argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: помощ за Диференциално у-ие  (Прочетена 1914 пъти)

o6te

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 11

моля спешно помогнете
(2y-x+1)dx-(x-3y2)dy=0
Активен

o6te

• Неактивен Неактивен
Re:помощ за Диференциално у-ие
« Отговор #1 -: 21.07.2010, 19:49:00 »

Ако трябва да съм по-точна, ме интересува от какъв вид ще е интегриращия множител
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #2 -: 22.07.2010, 17:22:08 »

Аз мога да помогна само с това:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%282y-x%2B1%29dx-%28x-3y2%29dy%3D0

Отдавна учих диференциални уравнения, позабравил съм ги...
Активен

o6te

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 22.07.2010, 22:42:42 »

Благодаря, ама това не ми подсказва какъв е интегр. множител. Той ми трябва за точен диференциал. Трябва миииииииииии. Г-жа Касандрова навремето сигурно е обяснявала нещо ама ......... не помня толкова дълго
Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #4 -: 23.07.2010, 18:38:33 »

Г-жа Касандрова навремето сигурно е обяснявала нещо ама ......... не помня толкова дълго

Ами хората едно време имаха едни неща наречени тетрадки :wink:
Активен
А.Пенев

o6te

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 23.07.2010, 19:22:24 »

Може nick-а ми да е глупав, ама аз не съм чак толкова .... преглеждах си тетрадките и за 99% от задачите се казва "... допуска интегр. множител от вида ....", т.е. не се е налагало сами да се досещаме, ама сега  :s:
Активен

Marta

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 517
« Отговор #6 -: 25.07.2010, 11:42:34 »

Пробвах "препоръчителните" видове за помощната функция омега за интегриращия множител - нищо. После пробвах различни "по-нестандартни" комбинации от сорта на x + y^2  и т.н. (които не са чак толкова нестандартни) - пак нищо. Накрая се предадох и го пуснах на Mathematica да му търси решение - не намери. Или моята версия на Mathematica е прецакана, или това уравнение няма общо решение в елементарни функции. Съжалявам, че и аз не помогнах.
Активен

Breathe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 347
  • delusions
« Отговор #7 -: 25.07.2010, 16:30:36 »

За

Както се вижда:

Следователно не е пълно и ще търсим интегриращ множител от вида или зависещи само от x или y в зависимост от случая.

Това става когато зависи само от x или зависи само от y.

Но и не зависят само от x или y... следователно няма интегриращ множител и няма решение  :-) :-) :-)

Това е моето мнение, което разбира се може да не е вярно.

пп. o6te, случайно първата скоба да е така? Имам някакво чувство, че е вече е интегрирана веднъж и трябва да бъде: , тогава сигурно ще има решение :)
Активен

o6te

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 26.07.2010, 00:00:10 »

Благодаря Marta, благодаря Breathe и аз опитах всевъзможни интегриращи множители и като цяло мислех, че проблема е в мен, но явно (слава богу) е в задачата или този, който я дава (най-вероятно). А за условието съм сигурна, т.е. така ми е по условие и ако има грешка, то тя не е в мен, а в ... този който я дава  :roll:. И все пак сърдечно ви благодаря на всички! Готино е да се общува с вас, а и както казах успокоихте ме (не успях да променя мнението си за себе си като добър математик и ... възпитаник на ПУ). Пак ще пиша за развитието на задачата.
Активен