Някога някой беше казал че го дразни това че има избор.
При Java има страшно много IDE-ta страшно много Frameworks и уш всичко е добре или поне аз си го смятах за добре
през последните 2 седмици се изнервих тотално на JavaServer Faces
то бивало имплементации бивало криво направени отдено бивало Frameworkс които са базирани на него бивало други който нямат нищо общо изобщо ЛУДА РАБОТА. Всеки уш си работи ползва 3 фреймуорка и реално има още 33 който не ползва всеки ден се бълват нови и нови, да не говорим че самия език се променя и самите фреймуоркове се променят и лично мен доста ме дразни. Ясно е че навсякъде всичко се променя но в повечето случай новите неща са само по бъгави по неразбрани и по комплексни от старите.
Последните 2 седмици ползвах JSF 1.2 RI на SUN update 4 еиии по голяма боза няма първо неможах да си направя сървлет дето да съдърва в себе си FacesServlet-a за да си направя default exception handler което беше супер бозa т.е. правя това :
http://fmi.zloba.net/?p=48 Отдено се сблъсха с супер брутално ТЪП БЪГ а именно на 1 от 15 отваряния на някоя страница кирилицата излиза с

? нещо повече направих филтър който да сетва Encoding направих и phaseListener същата боза ДАЖЕ нещо повече зимах контента и го декодвах и енкодвах на ново - СЪЩАТА боза или по голяма в някой случай. Накрая решихме и минахме на MyFaces 1.1.4 с което изхвърлихме label атрибута който служи за показване на името на някое поле от валидаторите. ( вероятно някой знаят за какво иде реч. ) та зарязахме и повечето валидатори
MyFaces 1.1.4 имаше по брутален бъг при бутон назад тъй като правим wizzard и бутона назад е immediate="true" но неясно защо текстовете в предните формите изчезваха да точно така иначе в сесията си ги има но ги няма попълнени ЛОЛ това е при ползване на binding a не на value . ЗА КЪСМЕТ се оказа че в 1.1.5 е фиксната тази боза та минахме някак.
Facelets - template engine пална боза за всякви нови тагове който искам да използвам трябва да правя xml файлове с описание на какви ли не глупости ( пример вижте как се пускат tomahawk components с facelets ) . Да не говорим ако искам да ползвам IceFaces, RichFaces или ADF ?
Луда работа - Струтс - губи се супер много време ...
JBoss Seam - яко добре и кво само за да си ползвам backign bean-овете да са Entity или Session Beans няма лошо ама чак фреймворк ?
Shale - супер ако искам да имам инит методи и етц - супер ама нов фреймуорк
та се замислям тия неможаха ли да измислят нещата океи а не 2000 различни неща
да не говорим колко ОРМ и кво ли не има .