Само трябва да се реши от какво ще започнем нова ОС или лин дистро, всеки може да си направи дистрибуция или ОС само да се порови малко, но не всеки може да направи пълно функционална ОС - по простата причина че трябват много хора и акъл в главата, по сложно е от това да прекомпилираш пакети, а най-вече носи много голям авторитет. Много проекти за ОС са започнали в университети. Идеята ми от самото начало беше ако се съберат достатъчно хора да не си хабят труда да компилират и настроиват пакети за дистрибуция, която ще е капка в морето( което си е хамалска работа и всеки на които му е показано един пат как става може да го направи ), а да се създаде нещо не чак толкова завършено, но наше с което може да се занимаваме и да се учим върху него да не говорим, че по добра курсува работа от това няма. Други след нас да го изграждат, ясно ми е че ще е бавно и мъчително(незнаете какъв кеф е да накараш флопито ти да чете файл от дискета с твой собствен драйвер в защитен режим, което се отнася за х86 архитектурата-е перфектния вариант ще е да възкресим ПРАВЕЦ обаче да не е съвместим с ИНТЕЛ, между другото ВЕЛИКО ТЪРНОВО пак правят телевизори). Имаме толкова добри преподаватели които са написали доста книги за операционните системи на чист български(виждал съм страхотни книжки за ниско ниво на ПРАВЕЦ, по нови нз). Да не говорим че се преподават по университетите нужните знания, но те не се ползват, а само ей така за информация да разбираш какво прави Уиндоуса на компа ти(катедра "операционни системи" ако не греша). А кои хора трябва да участват в цялата работа? Отговора е всички които обичат компютрите, поне малко имат хъс за работа с тях и не е задължително да си бил на 1 място на олимпиада по информатика за да правиш това. Виждал съм хора които могат да ти решат луди задачи по инфрорматика но стигне ли се до приложна част просто увисват. Разбира се нужни са и знания по асемблер и С++. Не е важно хората които участват да са сериозни(не и в началото, защото ще има нужда от някаква основа), а по какъвто и да е начин да помагат когато могат, някои ще се махат други ще идват да помогат, затова трябва да има точно начертани правила за писането, кода и целите които ще се следват. Какво ще ни донесе цялата работа, ми мисля си че само знания като за начало, малко общество от хора и бирени коремчета от бирата която ще изпием през това време. ;-) Това е част от плана който имам, искам да знам и вашето мнение.
П.С. А колко съм сериозен аз, достатъчно за да се запиша в този университет само зареди тази част от моя план, отхвърляйки техническите университети. Незнам какво ще се получи но е добре да опитаме.