В къщи използвам Mandriva Linux Cooker(2006.1). Защо ли? Това определено е линукса който най много се доближава до Уиндоус операционната система по лекота за използлване особено след сливането на Mandrake с Conectiva и Lycoris. Има си всичко необходимо че и още в добавка. Малко нестабилен в последните версии, но това се дължи най вече в кофти решения в управата като примерно слагането на алфа версия на X сървъра в productivity дистрибуцията както и рилийз кандидат на KDE(и без това не го използвам ама гледам хората се оплакват). Иначе аз използвам Cooker което ще рече unstable или получавам в бонус още нестабилност за сметка на което пък винаги съм с последните версии на програмите(аз обичам да експериментирам с софтуера).
На работа:
1. Red Hat Enterprise Linux 4 - думата с което се отговаря на въпроса защо е само една "Стабилност". 2.6 версия на ядрото, както и инструменти които улесняват донякъде администрацията на сървъри(жизнено важно).
2. Windows 2000 SBS - до скоро нямаше свестен open-source domain controller и затова се налагаше да прибягваме до услугите на Active Directory. Да се надяваме че след време, когато стане достатъчно стабилен за да го включим в продуктивния цикъл ще преминем на Red Hat EL/Fedora Directory Server.
3. Windows XP SP2 - Опитайте се да ме убедите че секретарките могат да използват нещо различно от Windows и Microsoft Office при положение че абсолютно всички курсове по компютърна грамотност се водят точно на тях