argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Запитване относно начина на оценяване  (Прочетена 780 пъти)

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог

Здравейте,

Доста се надявах да излязат разписите за задочно обучение на информатиците, но... както и да е. Прегледах малко темитемите във форума и разбирам, че всеки преподавател си има собствена система за изпитване. Много то тях задължават присъствието през различни формули - точки за присъствие, текущи контролни и т.н. С други думи едно дирекно явяване на изпит може да се окаже напълно безсмислено или необосновано (гарантирано ниска оценка). Стимулацията за присъствие е добра, но в моя случай няма да имам възможност да влизам по всички предмети. И т.к. разписите не са изнесени до този момент, а както чувам това може да стане в последния момент, аз не мога да си направя никаква сметка по какво да влизам и по какво не... По учебен план имам следните застъпвания:

1. ОКИ (изпит);
2. Инф. технологии (изпит);
3. Комп. графика (изпит);
4. Всичко от 4ти курс:
    - Комп. лингвистика (изпит);
    - Разпределени приложения (изпит)
    - Избераема или практикум (тук ми е малко неясно - според хорариума това са две разлини неща - едното е с теория, а другото лабораторни) - ТО;
     - Курсов проект 4 ТО;

Ако предположа, че мога да пропусна двата предмета с текущи оценки (надявам се неприсъствието да не рефлектира в/у оценките), то остават 5 изпита, които си нямам идея как ще бъдат разпределени по разпис.

ОКИ и ИТ не би трябвало да са проблем за самоподготовка, но ИЗИСКВА ЛИ СЕ ПРИСЪСТВИЕ по тези двата предмета?
КГ е с по-малко часове, но според темите във форума изисква по-задълбочена подготовка..

С други думи по кои предмети трябва обезателно да влизам? Кои имат въртрешни контроли?

Това са въпроси, които все пак не мога да задам в деканата :)

И още нещо: определянето на тази избераема или практикум за 4-ти курс как става?
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
Re:Запитване относно начина на оценяване
« Отговор #1 -: 08.09.2010, 12:30:37 »

По ОКИ нямаш нужда от присъствие, макар че на редовните им правехме да се включва оценката от контролните, повече с цел "повишаване" на оценката, не с цел "понижаване" - например, ако не си правил контролни, но покажеш добри резултати на изпита, оценката не ти се намалява.

При повечето дисциплини, тези "бонуси" от присъствие и контролни са за редовните дати - на ликвидациите не ги включваме или може да ги игнорираме, защото там има и хора от минали години или с приравнителни изпити.

Изобщо, при показани реални и добри знания, никого не "режем" по принцип (не гарантирам за всички преподаватели, но принципа е същият).
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
    • Моят блог
« Отговор #2 -: 08.09.2010, 12:36:24 »

Да, но все пак трябва да реша по какво да влизам. "Най-коректно" ще е да влизам по предметите, които ми са по план за 4-ти курс. Но все пак си има различни предмети и различни преподаватели - добре ще е да намеря накакъв баланс. А и не мога да влизам само на датите за ликвидация, нали :)
Активен

TroubleMaker

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 50
« Отговор #3 -: 08.09.2010, 12:37:40 »

Аз тази година ще съм 4ти курс информатика задочно, прехвърлих се миналата година от друга специалност на факултета (редовно). Мога само да ти кажа, че задочното обучение е малко "отбиване на номера". Никой няма да те следи за пръсъствие и т.н., нито ще има някакви контролни поради това, че на предмет се отделят максимум по 15 часа лекции и упражнения - т.е. по ден и половина. Също така няма да има и Курсов проект 4. Миналата година по учебен план трябваше да имаме курсов проект 2 и 3, но изобщо не бяха включени в учебната програма през триместрите. Моят съвет е да ходиш по възможност на лекциите по Компютърна графика, защото изпита е доста тежък и винаги има много скъсани студенти.
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
    • Моят блог
« Отговор #4 -: 08.09.2010, 12:51:44 »

Странно. Ако премахнат курсовия проект, програмата за 4-ти курс се олекотява доста, имайки предвид, че има само два предмета с оценка, които по хорариум имат по-малко часове от ОКИ и ИТ например :)

Колкото до графиката - практическата част не ме притеснява, но разбирам, че има и доста теория, която трябва да се учи (не става само с обща култура).
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #5 -: 08.09.2010, 13:22:37 »

Да, и теорията по КГ я искат от лекциите. Не от Интернет кво да е по темата (дори и да е верно написано).
Активен