Драги
Voodooman,
чета форума от бая време и знам колко силно разсърден можеш да бъдеш
... извинявай ако съм те провокирал по какъвто и да е начин със следващия си пост ;)
Целите на класическите университети не са да произвеждат теоретици
Мисля, че ти се размиват понятията (както при повечето хора в България). Има ОГРОМНА разлика между Технически университет и класически университет. Навремето и в България е имало разлика, но в момента сме стигнали до там, че от класически университет излизат по-добри приложни специалисти отколкото от технически такъв, което е яко, защото визирам нашия факултет ;)
Един прост пример - приложна математика, информатика - това са практически специалности, надявам се че го знаете.
Приложна математика е практична специалност - да, но от друга страна тя е специалност, която нормално не би се предлагала в класически университет.
Информатика от друга страна не е практическа специалност. Информатика е наука за информацията, а не Приложно Програмиране за Софтуерни Разработчици! Както има разлика между математика и приложна математика, така има разлика между информатика и информационни технологии ... надявам се ТИ да знаеш това ;)
Липсата на добри упражнения (а и лекции) във ФМИ е проблем на голяма част от българските университети
Това никога не е било проблем във ФМИ. Назови поименно преподаватели, чиито курсове смяташ за слаби и с радост ще ги обсъдя с теб
(има случаи и с дипломирани магистри!) да не могат да напишат най-елементарна програма
Щом са завършили, значи са добри теоретици. Учили са - завършили са! Всеки минал през ФМИ знае, че на изпитите по повечето дисциплини теорията е по-важна от практиката. Технологиите се менят, но идеите остават все пак.
..., а фирмите да нямат никакво доверие на университетските дипломи.
Назови поне 3 фирми, които набират персонал според дипломата, а не според знанията, показани на интервюто.
P.S. Не мисля, че темата е подходяща за коментар на каквито и да било заплати.
Темата индиректно е свързана с по-нататъчната реализация на студентите ... в този ред на мисли не смятам, че коментирането на дивиденти, получавани в следствие на знания, придобити по време на следването е неуместно!
Мир вам неверующи!
Силно ваш
Artanis ;)
P.S. Artanis, ако четеш тоя пост ... пусни коментар ... силно се усеща липсата ти в тоя форум