Моето мнение е че ajax ще се задържи, но с малко по-различно разбиране, от това в момента (точен пример е демото което даде).
В момента нашумя и даста програмисти взеха да пишат безсмислени приложения/глезотии.
Получава се нещо като начинаещ web програмист който прави фирмен сайт: стремеж към това да вкараш всевъзможни въртящи се глупости, но не и насока към основната идея - Продукт показващ на крайният клиент за какво става дума.
В един сайт е много удобно след попълване на данни да изкараш на потребителя без презареждане дадени резултати (заето потребителско име, продукта Ви е добавен в количката и тнт).
Също големия плюс е че да кажем при web базиран софтуер често има времеотнемащи изчисления и проверки (генерация на големи файлове, синхринизация на данни, връзка с други бази данни и тнт) и за да покажеш на клиента страницата, трябва да го караш да се изпълният и тогава да ми се покаже на браузъра, а той да не знае защо не се зарежда.... е тук ajax е много подходящ.
Обаче идеята да правиш тези глупости местещи прозорци (това не е ajax) и цялостен брауз на страниците без презареждане за мен е абсурдна: много трудно при наличието на няколко програмиста ще се реализира голям динамичен проект, SEO (тук няма смиисъл да се говори), стандарти като 508 пак е абсурдно, губене на клиентела която не ползва java script в брузърите (GSM, текстови браузъри и тнт).
Оффф цял ден мога говоря за това.
АЗ МИСЛЯ че ще се задържи, но до основно ниво позволяващо оптимизирана работа на клиента.
ПП ще се радвам да няма постове от типа 'ти луд ли си' и тнт. Това ми е мнението изградено на моя опит.