не пречи да се захванеш с друго. Образованието не вреди на никого. А и повечето нормални софтуерни фирми ти правят входящ тест за техническите умения. Като те видят, че не знаеш какво е стек и какво е опашка (и как могат да се реализират) - вярвай ми, няма да те поканят на второ интервю.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #7 -: 23.02.2010, 19:05:16 »

Задачуите наистина са олекотени!

Освен това, познавам хонорованият асистент и знам, че е коректен и стриктен! Може би това Ви пречи?

Какво е трудното в задачата? Иска се една трета от това, което се изисква на изпита! Е, как ще си го вземете изпита, не знам...
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #8 -: 23.02.2010, 19:50:45 »

m1k1, не обръщай толкова внимание на тона на колегите, но слушай какво ти приказват. Истината ти говорят. Има дълъг път да минеш очевидно, но ще разбереш един ден, че тези знания са основни и много важни. Ако не ги владееш още, започвай да ги учиш и да черпиш знания от хората, дето искат да те научат, щото след време пак ще плюеш, ама няма да са задачите, а себе си защото не си ги научил когато е трябвало. Ако сега не повярваш, запомни какво съм ти казал и си направи равносметка след 3 години когато излезеш на трудовата борса.

И за твоя информация - в момента има страшно много хора (визирам в момента само програмистите) съкратени от работа, дето няма къде да започнат. Това са хора с опит, хора със знания. Не знам какво ще стане след няколко години, но ти не си и няма да бъдеш конкурентен на никого, ако продължиш да мрънкаш за нещата, които точно на теб са ти невероятно полезни, щото си нямаш представа от тях.

И да. Задачите са елементарни. Понеже познавам повечето от хората, отговорили ти, ще те светна, че всеки от тях на сън ще ги разпише тия алгоритми.

Поздрави
Активен
Too short signature limits.

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #9 -: 23.02.2010, 23:14:22 »

Нека не звучи като "реклама", но на задочниците давах да ползват тези материали за стек, опашка и списък от моята страница http://enkov.slavi.info/cpp.htm#ASD

Тези понятия са базови - на практика в любимото ви PHP всичко е списъци, хешове и динамични масиви и "behind the scenes" се ползват точно тези структури. А стековете и опашките се ползват, освен в хардуера, и в компилаторите и интерпретаторите.

Ох, ще ви питам как ще си вземете в 3 и 4 курс по-сложните дисциплини, искащи повечко мислене и учене, ама не се плашете...
« Последна редакция: 23.02.2010, 23:39:32 от Светослав Енков »
Активен

kaia

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 94
« Отговор #10 -: 24.02.2010, 10:51:33 »

На мен си ми е много добре в часовете по АСД,макар че на мен лично ми е доста трудно да пиша.Разбирам какво ми се говори,защото се обяснява много добре,но дойде ли време да пиша и ми е терсене.В крайна сметка се иска повече учене колега...не може с извинение да си "чоплиш носа" и да очакваш да имаш пълен брой точки.Аз лично се изложих на контролната,но признавам малко я подцених...моя си грешка.Сега вече съм си научила урока и слушам внимателно и уча след това.Не е толкова трудно!!!Успех
Активен
Щастието се състои и в това да побеждаваш злото в себе си!!!

radko87

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 112
  • Stupid man :D
« Отговор #11 -: 26.02.2010, 13:12:18 »

Ето и мойте наблюдения от упражненията по АСД като хоноруван асистент.
Посещаемостта няма да коментирам -- според мен не е фактор.

Контролните са супер лесни. Немисля, че има нещо дори малко затормозяващо в тях.
Истината е, че повечето не учат и не осъзнават, че това са основни познания.
На контролните масово се преписва, без какъвто и да е срам. Всички си мислят че щом студент води .. всичко ще мине леко. Контролните са  същите като упражненията(винаги) само с малко изменение, което подканя да помислят за 2 сек - нищо повече и въпреки това пак  има пазарене сякаш сме на пазар.
Аз се занимавам с web и мен структурите си ми трябват и си ги ползвам ....

Иван Давидов много правилно си го каза -- днеска web утре друго.

Иначе асистента  тази година много добре се е ориентирал да елиминира субективния фактор в оценяването -- браво от мен.

Активен
Sun Certified Java Programer/OCJP/ - От Sun спомен нема .....

code_master

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 28
« Отговор #12 -: 20.03.2010, 10:09:41 »

Аз съм приложна математика (АСД то е малко по лесно ) но и ние учим стек и опашка и сме при асистент и наистина и хипер лесно за стек и опашка трябва да си научиш алгоритмите. Ако не ги назубриш буквално няма да можеш да ги измислиш за 1 час или там колкто ви е времето за контролно.
Това си е мое мнение може и да не съм прав но аз така виждам нещата.
P.S. Успех на изпита
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #13 -: 20.03.2010, 14:34:43 »

Ако си учил указатели, ООП, шаблони и ако си прочел поне веднъж описанието на тези структури от данни и операциите с тях - за 15 минути си съставяш алгоритъма и за 30-40 минути го кодираш в С++. На хартия при това. Без ГУГЪЛ, без MSDN, без безумни опити-грешки-компилация проби.

Да, ама не! Е, наизуст не може, съжалявам. Имам изписани тетрадки с алгоритми и диаграми за моя софтуер. Повярвайте ми, точно вчера правих едно управление на изходния ток на един контролер спрямо 47 входни параметъра и 6 вида режими на работа. Е, тук нямаше стек/опашка/списък (въпреки че в самото четене от контролера имам точно 3 нишки с 3 опашки, 2 стека и незнам си колко динамични масива - това е в същият софтуер). Писах и чертах едни графики на едни Phase Angles и едни Import/Export Demand мощности с 4 квадранта) - на хартия. Като го направих накрая и оптимизирах лекичко - стана елегантен и кратък код, ама ми се отели вола!

Не се хваля, просто ви казвам как всичко си трябва все някога.

А, между другото - за Web приложения също трябват честичко тези нещица.... от АСД.
Активен