Аз мога да дам информация подчертаваща точно моят начин на кандидатстване в специалност Психология. Първо ти гледаш кандидатстудентската кампания за 2008.
Това е от 2009 и се вижда, че не се взима оценка от матурите. За теб през 2011 не знам как ще е. За сега оценката от приемният изпит по Психология за специалност Психология е ушесторена, а по всичко друго: Математика, Български език, Английски език, Немски език, Френски език, Руски език - упеторена. Аз кандидатствах с приемен изпит по Български език, като той се състои в четири части :
1. Подчертаване на вярно изписаните думи измежду три колони.
2. Текст с правилна пунктуация, но допуснати правописни грешки.
3. Текст, без правописни грешки, но лишен от всякаква пунктуация.
4. Трябва да напишеш поне два листа текст на определена тема.
Говорни и комуникативни способности - влизаш в една стая, където има комисия от двама души, които ще ти зададат най-елементарни въпроси от рода на "Защо избра тази специалност?", "Какво те мотивира?" и т.н. и то не да видят дали си достойна да учиш Психология, а просто за да чуят начина по който изговаряш думите и дали имаш някакъв дефект в говора. Евентуално може да те накарат да прочетеш скороговорка и накрая да ти кажат:
1. Беше ми много приятно. (Получаваш лист с печат от тях че си минала.)
2. Имате лек проблем в изговора на "Л". Вие го произнасяте по-скоро като "УЪ" (Пак получаваш лист с печат и минаваш.)
3. Имате проблем в изговора на "Р" (Тука вече зависи в каква степен, но ако е малко, пак получаваш печат и заминаваш.)
4. Ходи на логопед, не можеш да говориш! (Дефакто си скъсана. О.0 До сега нз колко такива случаи точно е имало, но са голяма рядкост.)