Влязох тук да търся информация по един въпрос и видях тази разкошна темичка. Нямаше как да подмина поканата на бат ви Ангел и да не напиша нещо...
Аз съм завършила БФ много отдавна, преди цели 18 години.
Много време съм на пазара на труда и може би написаното от мен ще бъде любопитно за тези, на които им предстои да завършат скоро. Реализация за филолози няма, това не е нещо ново, отдавна е така. Аз го знаех, но твърдо бях решила, че няма да работя нещо коренно различно. Потърсих работа като учителка и след няколко месеца разбрах, че по-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото новозавършил филолог ще влезе в най-закостенялата система . Затова с помощта на родителите си намерих работа в една обществена бибилиотека. Беше направо разкошно - тихо, спокойно и стотици книги
Така изкарах няколко блажени години, но.....някой реши, че на българите вече не им е нужно да четат и започна едно масово закриване на библиотеките. Закриха и моята, а книгите закараха с един камион на вторични суровини
Аз пък заминах на бюрото по труда. Там не успяха да ми предложат нищо смислено, но реших, че все пак ще работя като учител. Тъй като вече не влизах в категорията млада учителка(за да ме гледат с недоверие) започнах да давам частни уроци по БЕЛ. В началото вървеше трудно, но с времето потръгна. Вече доста години работя това. Заплащането е по-малко, отколкото при редовните учители, защото лятото и през ваканциите не се работи и не е за някой, който разчита изцяло да се издържа от тази работа. Могат да си го позволят тези, които разчитат на друг с по-добри финансови възможности. За мъжете изцяло не става. Повечето ми бивши колеги отдавна не се занимават с професията. Но така е не само за филолозите. Реализация в момента има само за компютърните специалисти. Съветът ми е - който може, да хваща магистратура в чужбина, само там е спасението
Желая късмет на всички завършващи, много ще ви е нужен!