Здравей!
По принцип трудно може да се отговори категорично, кое е по-добро. Някак си най-естественото нещо е, ако питаш хората от ПУ те да ти кажат, че ПУ е по-доброто, а ако питаш хората от УНСС да ти кажат, че УНСС е по-добро. Лично аз също съм завършил търговската, но за жалост не мога да ти помогна с впечатления, защото се насочих към друга сфера, не към икономиката. Не знам кои учители са казали категорично, че едното е по-добро от другото, но това е некоректно от тяхна страна, да ви натрапват техните лични мнения с толкова категорични твърдения, за субективни въпроси.
Това с което мога да ти помогна е да ти кажа, как стоят нещата със студентството като цяло(естествено това е моето мнение и моите впечатления за годината и малко за които съм бил студент):
Първото нещо което е, много често представата на учениците за студентството и реално как стоят нещата се разминават. Това ти го казвам заради желанието ти да запишеш 2 специалности едновременно. Възможно е,(не знам дали още от първата година, просто не съм се интересувал) но наистина не е много рационално. Така цялото ти време, ще е заето в учене, на всякакви предмети, много от които може да ти се окажат ненужни или не чак толкова необходими. Напълно нормално нещо е да не ти трябва да знаеш всички неща които учиш перфектно, повечето ще ти трябват за да знаеш общо за какво става дума. Ще трябва да прецениш кои дисциплини ще са ти най-полезни и най-интересни, и да четеш и да се информираш допълнително за тях. Не казвам, че другите предмети трябва да се заебат, но определено трябва да си изградиш приоритети. Трябва да наблегнеш на специализацията към дадена област, а не на разсейването в голям обем от области.
Второто нещо което е, когато си студент сам трябва да търсиш всякаква информация, никой не ти предоставя нещата на готово. Ще трябва сама да се интересуваш и информираш(което виждам още от сега правиш) за всичко. Има много неща от които студентите могат да се възползват, а някои от тях дори не знаят за тях. Има стажантски програми, програми за обмен на студенти, достъп до бази от данни с много електронни книги на всякаква тематика и предполагам още много други неща.
Като цяло колкото и банално да звучи - всичко си зависи от теб! Това в кой университет ще учиш, не е от толкова голямо значение. Човек ако има желание и е позитивен и активен, той ще се справи с това с което се захване. Наблягам на активен, много е важно да си активна да питаш за всичко, да се интересуваш, да участваш във всякакви мероприятия, свързани с нещата които те интересуват.
Сигурен съм че и ПУ-то и УНСС имат своите плюсове и минуси. В София наистина по-скъпо излиза. Трудно може да работиш и да учиш едновременно и качествено, особено първата година и ще трябва да разчиташ главно на родителите си. От друга страна ще живееш по-самостоятелно. Тук в ПУ, ако си от Пловдив или наблизо, ще ти излезе доста по-евтино и смяната на обстановката няма да е чак толкова голяма, по-лесно ще свикнеш, от друга страна - няма голяма смяна в обстановката :D може някак си да не почувстваш много разликата м-у училището и университета.
Също така доколкото съм чувал в УНСС преподавателите притискат студентите, да си взимат техните учебници, като си записват кой си е взел и кой не. В ПУ до сега не ми се е случвало такова нещо.
Това което ще ти препоръчам е да намериш и разгледаш учебните планове на специалностите които желаеш да запишеш, да видиш какви предмети се учат да видиш какво представляват и какво смяташ че ще ти е от полза.
Успех ти пожелавам, дано вземеш решение, което ще те удовлетвори! Естествено още си 11 клас и имаш много време за мислене и размишления докато дойде времето за избор, така че не се притеснявай!