argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Въпрос за Дипломна работа  (Прочетена 3891 пъти)

kabura_m

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
Въпрос за Дипломна работа
« -: 16.12.2007, 22:11:25 »

Здравейте настоящи, бивши и бъдещи студенти! :)

От известно време насам ме вълнува един въпрос, който е свързан с "дай боже" Дипломната работа, която ще правя или Държавния изпит, който ще държа! :)

Въпроса е свързан с това, дали някой би ни "просветил" и нас бъдещите "Бакалаври", относно това какво представлява защитата на една Дипломна работа, какви са изискванията, особеностите, а може би и "уловките"... ествено и какво представлява един Държавен изпит и всичко което е необходимо за подготовката за такъв изпит! :)

Ще съм благодарен на всички, които ни помогнат! :) :bow:
Активен

Dendroid

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Re: Въпрос за Дипломна работа
« Отговор #1 -: 16.12.2007, 22:45:02 »

Изискванията са лесни.. да ядеш по 3 пържоли и да пиеш по литар ракия и после да стоиш 3 минути на един крак.. Уловката е в това, че ракията е 60 градусова домашна :)

Ай сега хубав въпрос, но не е ли рано още за такова нещо? Ние сме едва на средата :)
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 435
« Отговор #2 -: 16.12.2007, 22:57:53 »

Бе рано, нерано, не се знае като стане 4-ти курс дали ще има време да я прави, тъй че винаги е хубаво да си подготвен. Ако някой завършил ми се занимава да обясни, нека го направи. И на мен ми е интересно:)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #3 -: 16.12.2007, 23:48:24 »

kabura_m : не знам как протичат защитите при математиките знам как са при информатиките лично аз бих казал - пълна подигравка :) разполагаш с 5 минути да обясниш дипломната си работа в който 5 минути почти никой не те слуша никой от комисията не я е виждал оценките са напълно субективни и напълно не реални има перфектни супер яки дипломни работи и накрая 5тици а има някакви хора дето са подготвили уроци по едно или друго и накрая 6.  Така че неа се плашиш квото е писано толкова ще имаш не си я слагай много на сърце :П

п.п. за протокола аз определено не съм бил ощетен на дипломни работи а и не ме е интересувало дали съм или не.
Активен

kabura_m

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
« Отговор #4 -: 19.12.2007, 19:35:08 »

Благодаря на JOKe ... за разясненията, които отправи! :) ... мога само да си направя заключение, че в (5-10)-те минути, които са ни дадени .. ще е нужно всячески да привлечем вниманието на "журито" ... че все пак да ни оценят обективно! :)

в началото на следващия семстър мисля да се "поинтересувам" коя катедра с какви проекти се занимава и да направя общ разбор ... за да видим накрая какво ще излезе! :)

Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #5 -: 19.12.2007, 20:11:07 »

Обади ми се и аз ще ти обясня за дипломните работи! Само миналата учебна година имах 20 дипломанта! Найден е прав, но както винаги нищо не е казал съществено!

Лошото е, че нямам часове втория триместър с редовните. Сега имам със задочницте до събота. Но може да ми вземеш ICQ от форума и да ти обясня и там!

Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #6 -: 20.12.2007, 09:47:24 »

оточнение 3-5минути не 5-10.

Shark :  .. хаха е за същественото ще му обясниш :)
Активен

Dendroid

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 20.12.2007, 10:35:17 »

JOKe аз за 3 минути именто и факултетния номер немога да си кажа :)

kabura_m сложи къса поличка.. 100% ще привлечеш внманието им ;) хахах
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #8 -: 20.12.2007, 11:04:07 »

drendroid ами батка така става :)
докато кажеш Уважаема комисия уважаеми прецедател на комисията или някви таквиа глупости говорят ( аз за това започнах с "ЗНАЧИ") :) )) и то времето свършило..
и ти викат приключвай
и това да не се гледа кода и да не се прави демонстрация на приложението е пълна подигравка.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #9 -: 20.12.2007, 11:28:55 »

Найдене, батковото - в комисията съм и ще му обясня същественото!

Със забележките съм съгласен - времето е ужасно малко дори само за презентирането. За гледането на кода и демонстрация - идеята е, че на рецензента се дават 2 учебни часа (от норматива), за да прегледа текста, тества системата, анализира кода и да даде компетентна експертна оценка и тя да се вземе предвид! Само че от идеята до практиката - знаем много добре!

Затова самата защита се оказва защита на презентацията и точно тук 90% от вас бъркат - и си мислят, че комисията чете мисли и че е запозната с всичко! Ами съжаляваме много... Разочарования винаги има. Оня ден след изпита по ОКИ пък 2-3 души ми казаха не съм доволен, че имам 6 - аз заслужавах 4 или 5. Угодия няма!  :evil:
Активен

Dendroid

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 20.12.2007, 13:07:30 »

Всичко е ясно.. Значи трябва да се обърне и доста голямо внимание на презентацията и в нея да се изтъкнат тънкостите вложени в дипломната работа.

Най-вероятно разочарованията идват от факта, че повечето си мислят, че ще им се гледа повече програмата и кода и затова не обръщат повече внимание на презентацията.. или такива като мен, който ги мързи да правят презентации :)

Важното е да сме оптимисти. Ще се справим :) или както казваше брат ми като си защитаваше дипломната работа "5 минути срам - цял живот архитект" аналогично е :)

За пръв път някой да каже не искам 6 искам 4.. да си анулират оценката и да ходят на поправка :)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #11 -: 20.12.2007, 15:35:41 »

те онези дет са искали 4 само се правят на интересни както и да е :)

по въпроса за дипломни : няма как да си направиш презентацията ок щото имаш 5 минути :) а никои не рачита че някой ще ти гледа кода.
Общо зето идеята е да излезнеш да изредиш 120120102201 технологии повечето от който ненужни в случая който си използвал и да ти пишат 6 или пък да е смислена дипломната работа
Активен

Dendroid

• Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 20.12.2007, 17:42:33 »

JOKe а би ли издал поне твоята дипломна работа на какво беше :) аз изобщо не знам какви са дипломните работи и какво може да правиш :)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #13 -: 22.12.2007, 11:52:03 »

еми бъкалавър беше... едно разпределено приложение някъв смахнат редактор за историческо наследство на българия като там базата бяхме проектирали и етц по някъв американски стандарт и беше на Java Swing с EJB 3.0.
за магистърска програма продължихме редакторите че те бяха 5 ама заебах EJB 3.0 и направихме всичко да е с Hibernate и Spring , десктоп приложението си остана де... та общо взето гледах от дипломната си работа да науча колкото се може повече технологии както сигурно се досещаш.
Активен

Tosh

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 249
  • Filmmaker
    • Изследванията на Тодор Арнаудов
« Отговор #14 -: 22.12.2007, 18:27:55 »

Има и други неща за правене като дипломни - научни... Може да ви е много интересно и забавно. Човек пак може да си учи основните API-та на Java, .NET и т.н., но да се занимава и с по-вълнуващи неща.

Например, може да прегледате какво ще ви кажат Гугъл и Уикипедия за следните научни направления и постепенно да си харесате някои:

Artificial Intelligence
Data Mining
Information Retrieval
Information Extraction

Computational Linguistics
Natural Language Processing
Statistical Machine Translation

Cognitive Science
Cognitive Computing
Machine Learning
Neural Networks
Hierarchical Temporal Memory

Digital Signal Processing
Image Processing
Speech Synthesis
Speech Recognition
Text to Speech Engines

После може да се свържете с преподаватели, за да ви донасочат и да уточните по какво точно може да работите...

...

JOKe, и аз като правех моята "официална" бакалавърска дипломна работа във ФМИ тая година упражнявах Java (десктоп) - Swing, шаблони за дизайн, разработка в обратна посока (Reverse engineering) и малка преработка (re-engineering) на интерфейса на един УМЛ редактор: http://www.horstmann.com/violet/:)

Тази година правих и втора дипломна - в Улвърхямптън. "Смарти"-то от форума малко по-долу. Тя беше научна, но по нея яко практикувах .NET... :)

« Последна редакция: 22.12.2007, 18:31:24 от Tosh »
Активен
Творчество и изследвания:
http://twenkid.com
http://artificial-mind.blogspot.com

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #15 -: 23.12.2007, 10:51:43 »

Изберете си теми и направления, какво искате да учите и ми се обадете да обсъдим теми! Само че готови теми нямам, раздадох ги! Но след като ми кажете и проучите какво сте си харесали, все ще спретнем нещо!

Дипломна работа можете да почнете и в трети курс и да си я правите полечка и спокойно.

А ти Найдене, по-леко с тия квалификации, защото и доц. Стоянов може да чете форума! (смахнат, заебах)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #16 -: 23.12.2007, 13:40:59 »

Изберете си теми и направления, какво искате да учите и ми се обадете да обсъдим теми! Само че готови теми нямам, раздадох ги! Но след като ми кажете и проучите какво сте си харесали, все ще спретнем нещо!

Дипломна работа можете да почнете и в трети курс и да си я правите полечка и спокойно.

А ти Найдене, по-леко с тия квалификации, защото и доц. Стоянов може да чете форума! (смахнат, заебах)

не не аз не ги казах с ЛОШОО !!!
смахнат - луд :) в смисъл не че е лош супер си беше  смахнат по скоро за усложнен може да бъде заместено не ми се обясняваше какъв е за това така написах.
заебах - зарязах .. в смисъл решихме че е по добре Spring и Hibernate.
« Последна редакция: 23.12.2007, 13:43:10 от JOKe »
Активен

NeshtoSeSluchi

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 209
« Отговор #17 -: 23.12.2007, 13:44:00 »

Защо се оправдаваш? Каквото и да си казал нали вече завърши?
Активен
Форум на свободата в ПУ: http://smfc.xaxa.eu

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #18 -: 23.12.2007, 13:59:26 »

Абе, то на мен ми е ясно какво е искал да каже Найден! Споко!

Айде, умната с винцето и прасето по Коледа!  :beer:
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #19 -: 23.12.2007, 23:02:39 »

Защо се оправдаваш? Каквото и да си казал нали вече завърши?
Не се оправдавам а обяснявам :) 
смятам че за който ме познава добре няма какво да обяснявам обясних за другите :)
Активен