Кредитите са свързани с часове прекарани от студента в слушане на лекции ,семинари ,упражнения, курсови работи, командировки в други вузове(обикновено по програма Еразъм) , самостоятелна работа в къщи, работа в библиотеките, стажове ,практики и всичко друго, което не съм изброил направено от студента по дадена дисциплина, съгласно утвърдения учебен план на Единните държавни изисквания за съответната специалност!Горе- долу без да съм специалист , по слухове на колеги ,било то дошли от Западна Европа , било то от наши Вузове , около 20 часа Класна и извънаудиторна заетост съответствуват на 1 кредит!Вярно е това за 300 кредита ,върно е това , че в ЮФ не можеш да се явиш на държавни изпити преди да си натрупал необходимия брой кредити!Тази система е навлезла през последните години от Запада и с думи прости означава , че около с 6000часа (300 кредити по 20 часа е равно на 6000 часа ) се взема бакалавърската степен и човек е в състояние да работи по-високо квалифициран труд , е разбира се, ако си намери работа, иначе отива да мие чинии , или се записва на борсата с 600 евро помощи - това е вярно за Италия където бях миналата година! Какъв е извода от тия кредити мили деца? Извода е следния : за да не мием чинии , трябва да ходим на лекции и упражнения , семинари ,а също така и да си учим в къщи уроците!
инж. Марин Янков ( студент в 3 -ти курс Право)