argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Интернет в ПУ - злоупотреби на някои студенти  (Прочетена 9249 пъти)

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net

ДО ЗАМЕСТНИК РЕКТОРА НА ПУ
ПРОФ. Д.Х.Н. ГЕОРГИ АНДРЕЕВ

Д О К Л А Д

от гл. ас. д-р Атанас Терзийски, интернет администратор на ПУ
   Проф. Андреев,
Зачестиха злоупотребите с достъпа до Интернет от студенти на Пловдивския университет. Досега прилаганите наказателни мерки със спиране на достъпа за определен интервал от време са неефективни. Аз и колектива по поддръжка на мрежата допускаме, че студенти ползват комбинацията от ЕГН и фак. номер на други студенти без тяхното ясно знание за каква цел. В резултат се получава така, че често преподаватели и служители в ПУ са затруднени в извършване на своята работа в Интернет поради генерирането на развлекателен трафик от студенти.
   Често срещани грешки и причини за злоупотребите са записването на Focus пароли на публични работни станции, както и кражбата на Focus регистрации от студенти, което ясно говори, че не се осъзнават важността от защита на личните данни (ЕГН) както и отговорността, която потребителите персонално носят за генерирания от тях мрежов трафик (Заповед p33-352 от 28.02.2005). С този доклад искам да предложа оптимизиране на мерките за сигурност относно ползването на Интернет от студенти. Изпълнимо е публикуването на проблемите в подходящ вид (вж. приложението) да става до съответния декан на факултет, както и публикуването им в специализираната страница за мрежата на ПУ. С тази превантивна мярка допускам, че ще повишим Интернет-културата на студентите и съответно ще завишим тяхната отговорност.


гр. Пловдив,                                                    С уважение:
23.11.06.                                                                            Атанас Терзийски
Активен

(>',')>LIA<(','<)

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1316
 • :))
  • a lil' something something

Направи ми впечатление името на темата. Там се казва "някои" студенти. Вярно е, че са само някои, но те са масата. Ще кажа нещо от лични наблюдения на часовете по упражнения, които имаме във ФМИ. При влизането в стаята още преди началото на часа има поне 10-тина студенти насядали на компютрите и пращащи кой смс-и, кой и-мейли и прочие. После започва часът - уж работят всички, а какво било то- всички са мнооого съсредоточени в отварянето на сайтовете на мобилните оператори, всеки точно сега се е сетил да прати писмо на любимия или на мама. Аз лично не съм против това - може да звучи все едно ги обвинявам, но няма да крия, че самата аз съм попълвала тестове от вида "Какво казва цвета на очите ви?" по време на час, защото съм свършила със заданията и допълнителната работа бързо.
Трябва и да се признае, че нерегламентираното ползване на Интернет най-вероятно ощетява ПУ, но то не е от вчера. Ако на студентите им се иска да го ползват - те все ще си намерят начин. Пожелавам успех на решилите да се преборят с него, защото ще е голяма борба.

~LIA~
Активен
ЛИЯ - Професионален заек и кралица.
Going to a food addiction rehab in the nearest possible future.

Емил Дойчев

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 278

Едва ли става въпрос за трафик генериран от подобен род сайтове - на мобилни оператори, на вестници и разни развлекателни. С тях трудно ще направиш трафик от 10 GB за 3 часа (статистика за трафика има тук: http://focus.uni-plovdiv.bg/guest/stats.do)

Също така не става въпрос и за ФМИ (Focus не обхваща трафика на ФМИ).

За съжаление справянето с подобни проблеми се решава с налагането на квоти, което беше дълго отлагано с надеждата, че потребителите са достатъчно разумни за да не злоупотребяват. Смяташе се, че след като потребителят има персонален достъп до статистиката на трафика от собствения му акаунт това ще е достатъчно за да може сам да прецени кога е прекалил.

Възможно е проблемът да е в това, че много от студентите (особено първокурсниците) не са запознати с проблемите с трафика от миналите години и... несъзнателно да надхвърлят препоръчителната квота от 2 GB на месец   :-)
Активен

Kelli_Mutu™

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2750
 • Юридически факултет
  • My photos

Аз лично напълно подкрепям написания доклад и заложената идея в него за ограничаване злоупотребата с достъпа до Интернет от студенти на Пловдивския университет. Тази услуга е предоставена в интерес на студентите и е тяхно право да се ползват от същата, но последните не бива да злоупотребяват с даденото.
За съжаление разбирам, че засега този въпрос е оставен на личното самосъзнание на студентите и те съзнателно или не се възползват от това. Не може заради развлечения на студенти в интернет "често преподаватели и служители в ПУ да са затруднени в извършване на своята работа в него". Това е недопустимо, тъй като същите работят именно в интерес на студентите.
Така, че Наско дерзай! Вярвам, че доста колеги студенти ще те подкрепят, както и Преподавателският колектив на ПУ.
Активен

Светослав Енков

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1864
  • Shark's Home Page

Всъщност дискусията за квотите е стара - почти никой няма да го подкрепи, но се налага да ги въведем и това е то!
Няма такова нещо като саморегулиране и спазване на правилата.

Наблюдавам подобно нещо и в моята мрежа в блока, която уж управлявам аз.  Събираме се, говорим и пак отвреме навреме 15ГБ на ден. И пак оправдания - ами исках да гледам 2 сезона на Prison Break и ги дръпнах на макс. скорост (9 ГБ трафик). И аз искам много неща, но!
При мен хем проблема е, не че си пречим толкова със скоростта, а че при голям трафик Евроком ще ми спрат едностранно договора, но иди им го обясни на тарикатчетата.

Същото е и тук - знаят правилата, но АБЕ, АЗ МЪНИЧКО ДА СИ НАТОЧА, ТО НЯМА ДА СЕ УСЕТИ!

Квоти и толкоз. Дискутирахме го във форума, че който има нужда - ще му се намери начин да се увеличи квотата или да се изтегли нужната информация от локалния администратор или със специален акаунт.
« Последна редакция: 26.11.2006, 14:40:22 от Светослав Енков »
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net

В момента благодарение на НИМ Пловдивския университет има свързаност на 2 Mbit към паневропейската научно изследователска мрежа - GEANT, както и на 100 Mbit към българската и част от световната мрежа. Свързаността ни по IPv6 не се лимитира и е на 100 Mbit към целия свят. Този ресурс е планиран за развитие на услуги изискващи голям капацитет на линията като VoIP, multicast, monitoring, вътрешно библиотечен и университетски трафик, както и различни други web, mail и т.н. услуги предлагани от ПУ (виж статистиката).
Всичко това идва да покаже, че ПУ разполага със сериозен ресурс, който не следва да се използва за сваляне на филми, музика или други, които биха забавили или затруднили работата на останалите услуги.

Входящ и изходящ трафик за последните 6 седмици, отчетен на сървъра XEON, отговорен за web услугите предлагани от ПУ като този форум, Focus hosting и повечето факултетски страници.

В заключение: ПУ предлага много услуги, като една от тях - Focus net е данеч не най-приоритетната, но е тази с която се злоупотребява най-често.
Активен

Емил Дойчев

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 278
Активен

Gyulestan

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 7

Съгласна съм, че е крайно време да се направят квоти и след нахвърлянето на определения лимит, интернит достъпа да бъде спиран! Не ми беше известно, че от мрежата на ПУ може да се "теглят" филми или музика!
Щом достъпа на интернет в ПУ е направен, за да се улесни работата на студентите и преподавателите, не виждам някакъв проблем, ако определени сайтове бъдат спрени.
В крайна сметка, ако не учите кинематография, в работно време филми не Ви нужни! 
Активен