Здравейте колеги,
г-н Иванов (;-)),
очевидно се интересувате от лингвистика. Предлагам Ви да видите тази страница:
http://sslmit.unibo.it/~baroni/welcome_to_knorpora.html . Това е дистрибуция на линукс, която се казва Кнорпора (от Кнопикс и Корпора). Освен стандартните приложения, има и средства за обработка на естествени езици. Компилирана е от Марко Барони, Университет на Болония (когото имам честта да познавам лично.)
sasquatch,
ако въпросът е насочен към мен и засяга смисъла на тази тема, то това е да насоча вниманието на студентите (но не само) към изчислителната лингвистика. Много ще се радвам да продължа да поддържам контакти с Вас, когато отидете в Португалия и работите в тази област. Ако имате желание да се свържете с хората от ПУ, които работят в тази област (г-н Иванов много добре знае кои са те), моля пишете ми да ги осведомя за Вашето желание да се срещнете. equinox в abv точка bg
за студентите,
Изчислителната лингвистика (или математическа лингвистика, или компютърна лингвистика) е много актуална област от изкуствения интелект. Основната цел на тази наука при зараждането и е бил машинният превод, но напоследък техники от обработката на естествени езици (НЛП) се изполват и за други цели (отговаряне на въпроси, извличане на информация, автоматично резюмиране на текстове и в известна степен генериране и разпознаване на глас ...) Търсят се мотивирани студенти, които да работят в тази област!
поздрави и чао, че и аз трябва да работя:
Атанас Чанев