argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Кой прави вестника на ПУ?  (Прочетена 5465 пъти)

VooDooMaN

• Гост
Кой прави вестника на ПУ?
« -: 15.01.2005, 17:32:00 »

Освен есета и разсъждения не открих нищо полезно в него. Нещо за университета, интервю с някой преподавател, актуална тема, над какви проекти се работи в момента.... такива неща. Ако искам да чета текст-разсъждения мога да си отворя slovo.orbitel.bg или някой подобен сайт и ще чета къде къде по-качествени неща. Нещо не разбирам концепцията на този "университетски вестник".
Активен

artanis

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
    • http://free.hit.bg/artanis
« Отговор #1 -: 15.01.2005, 18:36:00 »

VooDooMaN,

Аз също не разбирам концепцията. Може би този вестник преди е бил инструмент за пропаганда на комунистическите идеи сред студентите.

А сега продължава да се издава по инерция, или защото издателят, примерно е човек на някой в университета (подобно на библиотекарката) и трябва да получава заплата. Моля, поправете ме, ако греша.

През целия си период на обичение в ПУ нито веднъж не съм си купил този вестник (само веднъж го разгледах, защото беше качен в сайта на ФМИ), нито пък познавам някой, който си го е купил. Има нещо необичайно в тази история, не е ли така?

поздрави:
Атанас Чанев
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #2 -: 16.01.2005, 15:16:00 »

a ve donqkade vesnika ima naistina nqakoi gluposti koito ne me /ne ni interesuvat ama se pak toi e za da se chete ot vischki moje na nqakoi ot bylgarska fiologiq da mu e interesno da prochete za neznam si koi kyv bil na mladini ili nqakoe ese , koi znae inache as razbrah za vesnika predi 1 mesec ot dekana inache dori neznaeh che go ima i poglednah 4te broq koito biaha na site-a na FMI nenzam za drugo ama pone as mnogo se smqh na izvadki ot kandidat studentskiq izpit po literatura ako ne drugo sa pone smeshni.
inahce spored men triabva da se zeme malko po.. kak da go narechem "golqmo uchastie na FMI" v vesnika da go narehcem shtoto pone za studentite ot FMI donqkade e dosta sku4en primerno bi bilo iako da se poblikuvat Review na sichki meropriatiq koito veche sa minali v FMI kato neshtata v Aktualno na site-a ama sled kato te sa minali.
ili puk dori interesni i glupavi istoriiki svyrzani s programirane/matematika naprimer :
Как да си отгледаме програмист

Уважаеми жени!
Навярно сте се сблъсквали с такъв проблем - купили сте за
новия апартамент мебели, теракота и фаянс, перденца и
слончета, но чувствате липсата на уют и още нещо. Това
чувство за незавършеност означава, че за дома е необходим
един дребен детайл, а именно - мъж.

Горещо ви препоръчваме в такъв случай да си завъдите
програмист. Той е достатъчно непретенциозен, няма да ви
пречи и не заема много място. Освен това, четейки обявите по
вестниците лесно можем да установим, че програмистът е една
от най-модните и елитни породи мъже.

Прочетете внимателно даденото по-долу описание и помислете -
може да се окаже, че това е Той - този за когото сте мечтали
цял живот....

Екстериор:

Програмистът може да бъде голям или малък. Съгласно
изискванията е с дълго типично окосмяване, характерна
плешивина, обикновено брада и мустаци (необходима е
поддръжка за да се запази описания външен вид). Погледът на
програмиста е леко разсеян и блуждаещ, гърба е леко огънат
напред. С други думи, той е достоен за внимание и завист от
страна на вашите приятелки - омъжени за банкери,
асенизатори, политици и комбайнери.

Първоначални инвестиции:

За съжаление, този елемент от пейзажа изисква доста големи
първоначални инвестиции. Ще ви бъдат необходими:

1. Персонален компютър (процесор Pentium III или в краен
случай Athlon).
2. Маса и стол.
3. Пепелник.
4. Чаша за кафе с вместимост 0.5 л.
5. Бира (много пъти)

Как да намерим програмист.

Програмистът няма строго определен ареал на обитаване, но
най-лесно може да бъде открит на големите компютърни
изложения, където тази порода има склонност да се събира на
големи стада (хергелета). Извън сезона, може да бъде
забелязан в големите компютърни магазини, интернет центрове
и общо взето, на най-необичайни места, като например
трамвая, стадиона и даже в заведенията на МакДоналдс. Ще го
познаете по списание "Компютър", "Byte" или по дебели книги
с непонятни заглавия. Ако програмистите са повече от един,
лесно ще ги отличите по езика, който прилича на
трудновъзпроизводима смес от калифорнийски и правешки
наречия.

Програмистът е нощно животно, и поради това му е необходима
отделна стая с тъмни пердета. Желателно е да има отделен
телефон, в противен случай рискувате никога повече да не се
чуете с вашите приятелки. Не е необходимо да оборудвате
стаята с легло - програмиста ще дреме на дивана докато вие
сте на работа.

Улавяне.

За да уловите програмиста е достатъчен който и да е детайл
от вашия предварително закупен компютър. Приближете се
внимателно към програмиста, покажете му детайла като
едновременно тихо шепнете "вирус","диск", "монитор". Също
така не забравяйте да споменете и магическата дума "бира!".
След като привлечете вниманието на програмиста го помолете
да ви оправи разваления компютър. Ще тръгне след вас като
програмист! Докато той разглежда компютъра ви, го почерпете
с бутилка бира (в никакъв случай халба!).

Той е ваш!

Демонстрация.

Демонстрацията на програмиста трябва да бъде внимателно
премислена още преди улавянето. Никога не слагайте монитора
с гръб към стената! Програмиста по принцип не се обръща даже
когато му викате на ухото, и в такъв случай ще можете да
показвате на своите приятелки и на Петрова от горния етаж
само неговия гръб. Затова, работното място на програмиста
трябва да бъде разположено така, че към него да има достъп
от всички страни. Препоръчваме ви да монтирате в стаята
кондиционер който се включва от съседната стая, защото иначе
няма да намерите програмиста в задимената стая.

Дресиране

За съжаление, програмиста практически не се поддава на
дресировка. Все пак, може да бъде научен да извършва някои
прости действия - да купува хляб, да включва телевизора, да
изхвърля боклука и т.н. Тези условни рефлекси се усвояват
особено добре при захранване с бира и кренвирши. Ако успеете
да го откъснете от компютъра (внимавайте, в такъв момент
програмиста е много опасен) можете да го вземете с вас в
магазина и да го научите да носи чантата с покупките. Трябва
да имате предвид, че някои прости команди които са понятни
за другите породи мъже, програмиста приема съвсем различно -
например, "затвори прозореца!", "излез оттам!", "виж,
мишка!" и т.н.

Следвайте тези препоръки и вашият любимец ще бъде винаги
бодър и ще краси дома със своето присъствие!

Активен

Boris

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
    • BorisV5
« Отговор #3 -: 16.01.2005, 22:13:00 »

JOKe nedei taka, POPELIAH se ot smiah, edvam uspiah da se zadurja na stola dokato go pro4eta ..... smeh smeh .....
Активен
BorisV5

Boris

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
    • BorisV5
« Отговор #4 -: 16.01.2005, 22:24:00 »

aaa da zabravih za vesnika da kaja kakvo mislia .... moeto mnenie za tova tvurenie na iskustvoto e:
     Vednuj se izlugah da pogledna niakoi ne6ta ot nego no na sekundata razbrah 4e e pulna 6turotia, moeto re6enie za vesnika na PU e:
da uvolnim vesnekaria i da prodadem ma6inite ot pe4atnicata za da si napavim goliam studenski kupon .......  no kato za na4alo da zapo4nim s Uvolnenie na Bibliotekarkata, aa INSPEKTORKITE ako produljavat da 4atiat na ICQ dokato as se mu4a da polu4a informacia, moje da glasuvame i za tiahnoto uvolnenie  ))))
Активен
BorisV5

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #5 -: 16.01.2005, 23:12:00 »

Borio : haha nenzam as nishto neznam i nerazbiram nedei i ti taka tolkova brutalni merki  
kolkoto do bibliotekarkata sajelqvam nikoga ne sym polzval bibliotekata vlizal sym samo vednaj za da si zema belejka che ne dalja knigi i chesno kazano nevleznah na poveche ot metar. men bibliotekite me depresirat
Активен

artanis

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 17.01.2005, 14:31:00 »

Boris,

Инспекторките са ок, нищо че понякога се чака. Ако Ви се наложи да си издавате академична справка, процедурата трае около 10 дни. Това време може да се съкрати до 1 ден със съдействието на инспекторките.

поздрави:
Атанас Чанев
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #7 -: 17.01.2005, 17:24:00 »

nqaa nishto edno mom4e deto iskashe da si izvadi akademichna spravka chaka pone 2 sedmici v TU Plovdiv .. pri polojenie che hodishe pochti prez den da im dava zor  
Активен

Valdorval

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 87
« Отговор #8 -: 06.03.2005, 12:46:00 »

Borise tova deto go kazvash za inspektorkite ne go uvazavam. Moeto  predlogenie e da se napravi elektronen variant na vestnika na universiteta i da se nameri dobur ekip da raboti vurhu suzdavaneto na tozi vestnik. ; )
Активен

artanis

• Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 18.03.2005, 15:07:00 »

Кой би продължил след 3тото изречение:
(първа страница на вестника - статия от Тодор Радев)
...
В интелектуалното пространство на съвременна България, лишена от реален държавен суверенитет, йезуитски се натрапва нихилистичната идея за нашата цивилизационна недостатъчност. Тази тенденциозна измама заглушава с щедро финансиран пропаганден шум хилядолетната българска идентичност, изграждайки миража на т.нар. европатриотизъм. Лакейските поклони пред благоденстващия европейски Запад са съпроводени с унизително отричане от собствените европейски корени. Компрадорската ...

Ами тази статия на мен ми се струва:
1. Глупава
2. Заблуждаваща
3. Националистическа
4. С ужасен стил

Особено 4тата точка е много опасна, защото противоречи на най-естествената функция на езика: Средство за комуникация. Използвана е доста рядкосрещана лексика, за да прикрие семантичното безобразие, което стои зад тези изречения.

(Същото семантично безобразие, което стои зад изреченията от много учебници, писани от професори, вероятно за да заблудят партийните секретари при получаването на титлите си.)

Учебниците и научните трудове на английски: Кратки и логически свързани изречения, чиято цел е да представят по възможно най-прост начин концепции - така че те да бъдат РАЗБРАНИ.

... И някой би ли ми обяснил какво значи "цивилизационна недостатъчност"

поздрави:
Един Свободен Човек
Активен

ice

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Akademichna spravka?
« Отговор #10 -: 12.07.2006, 14:27:29 »

kak moje edna akademi4na spravka da e 50 leva....?
edin dokument deto se izdava besplatno....
predstavqte li si :) smeshna istoriq za uni`to
Активен

Райчо Мукелов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
  • I snuggle with subwoofers
    • HULTIG - Human Language Technlogy and Bioinformatics Interest Group
Re: Кой прави вестника на ПУ?
« Отговор #11 -: 12.07.2006, 15:15:36 »

Няма да правя разбор на въпросната статия, но е смешно във вестника на УНИ-то да се коментират такива теми с политически привкус. Такъв вестник може спокойно да се разпространява безплатно в университета и да отразява какво става в него, а не да е поле за изява на някакви субекти със съмнителен авторитет. Лошото е че май в ПУ няма специалност Журналистика и няма кой да го списва тоя вестник.
« Последна редакция: 12.07.2006, 15:20:12 от sasquatch »
Активен

OpenBSD

• Гост
« Отговор #12 -: 12.07.2006, 16:05:21 »

В това отношение сме мнооого назад. А и тези, които се опитват да се изявяват като журналисти си натрапват тяхното мнение и пристрастия. Изобщо малко са свестните журналисти в БГ.
А за вестника... Ами нямам конкретен коментар, или по-скоро предпочитам да си го запазя за себеси. Във FH-Lausitz се издава списание, което коментира как се веселят студентите, новини от града дава интервюта с преподаватели и представители на фирми, предстоящи и минали научни събития. Много ми харесва класацията на преподавателите. Там всеки преподавател си прави изводи до колко добре според студентите си върши работата, но като се има напредвид посещаемостта на занятия в ПУ и как "насила" преподавателите се опитват да вкарат повече студенти в час, като правят проверки и после правят бонуси на изпитите, просто такава класация би била нереална. Всъщност веднъж присъствах на една лекция, на която бахме само 5 човека, но преподавателя нищо не каза и си предаде предвидения за деня материал.
Забравих най-важното. Списанието е мин. 20 листа, печатен формат и се разпространява безплатно. А и последно много ми хареса дискусията за и с студетни в неравностойно положение или иначе казано инвалиди. Самите студенти обясняваха какви са според тях условията и какво може да се направи още. А до колкото се сещам за инвалидите в БГ се сещат само като има избори.
Активен

Marta

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 517
« Отговор #13 -: 13.07.2006, 12:28:02 »

Вестникът се пише от Тильо Тилев, ако не греша (надявам се да не съм написала правилно името му). Веднъж имах "извънредното щастие" да ме интервюира. Дори името ми не успя да възпроизведе правилно на страниците на вестника. И не става дума за печатна грешка, а за фактологическа - беше ми подменил фамилното име. Оттагава не чета този вестник.  :-)
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #14 -: 13.07.2006, 14:48:57 »

Тильо Тилев не пише вестника, а се води главен цензор (редактор).

Преди 1-2 месеца имах щастието да говоря с него за публикуване на едно отворено писмо до Ректора на ПУ. Пича беше спокоен, обясни ми, че го иска на DOC file по попщата, за да улесня процедурата по отпечатването му в следващия брой. Увери ме, че имал достатъчно свободно място и със вигурност ще се публикува - речено сторено.

Около 1 седмица по-късно получих писмо от него (цитирам):
Отвореното писмо, което ми изпратихте не влезе в броя. Първо, защото се събраха твръде много текстове. Второ, мисля, че да публикуваме отворено писмо срещу охраната не е най-подходящата форма. В смисъл, че им придаваме твърде голяма важност - нещата, според мен, би трябвало да се решат по административен път - с докладна до ректора, помощник-ректора или декана, които да постави въпроса и на академичен съвет.

Предполагам разбирате каква емоция донесе подобно ......... извъртане на отговорен човек, който е дал честната си дума. Отговора който му написах веднага беше следния:
Здравейте Г-н Тилев,
относно първото: Допуснах, че приемайки писмото ми, сте знаели за наличните текстове за следващото издание на вестника, или греша? Ако са се появили нови и по-важни материали постфактум, които са избутали писмото ми отново се съгласявам, защото Вие сте шефа (главния редактор).
относно второто: Категорично против!! Считам, че най-подходящото място да се разпространи едно отворено писмо писмо в ПУ (до Ректора на ПУ) е именно вестника на университета. Размислите и съветите Ви, относно текста на отвореното писмо не приемам в ролята Ви на главен редактор! Те могат да бъдат дадени като служител на ПУ, което разбира се няма отношение към публикуването на материала ми.
Отново повтарям и считам, че най-доброто място на едно отворено писмо е във вестника на университета, независимо от съдържанието му!
Поздрави,
Атанас Терзийски

"Живеейки" в ПУ започвам да разбирам мотивите на хората да са тихи и приведени и защо престъпват думата и принципите си козирувайки за нечия кауза. Мнението ми за вестник с подобна редакция се нарежда сред най-презираните популистки вестници на които някога съм попадал.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #15 -: 13.07.2006, 15:09:58 »

Много бих се радвал ако спрат да го издават. За 5 години веднъж си го купих и оттогава съжалявам, че изобщо мога да чета! Поне да спрат да го продават в новата сграда на ПУ. То и без това никой не го купува...
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #16 -: 13.07.2006, 15:16:04 »

Нека (ако може) спама и в ректората да намалее. Лично аз никога не съм си го купувал. Пълно подкрепям мнението на artanis публикувано на: 15.01.2005, 18:36:00.

Идеята за университетски вестник е хубава, но не във този му вид. Защо не се обяви примерно конкурс за главен редактор на вестника. ПУ обучава студенти, които биха могат да се занимават с това. Жалко е, че имаме такава трибуна, а тя не се използва ефективно.
Активен

VooDooMaN

• Гост
« Отговор #17 -: 13.07.2006, 15:32:19 »

А може да е доста интересен. И не е задължително да го правят журналисти. На който му е интересно да види алтернатива -> http://www.els-plovdiv.com/?a=newspaper - вестникът на ЕГ "Пловдив", който се прави от ученици 8-12 клас. Всичко е въпрос на желание.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #18 -: 14.07.2006, 10:09:40 »

в Весника бяха писали за OpenFest-a който се проведе тази година в ФМИ лично мен и статията и всичко ме накефи а и не ми бяха объркали името :)
така че по добре е да го има отколкото да го няма независимо какъв е.
Активен

OpenBSD

• Гост
« Отговор #19 -: 14.07.2006, 18:13:42 »

KSX, навярно ако беше публикувал писмото в по-голяма медия щеше да е добре. Тогава поне щеше да се даде гласност на проблема. А ако не ти е направило впечатление тук се потулват всички гафове по един или друг начин, а и като се изправиш малко повече и си потърсиш правата все се намира някой, който да те дръпне обратно. А това като се повтори няколко пъти и ти се убива желанието да се бориш с каквото и да било.

Аз така и не разбрах какви са толкова мотивите на охраната в това, че ще стоиш по-докъсно и забележи работиш. А и какво толкова се разпорежда. Но ако не се отдели внимание на това, тогава как ще се даде гласност на проблема. Ами никак. Разбирам, че ректорът е дал заповед да се стои до 8ч, но това е научна институция и съответно се извършва научна дейност, а идеите така както спохождат и по същия начин си заминават.

Изобщо защо вестникът се прави от човек, служител на ПУ, а не от студенти под ръководството на ПУ? Как този вестник тогава би дал гластност на проблеми на студенти, като не дава гласност на служители? И защо един човек е редактор и журналист? Ами това пък изобщо не може да ме убеди, че е най-добрата комбинация, при все че по този начин мнението за статиите ще се удобрява веднага от редактора щом са писани от журналиста. Просто лиспват мноооого идеи, но навярно и редакторът не е съгласен да приема идеи от студенти, а все пак това би следвало да са една част от читателите. Представям си тогава какво ще е ако има радио ПУ или телевизия. Между другото тук в Зенфтенберг университета си има и собствена телевизия и е доста на ниво. Прави се от студенти под ръководството на техен преподавател по Медия или нещо подобно като наименование на предмета, а програмата е на ниво.
Активен