Всъщност точно въпрос от рода КАКВО Е ИНФОРМАТИКА или ИНФОРМАЦИЯ по мое време имаше такъв бих преписал без да се замисля. сериозно какво ме интересува какво е ?
аз бих отговорил така:
Информатика е англииска дума която не съществува в USA затова и там няма специалност Информатика а има Computer Science( или както се пише ) КРАЙ ,ФИНИТО няма повече .
Информатика е ДУМА
биха казали някои.
по мое време имаше въпрос какво е Информация и един колега беше казал знания които в чисто компютърни термини са си нули и единици
евала доста по разбрано от 3 редовото определение което учихме и което лично аз не учих защото сметнах за неразбираемо и няма смисъл да научавам неща които не разбирам и които не смятам че са ок.
лично според мен ДОСТААААААА предмети от 1ви и 2ри курс трябва да се променят единия от тях е точно ОКИ, какви основи хората сам сигурен че в момента не могат да напишат един switch а са го учили току що кво ги интересува какво е информатика.
като идат на работа едва ли някои ще му пука знаят ли определението написано в еди кой си учебник какво е информатика или не .
не говоря на изус в последните 3 години преподавам упражненията по Java за 3ти курс редовно и задочно обучение, мале да ви кажа те идват с никакви знания ... КЪСАИТЕ ги НИКАКВА милост сериозно го казвам защото те обвиняват вас че не знаят в смисъл преподавателите от 1ви и 2ри курс.
иначе за Светослав Енков абсолютно всеки го хвали и е супер доволен от него, но ако трябва да съм честен за Касаклиев положението е доста различно и той и на мен ми е преподавал не точно на мен но на другите групи на моя курс е преподавал да ви кажа хора ВСЕКИ ама ВСЕКИ от всички който са били при него е закъсвал рано или късно по скоро рано отколкото късно. няма проблеми де 50% от курса не става за програмисти заради обучението си по един предмет ама кво да правим ся случва се ще кажат някой.
Истината е че ако не зарибите хората от 1ви курс ако не им вдъхнете доверие че могат и че знаят то нищо няма да стане .
не е въпроса изобщо в оценките аз за това като преподавам казвам на хората НЕ МИСЛЕТЕ за оценките правете нещата за да научите нещо видяхте че метода нека учим за оценки не работи.
и според мен изключително добре се спрявят.
преподавах на 5ти курс задочно веднуж от 20 човека казаха ЧЕ НИКОЙ не би се занимавам с информатика като завърши единия си бачкаше готвач другия нещо друго супер точни хора.
след 20 часа само вече поне 5 от тях се бяха зарибили да се занимават с това и те наистина го правят видях им и дипломните знам и с какво се занимават. не знам ама вие имате с тях 80 часа за 4 предмета свързани с C++ за 80 часа ИЗРУДИ могат да станат честно ама никой не му се занимава. ВАЖНо е средното ниво сажелявам за израза "МАИНАТА МУ НА СРЕДНОТО НИВО" . Вместо да се саобразяват хората с средното ниво защо не дигнат това ниво .
Факти НИКОЙ неможе да напише switch
ТОВА Е АБСУРДНО
НИКОЙ не знае за std::string - ТОВА Е АБСУРДНО !
2ма на 100 човека знаят какво е полиморфизам ТОВА Е АБСУРД !
2ма на 100 човека знаят какво е namespace защото са чували за C# а не нещо свързано с C++ това е СМЕШНО !
0 на 100 човека знаят как да работят с дати или с време в C++ .. правят се масово странни структури от тип студент с факултетен номер ... ПЪЛЕН абсурд.
изпитите се правят на лист, пише се сорс на лист .. оле незнам това ако не е абсурдно здраве му кажете.
разбирам че са основи ама от основи до основи има разлика
предмет :
Java Fundamentals ... за първия изпит на SUn Micrososystems - Java Programmer.
Учат се ОСНОВИ на Java.
учебните материали за курса са направени за хора който не са програмисти !
14 раздела мисля че бяха всеки час се зима по 1 мисля с доста домашна работа
време на курса разбрах че е около 2 месеца и половина води се само сабота и/или неделя.
т.е. един път седмично както и в ФМИ
какво се учи
синтаксис на езика
прости типове
колекции
работа с низове
с Math за математични операции
полиморфизми и така нататак всякви ООП щуротии
сериализация мисля че същ се учише
работа с потоци
нишки
та дори и графично програмиране с AWT
е това са си добри основи за 1 1 1 1 предмет . а и мисля че изпуснах доста теми :>
0 на 10000 студента знаят как се правят нишки на C ili C++ ( Не говоря за MFC shits ili za Borland Shits ) .
1 на 300 студенти знае как се работи с сокети на C/C++ .
от 1ви курс сигурно е само cipher
от моя курс сигурно е само Stilgar.