Ето тук постнах тия дни относно темата, уви засега юристите в ПУ мълчат:
http://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=3393.0
Въпроса ми е към вас, подкрепящи торентите е до колко е правилно нещо законно, което е създадено за незаконни деяния? Помислете си мотивите на тия дето подкрепят тази кампания, дали те не е за да продължат с пиратлъка си?
@ksx, моите уважения, но явно нещата хич не са ти ясни. Как разбра, че е създадено за незакнни деяния? Знаеш ли изобщо как функционира торент системата? Тракерът сам по себе си е начин на обмяна на файлове между потребителите. Той представлява 20-тина PHP файла (айде има и писани на C++). Защо собствениците на тракери трябва да се обвиняват в незаконни действия, при положение, че не хостват нищо нелегално? Или вече сорс файловете стават нелегални? Това какво разменят помежду си потребителите не ти дава никакво право да твърдиш с каква цел са създадени торент тракерите.
p2p технологията, както всичките й разновидности са ми ясни. В момента не коментирам (не се коментира) нито протокола, нито приложенията които го ползват - няма спор - всичко е ОК, дори ми харесва замисъла. Ето дори един интересен проект http://www.calitko.org на мой приятел за file sharing.
Въпроса е по-скоро за какво се ползва тази технология и как това да бъде предотвратено. Засега бруталния подход към тази технология изглежда решение, което нашите умници са намери, истина е обаче че всички, които подкрепят "торентите" и разновидностите им са чисто и просто пирати и те мрънкат щото се слага ръка на свободата им да си обменят пиратски продукти. Относно хавата със Славейков всеки, а дори и ти знаеш, че наличието на едно престъпление не оневинява друго подобно.
Ако юристите бяха малко по-добре обиграни технически подобни руптанета и акции щяха да си останат в сферата на шума само в онлайн пространството...
Другарю
@ksx, в кой век живеете, по закон никой няма право да влиза в дома на обикновения потребител (освен в случаите, когато присъстват неуспорими доказателства, за извършване на престъпна дейност в особено големи размери) и акциите на ГДБОП са чисто милиционерски и присъщи за отминалите и срамни години от Българската история. Това не е решение.
Наистина - наличието на едно престъпление не оневинява друго подобно. Напълно съм съгласен, но да започнем с факта, че размяната на файлове чрез торент системата не е престъпление. Торентите не представляват дори и линкове към незаконна информация. Те са файлове, съдържащи информация за това кой споделя даден файл или файлове и някои други характеристики, удостовряващи идентификацията в тракера на съответния потребител. Как торент тракерът и собствениците му извършват незаконни действия, при положение че потребителите са тези, които разменят файлове.
Друг е въпросът, че ГДБОП действа напълно избирателно - при условие, че Дата.БГ наистина хоства същите тези файлове, които се разменят през торент системата, нашите милиционери решиха да затварят торент сайтовете и да посегнат на P2P технологията, в която няма нищо нелегално.
Абсолютно корумпирано правителство - акциите на ГДБОП служат за отчитане на дейност пред ЕС. Това го знаят всички. Но вместо да се отчита дейност с реални акции и хващането на реални престъпници, изкараха нас, интернет потребителите, престъпници.
Извинения за всички p2p потребители, които са се засегнали от предишния ми пост. Нямам за цел да лепя етикети или подобни, просто екстраполирах за да подсиля поста и да го изясня повече.
Коментари относно другото?
Ето синтезирано мнението ми отново, което ти все пак не коментира: Не подкрепям тези брутални атаки срещу технологията, но може би в момента наистина да няма по-добро решение от това. Продължавам да мисля, че голям процент (не всички разбира се - извинения още веднъж за това) от хората "за торентите" са именно такива, които ги ползват за нелегален file sharing. Не харесвам начина или как се показва само едната страна на нещата, а именно колко чиста и ясна е техническата страна на нещата, като в същото време никой не коментира океана от възможности, който тази технология предоставя на неморални потребители.
Ами SMF-ът (форумът), в който пишем в момента не дава ли същата тази възможност. Представете си, че се регистрира престъпник, който на лични съобщения се опитва да склони някои от членовете на форума към престъпни деяния. Не дава ли и тази технология възможности на неморалните потребители. Ами Google и милионите линкове към "нелегална" информация там (не ми казвайте, че не знаете как да намерите някоя MP3-ка от Google).
И пак казвам - торентите не са дори линкове.
Хай отново, така е въпроса за/против "пиратството" няма нужда от коментар. Нишката, която обаче според мен трябва да се вземе в предвид в този "казус" е до колко p2p технологията стимулира пиратството като явление, и аз мисля че до голяма степен. Както ти казах мерките срещу крайния резултат може би наистина са неоптимални (меко казано), но все пак е нещо, нали? Примера ти с кухненския нож е ок, но има и доста контра примери - примерно течностите в самолетите, максимална скорост в населено място или имане на лично оръжие за самозащита... Ясно е, че без ограничения не може, нали?...
За филтруването на трафика - хубава и доста дълга тема. Точно в този пост всъщност не бих искал да я започваме, че съвсем ще се отплеснем, въпреки че тия дни си мислех да отворя такава във free ping. Също хубава идея е да направим предаване за/против в радиото, мисля че ще се получи доста интересно + това е време ФМИ да получи своето ефирно време - това е покана, помисли. Иначе с две думи за филтруването - не съм против него, но ще говорим за това със сигурност.
Филтрирането на трафика от господата милиционери пък беше поредния абсолютно неадекватен акт на произвол от страна на правителството срещу Интернет обществото и срещу свободата на хората да ползват Интернет.
Абсолютно незаконно е БТК да ограничава достъпа на потребителите си до определени части на Интернет пространството, най-малко, защото в договора, който подписват тези потребители няма клауза, даваща право това да се случи.
Да не говорим, че в случая правителството ограничава работата на Частни фирми абсолютно директно и без никакви законови основания.
Повечето от хората, пишещи в тази тема работим в IT сектора. Представете си, че ГДБОП дойдат при вас и ви кажат:
"Преустановете работата по следните проекти..."
Като виден член на торент обществото, както в БГ така и в международен мащаб мога да кажа, че задачата, с която са се захванали нашите управници е напълно непосилна за тях. След известно време ще ви стане ясно за какво говоря.
P2P will never die.