Добре, кажи си направо - НИЩО НЕ НИ ДАВА и да спрем темата!
Не виждам смисъла от дискусията, извъртяна по този начин. На всеки дава по нещо, не сме мазохисти, няма да си губим времето. Точно затова, всеки, който е усетил, че почва да губи от следването, го е прекъснал или отложил. В това няма лошо. Понякога това са успешни личности (Джобс, Гейтс и т.н.), понякога са хора, които са сменили попрището си (в друга област са се насочили).
Ако искаш по темата да е - на мен ПУ и ФМИ ми дадоха МНОГО! Особено аз на времето нямах друг начин да ползвам компютри, литература и да посещавам такъв род курсове. Сега вече може и по алтернативен начин да се набавят тези знания и умения. Въпреки това, за голяма част от студентите (и то по-голямата) това засега си остава най-евтиният, удобният и лесният (и то не заради занижените критерии) начин да се добият тези умения, навици и познания. Математиката и остарелите лекции също развиват мисленето, макар за доста от студентите да са 'загуба на време'. М/у другото, медицина се учи 6 + 3 години и се учат също много странични и общи неща. И не винаги са актуални. Не всеки кабинет е и обзаведен после като в "Спешно отделение" или "д-р Хаус", сори. Интересно, дали във форума на МА се оплакват, че ги карат да се учат как се мери кръвно с апарат със стетоскоп, след като има електронни? Или че учат Хигиена и Хирургия, след като ще стават джипита?
PS. Освен това, струва ми се, че изпускаме нещо важно от контекста. Когато аз или някой друг казваме "Което не е ясно, може да се научи самостоятелно или от допълнителни източници", това не обхваща ВСИЧКИ ЗНАНИЯ, получавани за 4-те години обучение във ВУЗ. Говорим за конкретни, да ги наречем проблемни, и то за конкретният човек/момент/предмет/урок. Никой не се хваща сам да си учи такива всеобхватни неща, каквито са учебният план във ВУЗ (или дори в средното училище). Надявам се, че ми схващате идеята! Ако не, ще поясня пак по-нататък... Да, има много самоуки и то добри програмисти, кодери, всякакви. Дори самоуки (или след курсове) знахари, или да речем лекари по алтернативна медицина. ВУЗ ти дава основата (да, повтарям се) и толкоз. Дава ти недовършен апартамент,ти си го обзавеждаш. Може и да си го направиш като на ромите в Столипиново (без дограма, с кон в банята). Можеш и по-добре. Можеш и за палат да си го ъпдейтнеш по-нататък. Разбира се, можеш и като същите роми да си направиш къщурка без план, без разрешение и да си живееш щастливо. Нека има право на избор. Затова вече има и много ВУЗ. Има и опции за учене в чужбина. Има и опцията сервитьор.