От известно време следя леещите се тъдява глупости и най-сетне реших да се понамеся. Обръщам се не към господин Нострадамус, той или няма да ме разбере, или ще се направи на неразбрал. Пиша за хората, които четат и са изкушени да му вярват. Недейте!
1. На земята всеки ден се случват
стотици земетресения,
десетки от които са с магнитут над 4. Повечето се случват в добре известни на сеизмолозите земетръсни зони. Давам и източника за справка, както правят истинските учени -
http://earthquakestoday.info/ и
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/quakes_all.html. Особено интересен е първия сайт, който дава и статистики - за една година имаме над 6000 с магнитуд 4.0-4.9, около 800 земетресения с магнитуд 5.0-5.9 (по 2-3 на ден), 120 са 6.0-6.9 (по едно на всеки 3-4 дни), 18 на година са 7.0-7.9 (по едно всеки месец). Разгледайте и картата - земетресенията са
очевидно групирани в зони, които между другото са добре известни на истинските сеизмолози (но и на шарлатаните). Ако позволиш точност от 300 км по местопложение и 24 часа по време, достатъчно е просто да цитираш произволно място в известните земетръсни зони и повечето ти "прогнози" ще се сбъднат чисто по статистика.
2. Забележете, че Наско два пъти поиска статистика за точност на "предсказанията". Още чакаме такава. Аз си направих труда да прегледам прсловутия сайт. Там и табличка със сбъднати предсказания. Повечето са изключително слаби попадения. Между другото, предвид посочените по-горе от мен статистики, би трябвало да има по няколко "прогнози" на ден. Би трябвало, ама няма...
3. Секцията "теория" е съвсем смехотворна. Не само плачевно слабия английски език.
4. За едно "научно" предсказване особено любопитна е сериозната липса на каквато и да е математическа обосновка. Нищичко за самата методика на "прогнозиране". Защо ли?
5. БАН има
Геофизичен институт. Към нашия факултет има
група по геофизика. "Нострадамус" можеше да изпрати данните си при тях за потвърждение и истинска научна обработка. Дали?