А каква е "файдата" от 5 дистрибуции на едно място ?
Не искам да се заяждам, просто ми е интересно какъв е смисъла да имаш 30 линукса и 25 уиндоуса на една машина ?
Live дистрибуциите като цяло са измислени за да не се налага да инсталираш втора операционна система на машината си, с persistant инсталациите вече е възможно запазването на нстройките на всяка една live дистрибуция.
Кратък въпрос към google от рода на which distro is best for me + linux live cd показва доста на брой конфигуратори, където си цъкаш какво искаш да правиш с тази дистрибуция и ти се предлагат топ 5,10,15 дистрибуции, които ще ти вършат работа... единственото, което остава е да си избереш някоя.
"Файдата" е, че ако случайно в ежедневието ти се налага да ползваш една или повече от дистрибуциите, които са включени в тази компилация, не ти се налага да хабиш две или повече CD-та (или флачшки), които да мъкнеш със себе си.
Лично аз намирам смисъл в стил а-ла-Мечо-Пух: "Колкото повече - толкова повече". За около месец съм ползвал ULTILEX като заместител на ежедневна ОС. Също така на няколко пъти съм спасявал положението на моя и и на чужди лаптопи с някоя от предвидените за тази цел дистрибуции, които са включени в ULTILEX. И вместо да сменям CD-та като луд, всичко е на едно единствено, централизирано място, с добре оформен и приятен потребителски интерфейс.
Със сигурност 1000-та души (към днешна дата), които са свалили последната версия на ULTILEX от SourceForge (нямам статистика за другите сървъри) също намират нещо полезно в това "окомплектоване".
Ако пък например си някакъв заклет фен на някоя конкретна линукс дистрибуция, най-вероятно няма да имаш полза да държиш още едно CD с тези няколко дистрибуции, просто защото си напълно наясно какво искаш от твоя компютър и как да го постигнеш.
Всеки решава сам за себе си. В ULTILEX има неща, полезни както за начинаещи, така и за напреднали. Slax и Puppy са изключително user friendly дистрибуции като за крайни потребители. System Rescue и Parted Magic пък са много полезни за диагностика и разрешаване на проблеми. Има включени и много на брой полезни програмки, с които да разрешиш възникнал даден софтуерен проблем или да направиш по-специфична диагностика, ако проблемът се окаже хардуерен. И както вече споменах - всички тези дистрибуции, заедно с допълнителните програми, се намират на едно място, добре окомплектовани са и целият потребителски интерфейс е крайно лесен и приятен за употреба. Не искам да звучи като реклама (въпреки че точно така ще прозвучи), но за цената на едно CD, мсля че ULTILEX е най-доброто решение, което можеш да намериш в света на малките по размер Linux дистрибуции.
Всичко е въпрос на личен избор...