Без да съм чел мотивите по 303 виждаме, че тук става въпрос за осъждан,от тук наказанието е определено при условията на " опасен рецидив".При това както се вижда и за лаиците не става въпрос за кражба, а за грабеж, който предполага умисъл като форма на вината.От там на сетне законът си е приложен.
Що се отнася до ПТП-та, нашият кодекс от години урежда символични наказания -до 6 години лишаване от свобода( когато е НЕ е в пияно състояние).Постоянно се променят санкциите на безумни състави, които се приемат много рядко, а за тази разпоредба(чл. 343) не е въобще изменяна от 1982.Все пак ако си направим трудът да се поравим в мотивите на 20-30 присъди върху ПТП-та, със смъртни случаи ще видите, че един висок процент по тях свършват с пълно освобождаване от отговорност на водача по чл. 15 НК.Грешката е моя, при случайното деяние става дума, че въобще наказателна отговорност не възниква, не че се освобождава от нея.
Иначе направими ми впечетление кои норми от ЗДвП служат като критерий за правомерно поведение на водачите на МПС-та:
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.
чл. 5(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
Колкото до споразуменията и тяхното значение в наказателното право-дълга тема................?Имат си и положителните, и отрицателните страни, но е фкт, че в световен мащаб приложението им става все по-масово.
В заключение избрах да цитирам казаното от една свидетелка преди сключването на споразумението:
СВИДЕТЕЛКАТА Р.А.: Разбрах, че и дознателя и съдът са се свързали с моята майка, която е единствена наследница на починалия ми дядо К.П. като последователно са я уведомявали за правата й да предяви граждански иск и да бъде частен обвинител по делото. Тя им е казвала, че не желае да упражнява тези си права и аз от нейно име декларирам, че именно такова е нейното желание. Впрочем и моето. Не желаем пари от подсъдимия, включително след делото няма да имаме такива претенции. Не желаем да го обвиняваме. Желаем обаче той да обмисли постъпката си и да се поправи, за да не допуска в бъдеще престъпление.
Изводите си ги правим ние, с минималните познания по право.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Иначе тъпото е, че във форум за юристи тази тема стои от колко дни и въобще не се пише по нея, но за сметка на това теми от типа за " изпращане на теми по история ..." се поддържат постоянно, при това без въобще тук да им е мястото а и като цяло за мен твърде унизителна работа засягаща приемането във факултета.