argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: за http://lib.pu.acad.bg  (Прочетена 17993 пъти)

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #20 -: 14.12.2005, 16:40:07 »

artanis, солидаризирам се с Милка и ще те помоля да представиш доказателства за "Az prisystvah na zashtitata na studentite, koito sa napisali sistemata. Samata tq e v 2 varianta. Desktop i on-line. Tykmo zapochna da se vyvejda sistemata vyv FMI i Milka vdigna shum, che ne iska druga sistema.". Някой ще потвърди ли думите ти.

В противен случай ще те помоля да не участваш в дискусии във форума на библиотеката - library.
Активен

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #21 -: 14.12.2005, 18:38:35 »

ksx кои думи?

Това, че съм присъствал на защитите ще го потвърдят самите дипломанти Славчо Томов и Любен Стоев, както и всички, които са присъствали на защитите и са ме забелязали. Научен ръководител беше доц. Владимир Шкуртов.

За това, че са направени стъпки за въвеждането на системата, мога да представя лична кореспонденция с доц. Димитър Мекеров.

Малко след като получих писмото от доц. Мекеров, Милка писа във форума, че не иска да сменя системата с която работи. Това, че е 'вдигнала шум' е метафора.

(Въпросното писмо не смятам да публикувам, но ако държите да го видите, това не е невъзможно). Някой още съмнява ли се в думите ми? Поставя ли ги под съмнение?

г-жа Милка,

Не се опитвам да създавам конфронтации, много пъти съм казвал каква е моята цел: това е да има работеща библиотека, която да мога да ползвам бързо и лесно.

Имам сравнително ясна идея какви са целите на декана на ФМИ. Но за Вашите не съм съвсем сигурен. Защо пречите (ако не пречите, моля напишете го във форума пред всички) тази системата да бъде въведена? Вие бихте имали полза от това, освен ако Вие или Вашите работодатели имат нерегламентирани връзки с фирмата разработила настоящата система, която никой не ползва.

Атанас Чанев

п: ksx ако не бях започнал темата за библиотеката във форума на ФМИ преди време, вероятно сега нямаше да пишем тук. Ако желаете няма да участвам във вашите дискусии на тема колко хубаво, удобно и перфектно е всичко свързано с библиотеката на ФМИ; какъв професионалист е библиотекарката на ФМИ, но как някакви хулигани от ФМИ прерязали някакъв кабел и попречили на науката и прогреса.
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #22 -: 14.12.2005, 19:00:34 »

(лично мнение)

artanis Ок, съжалявам за упрека. Нямам право да бъда съдник. Нервността ми идва от факта, че този форум поставя въпроси, понякога предлага варианти за решения, но в крайна сметка никакъв резултат от бръщолевинията ни тук. Дори често дискусиите ни се давят в лични припирни.

Милке, ти определено правиш много и резултата е видим, никой не го отрича. Нервността ти заради критиката към lib.pu.acad.bg, обаче не е оправдана! Не знам този проект към МОН за тази система как и по какви критерии е отчитан, но това е пълен срам! Предполагам са били консумирани и добри пари, жалко че нищо няма налице.

Ок, наистина съжалявам за включването и интусиазма ми по темата. Ако отговорните бъдат наказани, ще подкрепя инизиативата като човек имащ си понятие от компютри и библиотеки в 21-ви век до тогава Милка има думата, аз съм out от темата.
Активен

Milka

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 80
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #23 -: 15.12.2005, 10:16:18 »

Не споря за това, че г-н Чанев е присъствал на защитата на въпросните дипломни работи и не оспорвам качествата на нещо, което не съм видяла. Не смятам, че форумът е мястото, от което да научавам, че някой има идеи да въвежда нещо в библиотеката. И не твърдя, че софтуера, който ползваме е идеален. Но не смятам да отмина твърдението, че който и да е има нерегламентирани връзки с фирмата, изготвила софтуера, нито пък, че преча на развитието на библиотеката. Много е лесно, г-н Чанев, да се възхищавате на западните библиотеки и да критикувате отдалече, но ще Ви кажа, че това, което сме направили е много по-ценно, защото знам колко усилия е коствало на целия колектив на библиотеката. На Вас нямам намерение да давам обяснение защо съм взела това или онова решение - обяснявам на Наско Терзийски, защото държа на неговото мнение:
1. Не съм казвала, че има неправомерно изразходвани средства. Техниката, която получихме след национален търг, се оказа много некачествена и университетът плати много средства за ремонт. Решението да закупим този софтуер беше на всички университетски библиотеки в Пловдив (вече споменах, че проектът е мрежов). Първо, защото можехме да си позволим цената й (очаквам спекулации и с този отговор!) , второ, защото с нея работят повече от 160 библиотеки в страната с оглед създаване на национална библиотечна система и трето, защтото фирмата се занимава основно с библиотечен софтуер и се предполага, че системата ще търпи развитие.
Против въвеждането на системата, разработена от студентите съм защото:
1. е разработена, без да се вземат предвид библиотечните изисквания въобще и тези на УБ в частност
2. пак повтарям - библиотеката не се състои само от електронен каталог на книките - има модули за периодични издания, за аналитично описание на статии, за библиографии и т.н.
3. Как стои въпросът с обмен на данни с другите библиотеки и участието ни в сводния каталиг?
4. Студентите, направили системата, се дипломират, а после - необходими са промени, развиване, допълнение, поддръжка.
5. Не съм против студенти да участват в автоматизиране на библиот. дейности, но има много неща, които да се осмислят.
Активен

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #24 -: 18.12.2005, 00:35:58 »

Здравейте Милка,

Щом е имало национален търг е ясно каква е работата. Ако напишете името на фирмата, която е спечелила търга и която е специализирана в разработването на библиотечен софтуер ще съм по-склонен да Ви се доверя.

Бих искал да коментирам Вашите опасения относно системата, която вече е разработена от студенти.

1. Както Боримечка Ви обясни вече, студентите от ФМИ знаят много добре, че когато разработват софтуер трябва да работят със специалисти в областта в която той ще бъде приложен (в случая с Вас или хора на същата позиция). Нещо повече, те имат идея какви проблеми могат да възникнат и как тези проблеми биха могли да бъдат решени, за да бъдат спазени крайните срокове, а клиентът да бъде удовлетворен. Един от проблемите е, че в началото на проекта клиентът не е съвсем наясно какво иска така че като има някаква работеща версия на продукта, той може да реши, че системата не отговаря на неговите изисквания (с които дори той самият не е наясно). Може би това е една от причините поради които системата, разработена от фирмата спечелила търг не работи (изключвам причини като некадърността на програмистите и мениджъра на проекта). Разработката на софтуер е итеративен процес (поне според някои модели), така че проблеми като тези се решават ако не в началото когато клиентът описва функционалностите, които системата да съдържа, то в по-напреднала фаза на проекта.

2. Аз както и много хора, които четат този форум не разбират от това, което Вие работите. Но може да обясните тези неща на хората, които биха искали да променят и/или интегрират системата разработена във ФМИ.

Когато аз работя с подобни системи виждам най-различни опции, но ползвам не повече от 2, защото с другите не зная как да работя (заедно с библиотечните изисквания, може би е добре да се спазят и изискванията за лекота и разбираемост на интерфейса).

3. Нямам идея какво значи думата каталиг. Моля използвайте нормален език, за да не се налага на хората да четат съобщенията Ви с речник. За обмяната на данни: добре би било тази система да работи първоначално само във ФМИ, а съвместимостта с другите библиотеки да бъде реализирана в по-късен етап на проекта. (всички във ФМИ искаме нормално работеща библиотека. Това, че другите библиотеки нямат работещи системи директно не засяга ФМИ)

4. Сама виждате, че системата, за която е платено от моите данъци никой не иска да поддържа. Моето предложение е да има екип от 3 студенти от ФМИ, които да поддържат системата. Когато нуждата от поддръжка вече не е толкова наложителна, бройката може да се намали до 1 студент. Подобни проекти стоят много добре в CV-тата на студентите, особено като кандидатстват в други университети и/или чуждестранни фирми.

5. Докато осмисляте тези неща много хора няма да могат да заемат книги от библиотеката както и да ползват много услуги, които жителите на нормалните държави имат за гарантирани. Няма време за мислене. Време е за действие! (Нормално някои въпроси се изясняват в по-напреднали фази на проекта.)

забележка: Когато споменавам ФМИ, не говоря от името на ФМИ, а споделям лично виждане.

забележка2: Нямам нищо против Вас и Вашата позиция. Не ми е ясно защо приемате постовете ми като лични нападки или опити да се създаде напрежение между Вашата институция и ФМИ. Очевидно не сте свикнали да работите по този начин. Предполагам, все пак, че ако в докладите си включите цифри как резултатите от въвеждането на системата разработена във ФМИ са положителни, вашите шефове ще останат впечатлени. (освен ако не са от тези държавни служители, които се вживяват в ролята си на архитекти на обществото и преразпределители на ресурси).

Не веднъж ФМИ е доказвало, че работи по други стандарти. Можете да се възползвате от това сега!

поздрави:
а,
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #25 -: 12.01.2006, 10:48:36 »

Един от проблемите е, че в началото на проекта клиентът не е съвсем наясно какво иска така че като има някаква работеща версия на продукта, той може да реши, че системата не отговаря на неговите изисквания (с които дори той самият не е наясно). Може би това е една от причините поради които системата, разработена от фирмата спечелила търг не работи (изключвам причини като некадърността на програмистите и мениджъра на проекта). Разработката на софтуер е итеративен процес (поне според някои модели), така че проблеми като тези се решават ако не в началото когато клиентът описва функционалностите, които системата да съдържа, то в по-напреднала фаза на проекта.
Съжалявам за директния въпрос, просто не се сещам как по учтиво да попитам... Ти някога работел ли си с клиенти? Знаеш ли какво означава клиента да няма никаква представа какво иска? За да може да се разбере най-ясно какво му трябва на даден клиент се водят мноооого разговори и едва тогава може да се започне работа. За предпочитане е да се направи задание в писмен вид, защото така може най-лесно да се докаже какво е свършено и какво не. Иначе да се упражняваме да правим някакви си пилотни проектчета е добро, но само за демо. А клиента не иска да чака да се започва нещо на ново и съответно започват кръпките и бъговете. В един момент осъзнаваш, че си потънал в черната дупка на собственото си "творение" и ти се иска да се откажеш. Когато един клиент не знае какво иска, просто се оставя да си го изясни или с въпроси се опитваш да изясниш желанието му както на него така и на теб. И ако въпреки всичко пак няма яснота по въпроса просто такива хора се разкарват, защото за някаква си минимална сума хвърляш хиляди нерви, които от своя страна се отразяват на здравето и т.н. и т.н. И винаги се появява въпросът "А не може ли да направим и това към проекта" Сблъсквал съм се с такива клиенти и не мисля, че идеята и подхода ти са подходящи. Иначе пак ще го повторя, че една система ако започне да се изгражда на базата на кръпки става голяма боза.
Активен

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #26 -: 12.01.2006, 12:08:37 »

>Съжалявам за директния въпрос, просто не се сещам как по учтиво да попитам... Ти някога работел ли си с клиенти?

Не се притеснявай за въпроса. От позицията на Софтуерен Инженер не съм работил с клиенти.

>Знаеш ли какво означава клиента да няма никаква представа какво иска?

Мога само да си представя. Но със сигурност е различно от това, клиентът да не е съвсем наясно какво иска.

OpenBSD,

Няма никакъв смисъл да започваме безсмислени спорове. Тази тема беше за библиотеката, но мисля, че и двамата сме наясно, че нищо няма да се промени. Тази библиотека е толкова незначителна, че вече съжалявам, чв отделих толкова време да коментирам.

приятен обяд:
Атанас Чанев
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #27 -: 12.01.2006, 12:49:37 »

Просто в моемнта не ми се занимава да повдигам този въпрос като отделна тема, а ти беше го загатнал и за това реших да кажа какво мисля. Иначе не ми се занимава да спорим по това, а и нямам време, също така тук не е темата, в която да го дискутираме. Коментирах го защото скоро един приятел от ФМИ сподели за едни такива клиенти, с които мисли да работи, а аз вече имам опит с такива, та за това исках да знаят повече хора, че когато клиента не знае какво иска и не може да се изясни дори с въпроси от твоя страна, просто на такива хора не си струва да се отделя внимание.
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: за http://lib.pu.acad.bg
« Отговор #28 -: 12.01.2006, 12:51:49 »

Open, чудя ти се защо наистина отваряш наново темата? Всъщност поста ти е по-скоро насеочен към artanis и това да му покажеш още един проблем, но не вариант за решение... по тази логика мога да ви затрупам с още примери, без никакъв смисъл (относно решението на проблема).

artanis, може би Библиотеката е незначителна, но тя ще бъде абсолютно значима, докато съществуват ПУ, студентите му, репутацията му и ФМИ ;-)... а те съществуват, така че не се изхвърляй, разгневен от поста на OpenBSD. Ще се намеи някой да те цитира в неподходящ момент, когато защитаваш много по-важна кауза...

Останалото за мен са приказки, колко всеки е велик и най-добрия, колко останалите са виновни и некадърни, колко сме зле и че няма никога да се оправим или колко българките са най-яките женки --- аре ся!... За мен номера фенове е не вечно да мрънкаме и търсим оправдания за нещата, които не се случват, а обратното -- да правим и даваме много от нас нещата за които ни пука да стават... и понеже робувам на този принцип тази дискусия смятам за напълно безполезна. Живот и здраве, като се прибера в БГ ще проуча нещата и ще сравним резултата след година.

Ето един железен пример
Тая работа дето я мислите ще стане...
...ама след 2007-ма (най-рано)
 
Според вас дали QWERTY е прав? Вижте топика за повече инфо... 100% никой не е можел тогава да убеди QWERTY, че нещата в ПУ, с които се захващат сериозни хора вървят светкавично и бързо напред... е трудно ми е и аз да Ви убедя сега - затова след година да си думаме, а :)
Активен