Честита Нова Година!
Едва първият ден на новата 2008 е и в желанието си да открия датите, на които съм на очни, попаднах на разговора ви. Първо да уточня, че не съм фен на химията, с физика от училище не съм се сблъсквала, а математиката никога не ми е била голямата любов. И дано не ви се стори, че една от онези, недолюбени от вас задочници, се меси неканена в разговора ви, но имам да споделя едно или две нещица.
Няма да защитавам задочниците! Но мисля, че сте малко крайни и вие в оценките си за интелекта и умствените способности на въпросните задочници.
Когато си на почти Христова възраст, с не едно образование зад гърба си, но с голяма мечта и желание да учиш още нещо, а все пак не върви да чакаш някой да те издържа и работиш сам, докато учиш, единственият възможен вариант е задочното обучение.
Не се оправдавам, защото аз самата смятам, че част от колегите ми, които са вероятно на около 18 или 19, се държат като 8 или 9 годишни, но пък и сред нас има нормални хора. Не причислявам себе си към тях (вероятно само от скромност).
Една от преподавателките ни, в яда си, че някой за пореден път я помоли да повтори това, което беше казла последно, каза нещо от сорта: "Даже не сте на възраст за задочници." Е, благодаря, че изглеждам младолика, но пък и никъде в изискванията за задочното обучение няма ограничение ни за възрастта, ни за социалното положение, ни за предишните образования...
Мисля, че схванахте идеята ми.
Нека да не бъдем така крайни в оценките си. Учила съм редовно и знам, че сред редовните има не по-малко... (чудя се каква дума да избера) от всичко, в което обвинявате задочниците. Да, вероятно самата форма на обучение е сбъркана. Но да оставим подобни оценки и решение на МОН и експертите.
И само още едно уточнение - не е особено лесно след 12-часов работен ден да се прибереш и да учиш (каквото и да е то) за изпит в университета. Не смятам, че съм мъченица, но и подобно негативно отношение е твърде крайно. Вероятно доста от редовните студенти практикуват същото, но... нека си не кривим душите, друго си е да кажеш, че учиш редовно, макар и да не знаеш кой по какво ти преподава...
Въпреки неприязънта ви като цяло към задочниците, аз, една от тях, ви пожелавам прекрасна нова година, в която да съумеете да не се нацапате или заразите от калта, която цари не само сред задочниците. Пожелавам ви невероятни успехи, за да достигнете нивото, за което мечтаете.
Честита Нова Година!