Най-накрая поне един човек, който се интересува!
Нямам представа дали при вас има дисциплина, която да засяга това, което се случва на борсите изобщо, но съм абсолютно
ЗА идеята, че правилата на борсовата търговия трябва да се изучават.
Аз лично започнах със симулатори още преди две години. Но и най-добрите симулатори не могат да те научат на кой знае колко полезни неща, защото:
1) При симулаторите парите са виртуални и ми е все едно дали ще ги загубя => поемам много излишни рискове само от любов към спорта.
2) Липсват много реални елементи, които ги има на борсата: покупки/продажби на права, репо сделки, деривативни сделки...
3) Психологията на инвеститора в симулирана среда се различава много от психологическото поведение на реален играч на борсата!
Аз съм типичен пример за гореспоменатите факти!
След като два поредни месеца бях в топ десятката на Булброкърс (
www.bulbrokers.bg) за най-успешен "симулант" на борсата речих, че е време да се включа с реални пари. На секундата започнах да мисля, че
може и да загубя пари, при което инвестирах на сляпо в почти безрискови АДСИЦ и договорни фондове.
Да, ама не улучих момента! Оказа се, че съм инвестирал в ELARG (фонд за земеделска земя) съвсем малко преди увеличаването на капитала на дружеството, при което аз купих на доста високо ниво от 1.45, а след увеличението цената се срина до 1.20. Естествено, за да не загубя още повече участвах в увеличението на капитала на дружеството, платих още малко за покупката на новите акции и...
...установих, че новите акции "пристигат" при мен след няколко месечно закъснение! Изпаднах в паника и продадох почти всичко и инвестирах в по-нормални акции, сред които основен дял заемаше CCB (Централна Кооперативна Банка). Само че пак не улучих момента и отново инвестирах в дружество, което ей сега си увеличава капитала. Отново последва картинката с надутите цени, загуба от над 30% след сплита и многомесечно чакане само докато пристигнат правата за участие в увеличението на капитала. Само че този път не участвах, а продадох правата и си покрих 30-те процента загуба.
Между всички тези истории разбрах, че освен покупката/продажбата на акции много важно е да се анализира ситуацията преди извършване на каквото и да било действие!
За да не говоря празни приказки ще дам няколко линка със статии за обучение и анализ на борсовите емитенти:
http://karoll.net/bg/karoll/education/http://karoll.net/bg/karoll/articles/http://obuchenie.investor.bg/Освен гореописаните загуби имам и реализирани печалби, които са в следствие на добре премерения момент за влизане в дадена позиция. Особено се гордея с последното ми успешно "предсказание" за покачването на акциите на ALUM (Алкомет АД Шумен), при което влязох в позицията при образувалото се дъно на ниво 8.00. За съжаление поради финансови причини ми се наложи да продам акцииите много скоро, така че печалбата ми е изключително малка. Но ако имах възможността да задържа, то сега (26.10.2006) акциите на това дружество се търгуват на ниво от 9.00 нагоре!
Един голям съвет от един малък човек без икономическо образовение: научете правилата преди да се впуснете в играта!