argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Java SE 6  (Прочетена 5551 пъти)

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
Java SE 6
« -: 11.12.2006, 13:53:23 »

И в лето Господне 2006-то се пръкна на бял свят не какво да е, а Следващият Наследник - Java SE 6:

http://java.sun.com/javase/6/

Няма нововъведения в синтаксиса на езика (до колкото знам), но има интересни попълнения в пакета java.util, които със сигурност ще влязат в новата версия на сертификационния изпит. Ако и този път SAI се забавят с пускането на теста толкова, колкото се забавиха за Java 5 - директно ще се upgrade-на по официалната сертификационна програма.

За незапознатите SAI означава Sun Academic Initiative и един вид това е отличителния белег на курсистите по програмите за обучение на SUN. Ползата от това е, че изпитът струва с една идея по-малко (например идеята може да е над 50%), но SAI изпитите се обявяват по-късно от официалните и специално за Java 5 закъснението беше около една година!

Ако някой изкопае добър онлайн материал за само/подготовка за SCJP 6 - нека го постне във форума на ФМИ. Ще бъде от полза за всики, които са на вълна Java!
Активен

Stilgar

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 843
Re: Java SE 6
« Отговор #1 -: 12.12.2006, 00:38:23 »

ima li nov VM?
Активен
"Човек винаги трябва да си прави background" - Lia

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #2 -: 14.12.2006, 12:27:19 »

И в лето Господне 2006-то се пръкна на бял свят не какво да е, а Следващият Наследник - Java SE 6:

http://java.sun.com/javase/6/

Няма нововъведения в синтаксиса на езика (до колкото знам), но има интересни попълнения в пакета java.util, които със сигурност ще влязат в новата версия на сертификационния изпит. Ако и този път SAI се забавят с пускането на теста толкова, колкото се забавиха за Java 5 - директно ще се upgrade-на по официалната сертификационна програма.

За незапознатите SAI означава Sun Academic Initiative и един вид това е отличителния белег на курсистите по програмите за обучение на SUN. Ползата от това е, че изпитът струва с една идея по-малко (например идеята може да е над 50%), но SAI изпитите се обявяват по-късно от официалните и специално за Java 5 закъснението беше около една година!

Ако някой изкопае добър онлайн материал за само/подготовка за SCJP 6 - нека го постне във форума на ФМИ. Ще бъде от полза за всики, които са на вълна Java!
q obqasni malko pvoehce za SAI  izpitite..

Stilgar : da be mnogo iasno
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 14.12.2006, 14:19:51 »

Няма много за обяснение - отиваш в някоя Sun академия (нямам представа къде има) или отиваш в някоя Cisco академия. И в двата случая караш курс по програма за обучение на Sun и на края получаваш:

1) Сертификат, който удостоверява, че си завършил успешно еди-кой-си курс по Java, спонсориран от Sun Microsystems.

2) Ваучер за намаление за истинския тест за истинския сертификат. Вече забравих колко е намалението, но то горе-долу се компенсира с цената на проведения курс в академията.

По мое мнение точно за SCJP не си заслужава да се карат подготвителни курсове. Вече бях на един такъв и мога да ти кажа, че освен "опресняване"  нищо друго не се постига. Въпреки това не съжалявам, защото задоволих любопитството си, имам един сертификат повече :), а и получих заветния ваучер.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #4 -: 14.12.2006, 14:23:33 »

:) da az za toq nachin go znam :>>
misli hceh prsoto ima nachin da karash napravo samite izpiti po evtino :> haha no po kasno :+)
kakto i da e :>
Активен

Stilgar

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 14.12.2006, 14:45:31 »

na java.com oshte mi dava 5.0 Update 9 da svaliam
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #6 -: 14.12.2006, 15:21:12 »

ofocialnia sait na java
e java.sun.com :)
onova drugoto e za useri :>
http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp
Активен

Kas

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 46
« Отговор #7 -: 14.12.2006, 15:43:08 »

Съдейки по времето необходимо на Sun да изготвят SCJP 5.0 сертификата, то SCJP 6 едва ли ще бъде пуснат преди април, май 2007 година. А относно двете програми за сертифициране, до колкото съм запознат няма разлика във въпросите на теста от официалния (комерсиален) сертификат и този, които се държи когато се явяваш по SAI програмата. Разликата е, че единия струва 200 $, а другия 60$. Когато си платиш 200$ ти пращат значка + карта към сертификата. А защо SAI теста се пуска по-късно от комерсиалния... от Sun не пожелаха да ми кажат:) Може би за да може нетърпеливите java програмисти да си платят 200$...:)
Активен

Stilgar

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 14.12.2006, 15:46:51 »

e za useri de
az sum user
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 14.12.2006, 17:00:37 »

...Разликата е, че единия струва 200 $, а другия 60$. Когато си платиш 200$ ти пращат значка + карта към сертификата. А защо SAI теста се пуска по-късно от комерсиалния... от Sun не пожелаха да ми кажат:) Може би за да може нетърпеливите java програмисти да си платят 200$...:)

Kas,

Недей да подвеждаш аудиторията чак толкова жестоко!  :-)

Това за 200$  дето го написа леко ме стресна и реших да проверя какво мислят от Прометрик (http://prometric.com) по въпроса. Според тях тестът не по SAI програмата за България все още е "само" 150$!

А ако имаш вътрешна информация, че ще качват цените...
Активен

Kas

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 14.12.2006, 17:57:46 »

В страницата на Sun http://www.sun.com/training/catalog/courses/CX-310-055.xml за SCJP 5.0 пише 200$. За да се явиш на теста трябва да си купиш ваучер от Sun. Прометрик просто предоставят теста в изградената си мрежа от тестови центрове и предполагам, че базата им е малко поостаряла. Вероятността изпита за SCJP 6.0 да е 150$ е почти нищожна, при условие, че Sun вече са вдигнали цената за SCJP 5.0.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 15.12.2006, 10:53:56 »

В страницата на Sun http://www.sun.com/training/catalog/courses/CX-310-055.xml за SCJP 5.0 пише 200$.

С огромно неудоволствие трябва да призная, че си прав!

А тестовете на Microsoft продължават да са по 50$, което означава, че за 200$ можеш да се явиш на 4 MS теста! Започвам да обмислям варианта... :)

Няма справедливост на този свят!
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 08.01.2008, 15:26:32 »

Не знам от колко отдавна е новината, но чак днес ми попадна пред очите: вече има официално обявени сертификационни изпити за Java SE 6.

http://www.sun.com/training/certification/java/scjp.xml

Не се рових на дълбоко, но на пръв поглед промените спрямо петицата е, че в Section 6: Collections / Generics са добавени интерфейсите NavigabeSet и NavigableMap. Отделно от това има промени в някои API-та спрямо петицата, но те са поносимо малко, в сравнение с промените от четири към пет.

Като за финал напълно безплатно ще споделя една мъдрост, до която стигнах през годините: не е важно количеството сертификати (дори да са най-новите и най-актуалните), важно е какво можеш да правиш с мозъчното си вещество.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #13 -: 08.01.2008, 16:02:53 »

което не доказва защо имаш много сертификати :)))
базикам се
а иначе мсофт сертификатите са далавера,
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #14 -: 08.01.2008, 17:32:35 »

което не доказва защо имаш много сертификати :)))
базикам се
а иначе мсофт сертификатите са далавера,

Имам много сертификати, защото:

1) Винаги ми е било интересно да разцъквам най-новите технологии и съответно да имам тапия, че мога да ги разцъквам (визирам специално M$-ките по 50$ всяко).

2) Преди да започна да печеля пари с това, което ми се намира в главата мислех, че не съм достатъчно конкурентно способен на IT пазара. Сертификатите са един начин да покажеш, че имаш конкретни знания в конкретна област. Сега имам много сертификати и мисля, че и без тях щях да съм също толкова конкурентно способен на IT пазара.

3) Защото така се чувствам по-добре. По мое мнение комерсиалните сертификати имат по-голяма тежест, отколкото дипломата ми за магистър по софтуерни технологии. Поне в чужбина. В България истината е малко по-различна.

4) Преди като студент имах много свободно време, което уплътнявах с IT курсове, подготовки за сертификационни тестове и т.н. Сега вече нямам толкова време.
« Последна редакция: 08.01.2008, 17:34:12 от Иван Давидов »
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #15 -: 10.01.2008, 10:17:09 »

а ве ти хубаво си отговорил ама трябва да ти се карам що не каза че си се отказал да правиш факултативната за java :) а иначе както е казал мечо пух Колкото повече толкова повече :) а иначе е естествено  по добре да имаш сертификати :>
Активен

Kas

• Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 10.01.2008, 13:32:04 »

Joke, може да направиш факултативна за пролетния триместър, като включиш и нововъведенията в езика от 1.5 нагоре. Предполагам, че ще има много хора, които биха се записали. Само с тези, които те познават ще напълниш две зали :-)
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #17 -: 10.01.2008, 14:21:55 »

а ве ти хубаво си отговорил ама трябва да ти се карам що не каза че си се отказал да правиш факултативната за java :)...

Признавам, виновен съм. Просто сега нямам време да се занимавам с това. И не съм се отказал, а отложил във времето, има разлика, макар и минимална (то до тогава може и нова Java да излезе)! :)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #18 -: 10.01.2008, 14:48:57 »

Joke, може да направиш факултативна за пролетния триместър, като включиш и нововъведенията в езика от 1.5 нагоре. Предполагам, че ще има много хора, които биха се записали. Само с тези, които те познават ще напълниш две зали :-)
ами не аз всъщност се чудих дали да не направя за Web development (JSF най вече + споменаване на JSP /Servlets ) само че се отказах тъй като реших че много хора ще отидат на основи на Java при иван и няма да има смисъл...
ще видим JSF може да направя 3тия семестър.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #19 -: 10.01.2008, 15:02:56 »

а специално по въпроса за основите на Java :
"
8 Starleen 10 Януари 2008 г.
8 14:55 napravi osnovi na Java i obeshtavam da se zapisha
7 JOKe  10 Януари 2008 г.
7 14:55 a ve nqma smisal
7 14:55 shtoto veche v 3ti kurs
7 14:55 se uchat bash osnovi na java
7 14:55 smisal... predmeta v moomenta e to4no osnovi na java
7 14:55 ne e daje takyv kyvto beshe minalata godina
7 14:55 mi si e bash osnovi
7 14:55 nqma smisal ot fakultativna po osnovi
"

изтрил съм няколко реда защото няма смисъл от спам.
Активен