То е повече от ясно и то отдавна, че на 1 януари 2007 г. България ще стане член на ЕС. През всички години на прехода Б-я провежда политика на сближаване и интегриране в тази уникална многонационална общност. ЕС е отворен за всички страни, които покриват критериите за членство във всички сфери на икономиката, правното регулиране, социалната защита, опазването на околната среда и др.
Обаче това членството изисква на първо място страната-кандидатка да е постигнала стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията; на второ - върховенството на закона, правата на човека и уважението и закрилата на малцинствата; наличие на функционираща пазарна икономика, както и способност за справяне с конкурентния натиск и пазарните сили, действащи в Съюза; способност да се поемат задълженията на членството, включително придържане към целите на политическия, икономическия и валутния съюз.....За съжаление така като гледам поне според мен има още много хляб да изядем, докато постигнем пълно покритие на тези критерии. И това, ако евентуално стане не мисля че ще е скоро, което по мое мнение ще доведе определено до отрицателни последици за нашата мила родина...поне на първо време. Доколкото си спомням Гърция влезе в ЕС през 81-ва г. и й трябваха доста годинки, за да се стабилизира...Та си мисля, че и България ще е в подобно положение.